Kiemelt hírek

Gálhidi eltűnt, de most megkerült

Az elmúlt egy-két évben alig lehetett hallani Gálhidi Györgyről, aki most újra előkerült, és a másodosztályban vállalt munkát.

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, a következő idényben az 57 éves, pro-licenccel rendelkező szakember irányítja az NB II-es BKV Előre csapatát a Gyirmótra távozó Soós Imre helyett.

Gálhidi korábban volt a Tiszakécske, a Honvéd, a Sopron, a Dunaújváros, a Kecskemét, a Diósgyőr, a Pápa és a Nyíregyháza edzője. A szabolcsiakkal a Ferencvárost megelőzve jutott fel az élvonalba, de a nagy siker után az NB I-ben már nem tartottak rá igényt. Igazán ekkor, 2007-ben veszett nyoma, hiszen a vietnami TC Cong Viettel együttesénél vállalt munkát. Utána egy rövid időre hazatért, Sisa Tibor lemondása után a Diósgyőrhöz került, 2009 februárjában. Szerződése az idény végéig szólt, de opcionálisan meghosszabbítható lett volna. Végül közös megegyezéssel nem került sor a megújításra, és jött egy újabb külföldi kaland, ezúttal az Egyesült Arab Emírségekben, az Al Wahda Club csapatánál.

Elérkeztünk az időben a tavalyi évhez, amikor a megyei első osztályú Halászteleknél számítottak rá, majd az NB III Alföld-csoportjában szereplő Csepel FC kispadján ült. Most újra osztályt váltott, a másodvonalbeli BKV Előréhez egy évre írt alá, és szinte teljesen új csapatot kell építenie, mert már biztosan távozik Horváth András, Ribi Roland, Faragó István, Makrai László, Cseri Tamás és Csopaki István is.

– Az utóbbi időben mintha némileg kikerült volna a köztudatból…
– Igen, én is úgy érzem, hogy kikerültem a vérkeringésből. Ennek valószínűleg a külföldi munkavállalásom az oka, illetve az, hogy a jelenlegi tulajdonosi körből alig van olyan, akivel korábban dolgoztam, és sikereket értem el – mondta a Rangadó megkeresésére a mester.

– És hogy érzi magát most, a BKV Előre csapatánál?
– Köszönöm, jól, mert megint dolgozom, és komoly klubnál profi munkát végezhetek. Egyébként jó volt megízlelni az alacsonyabb osztály hangulatát is, de van olyan helyzet, amikor tehetetlen az ember.

– Jelenlegi együttese az elmúlt szezonban jó NB II-es középcsapat volt. Mik a célok a következő idényre?
– Nincsenek olyan célok, amelyek korábban az én munkámat jellemezték, tehát a feljutás, a bennmaradás, vagy a bajnoki cím kiharcolása. Ettől függetlenül elérhető olyan eredmény, amelyre mindenki felkapja a fejét. A BKV ragyogóan szerepelt az előző szezonban, de meghatározó játékosok távoztak. A számszerű célkitűzés az ötödik-nyolcadik hely között végezni.

– És ha nem számszerűsítjük a célokat?
– Igazán még nem vagyok tisztában az együttes valós erejével, mert eltérő információkat kaptam. Hallottam, hogy játszó csapat volt, de azt is mondták, hogy a védekezés dominált, mások szerint két-három játékos nyerte meg a meccseket. Játszó, eredményes csapatot szeretnék, amely az ötödik hely környékén végez a bajnokságban. Jó lenne, ha növelnénk a nézőszámot, és sokan járnak a meccseinkre. Volt már példa a pályafutásom során néhányszor arra, hogy többszörösére nőtt a nézőszám ott, ahol dolgoztam. Persze, még nem tudom, mit kell fejleszteni, javítani a csapatnál, és így elég nehéz bátor kijelentéseket tenni.

– A játékoskeret kialakításában szabadkezet kapott?
– Az elnök úrral, Mátyás Tiborral közösen hozzuk meg a döntéseket, hiszen elég régóta ismerjük egymást, és azonos a szemléletünk a futballról.

– A BKV Előre az NB II Nyugati-csoportjába került, amely első ránézésre erősebbnek tűnik, mint a keleti.
– Második ránézésre is! De állunk elébe, hiszen a csapat ugyanitt ért el remek eredményt az előző idényben. Persze, szerettük volna, ha keletre kerülünk, de nem tehettünk semmit.

– Mik a távlati tervei? Gondolom, szeretne visszatérni az élvonalba.
– Akkor lennék igazán elégedett, ha a BKV-val jól szerepelnénk, és az első osztály egyik bajnoki címre törő csapatától keresnének. Előbb itt, a másodosztályban szeretnék jó munkát végezni, és kihozni a maximumot az együttesből.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik