Kiemelt hírek

Jobbik kontra MTK

Egy parlamenti képviselő támadta, Csányi Sándor MLSZ-elnök megvédte az MTK-t.

Nem megszokott, hogy az ország vezetése általános témában többször foglalkozik a magyar labdarúgás kluberedményeivel, sportéletével. Márpedig az elmúlt hetekben többször is szóba került a honi NB I, egészen pontosan az MTK kiesése – írja a foci24.com.
A Jobbik parlamenti képviselője, Lenhardt Balázs június hatodikán a magyar labdarúgás helyzetéről beszélt az országgyűlésben. Szólt a Videoton bajnoki győzelméről, valamint arról, hogy Orbán Viktor miniszterelnök időről időre más futballklubot említ kedvenceként. Lenhardt szerint a drukkereknek van okuk az örömre, mivel az MTK kiesett az NB I-ből. Mint fogalmazott: ez a magyar futballszurkolókban osztatlan örömet váltott ki, mert Lipótváros büszkesége, amely a hazai mezőnyben egyébként egy idegen testet képez, sosem volt az átlagszurkoló kedvence.
A képviselő a közlemúltban még részletesebb boncolgatásba kezdett. Szó esett a klub tulajdonosának, szurkolóinak, sőt még a Fidesz politikusa, az MTK elnöke, Deutsch Tamás származásáról is.
Az MTK Család Hagyományőrző Egyesület és az MTK Baráti Kör szerint nem lenne szabad elmenni szó nélkül a képviselő legsötétebb időket, legsötétebb gondolkodásmódot felidéző megszólalása mellett. Mint írták: nem meglepő, viszont felháborító, hogy az Országgyűlés épp akkor elnöklő tagja, Latorcai János egyetlen szót sem pazarolt arra, hogy rendreutasítsa a renitens Jobbik-képviselőt. Levélben fordultak Schmitt Pál államfőhöz, Kövér László házelnökhöz, valamint Csányi Sándorhoz, a Magyar Labdarúgó Szövetség elnökéhez. Választ vártak arra a kérdésre, bírja-e Lenhardt az Országgyűlés hallgatólagos egyetértését akkor, amikor éppen egy patinás egyesületet, és annak rajongóit definiálja nemzeten kívülinek.
Eleinte senki nem méltatta válaszra a két MTK-s szurkolói szervezetet. Bodrogi Tamás, az MTK Család Hagyományőrző Egyesület elnökségi tagja a Népszavának elmondta: nem értik, miért nem reagált a köztársasági elnök, hiszen Schmitt Pál személyében is érintett, ő maga is az MTK színeiben lett egykoron világbajnok.
Csányi Sándor MLSZ-elnök végül válaszolt a felkérésre. A többi között azt írja, az MTK vitathatatlanul a magyar futball és az egyetemes sport elválaszthatatlan része, és a kifogásolt képviselői megnyilvánulás minden jóérzésű, sportszerető emberből ellenérzést váltott ki. Egyben biztosította a klub szimpatizánsait, hogy a Magyar Labdarúgó Szövetség úgy tekint az MTK-ra, annak hagyományaira, tevékenységére, mint a magyar labdarúgás kiemelkedően fontos szereplőjére és meghatározó értékére.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik