Kiemelt hírek

Nehéz a dolga a kapitánynak

Balajcza Szabolcs egyértelműen jónak tartja az Újpest nyári erősítéseit, és bízik az egyre tapasztaltabb fiatalokban is.

A 31 éves Balajcza Szabolcsnak az Újpest a második klubja. Korábban – a junioréveket is beleértve – 15 évig futballozott Kaposváron, 2006 óta pedig a fővárosban játszik. A Rangadónak nyilatkozó kapus néhány hónapja csapatkapitánnyá lépett elő, de azt mondja, ebben a szerepben nincs könnyű dolga.

– Tudta, hogy a jelenlegi keretből ön játszik legrégebben Újpesten?
– Valóban! Hatodik éve! Rajczi Péter régebb óta van itt, de megszakításokkal, hiszen korábban kölcsönadták Angliába és Olaszországba is.

– Néhány hete úgy tűnt, ön sem marad, hiszen hívták vissza Kaposvárra!
– Ez csak pletyka volt, hivatalosan senki nem keresett meg, én senkivel nem tárgyaltam. Szívesen maradok Újpesten, hiszen még egy évig él a szerződésem! Persze, azt mindeni tudja, hogy kötődöm Kaposvárhoz. Majd meglátjuk, mit hoz a jövő.

– Csütörtökön tértek haza a soproni edzőtáborból. Milyen volt ez a két és fél hét?
– Ez igazából nem két és fél hét volt egyhuzamban. Egy hetet töltöttünk ott a felkészülés második hetében, utána hazajöttünk, itthon készültünk, és most csak három napra tértünk vissza, mert a Wiener Neustadt ellen játszottunk edzőmeccset. Most már a frissítésé és a meccsterhelésé a főszerep, a hétvégén jön a főpróba, két egymást követő mérkőzésünk lesz, előbb a pénteki Szuperkupa-mérkőzésen nem játszó kecskemétiek, majd a szlovákiai Dunaszerdahely ellen játszunk.

– A játékoskeret összetétele immár végleges?
– Úgy tudom, egy középpályást még akar igazolni a klub. Nikola Mitrovicsot nehéz lesz pótolni, mert hasonló képességű irányító nem igazán van ma Magyarországon. A másik fontos dolog, hogy a sérülések kerüljenek el minket, mert ez a legnagyobb hátráltató tényező. Most is három-négy belsővédőnk sérült.

– Az eddigi tapasztalatok alapján hogy látja, erősödik, vagy gyengül a csapat?– Ezt majd az első két-három tétmeccs dönti el. Az biztos, hogy a fiataloknak már több rutinjuk van, mint korábban, tehát az ő esetükben nem foghatunk semmit a tapasztalatlanságra. Bőven van meccs a lábukban. Legutóbb a hatodik helyen végeztünk, bízom az előrelépésben, ami azt jelenti, hogy jó lenne a legjobb öt közé kerülni.

– A riválisokat látva mit gondol, mely csapatok lehetnek a legnagyobb ellenfelek?
– A Videoton és a Debrecen mindenképpen, a Fradi is erősödött és a Győr is. A Zalaegerszeg sötét ló, és a Vasasnál sem lehet tudni, hogy mi lesz, mert nagyratörő terveik vannak. A feljutó csapatok erősítést jelentenek a bajnokságnak, szerintem erősebb lesz a liga a tavalyinál, én legalábbis bízom benne.

– Korábban azt nyilatkozta, hogy nemcsak fizikálisan, hanem mentálisan is nehéz szezon van az újpest mögött. Most milyen idényre számít? Hasonlóra, vagy könnyebbre?
– Remélem, hogy a hátterünk még jobban stabilizálódik, mert ennek is nagy szerepe volt abban, hogy tavaly nem értünk el olyan jó eredményt. Mint mondtam, a fiataloknak több rutinjuk van, úgy gondolom, fel tudnak nőni a feladathoz. Az erősítéseink egyértelműen jók voltak, Fehér Csabát senkinek nem kell bemutatnom, Kabát Péternek remek idényei voltak, bár Debrecenben nem jött ki neki a lépés. Rajczi Pétert meg tudtuk tartani, ez is erősítésnek számít!

– Az előző szezon vége felé ön volt az Újpest csapatkapitánya. Megtartotta a tisztséget?
– Akkor lettem kapitány, amikor Vermes Krisztián megsérült. Egyelőre a felkészülési időszakban ez így is maradt. Mindenhol máshogy zajlik a választás. Van, ahol a szakmai stáb jelöli ki, van, ahol a játékosok választják. Nálunk kijelölés van, a jövő héten ez is eldől.

– Gondolom, ez azért nem teher! Vagy, ahogy mondani szokták: édes teher.
– Nem nevezném tehernek, de azért Magyarországon csapatkapitánynak lenni nehéz, hiszen nem csak kifelé, befelé is vannak feladatai. Nem könnyű, mert a fiatalokat is össze kell fognia, és a vezetőséggel is tartania kell a kapcsolatot.

Olvasói sztorik