Hírek

Az otthoni hajápolás három aranyszabálya

Senki nem tehet arról, milyen „minőségű” hajjal születik, arról viszont már nagyon is, hogyan gondoskodik róla. Az alapokat nyilván otthon kell elvégezni, tényleg nem kell sok a kiváló eredményhez.

Az emberi haj a lehető legtágabb értelemben vett minősége genetikailag kódolt. Sűrű vagy ritkásabb, vastag szálú, netán pihés, egyenes és göndör, szőke vagy fekete – nyilvánvalóan léteznek „alaptípusok”, de a variációk száma tengernyi. Hozzáértő hajszobrász persze csodákat képes alkotni, de mind a külcsín, mind az egészség otthon kezdődik, méghozzá a rendszeres és megfelelő hajápolással.

Fontos már az elején megjegyezni, hogy a férfiak bőre alapvetően különbözik a nőkétől. Vastagabb és több kollagént tartalmaz, ám faggyúmirigyeik több olajat termelnek, és ez igaz a fejbőrre is. A férfiak haja hamarabb zsírosodik, ami nemcsak gyakoribb hajmosást igényel, de már a megfelelő kozmetikumok kiválasztásánál is jó, ha a férfiak és a nők is kifejezetten a számukra kifejlesztett terméket választják.

Hajmosás heti hányszor?

A hajápolás alapja egyértelműen a sampon. Az ember sokszor elvész a boltok kínálatában, pedig könnyű szűkíteni a kört: hajtípusunknak megfelelő sampont kell választani. Más-más hatóanyagok szükségesek a zsíros, a száraz, a vékony szálú, a töredezett, a festett hajra vagy éppen a korpás fejbőrre, de a sort hosszan folytathatnánk. Ha valaki bizonytalan, bátran kérdezze meg ez ügyben fodrászát.

Az a jó, ha a sampon pH-ja bőrsemleges, lehetőleg csak természetes anyagokat tartalmaz. Még így is nőknek heti két, férfiaknak három hajmosás bőven elég a jól ápoltsághoz és haj egészségének, tisztaságának megtartásához. A túl gyakori mosástól – főleg a nem megfelelő samponnal – a haj kiszáradhat, töredezetté válhat.

Érdemes még szárazon kifésülni hajunkból a hajlakk maradékát, a beleragadt kisebb-nagyobb szennyeződéseket, így mosás után sokkal könnyebben kezelhetővé válik. Nem utolsó szempont, hiszen a fésűbe ragadt, gubancos szálakat rendbe húzni elég fájdalmas, és a túl durva fésülés hajhulláshoz is vezethet. Ezért ajánlott vagy kiváló minőségű fésű, vagy inkább egy kíméletes hajkefe.

Kerülni kell a túl sok sampon használatát, a forró vizet és a nagyon erős dörzsölést, és túlzásba sem kell esni: egyszeri samponozás bőven elég.

Jön a balzsam és a pakolás

Balzsam és pakolás esetén is elsőrendű szabály, miszerint az adott hajtípusnak megfelelő terméket, összetevőket kell használni, ellenkező esetben rosszul is elsülhet. A száraz szálakat zsíros hajra való balzsam még tovább szárítja.

A balzsamok hidratáltságot, fényességet biztosítanak a hajnak, használatukkal könnyebbé válik a fésülése is. Nem szabad belőlük túl nagy mennyiséget használni és arra is figyelni kell, hogy ne érintkezzenek a fejbőrrel.

Hajmosás alkalmával a hajszálak lemezkékből álló külső rétege, az úgynevezett cuticula durvává válik, mint egy szél borzolta háztetőn a cserepek. A hajápoló balzsamok és öblítők ismét simává teszik, ezáltal a fésülés nem okozhat már károkat, illetve ennek köszönheti hajunk természetes fényét.

Hajpakolásoknál választhatunk olyat, ami a hajon marad és olyat is, amit bizonyos idő után ki kell mosni. Mindkét esetben a lényeg, hogy ne csurom vizes hajra juttassuk fel, mert ez esetben a hatóanyagok nehezen jutnak be a szálakba.

Szárítani, vágni

A szárítás a hajápolás nagyon fontos, bár sokszor elsietett mozzanata. A legjobb, ha a haj magától szárad, ám erre nyilvánvalóan ritkán van idő és megfelelő körülmények. A törölközővel inkább csak itassuk le róla a vizet, majd jöhet a hajszárító: közepesen meleg levegővel, körülbelül 15 centire tartva. A forróság ugyanis rendkívüli módon szárítja a hajat.

„Megspórolni” semmiképp nem érdemes, a vizes fejbőr könnyen megfázhat, ami hajhullást okozhat. Időnként vágni is érdemes, hat-nyolc hetente 0,5-0,6 centit a hajvégekből.

Ha haja a megfelelő készítményekkel és rendszerességgel végzett otthoni ápolás ellenére sem egészséges, például hullik, töredezett, fakó, zsírosodik érdemes szakembert felkeresni. Lehet, egyszerűen csak másféle ápolási módszereket kell választani, esetleg elég az étrenden változtatni, de az is megeshet, egészségügyi probléma áll a háttérben.

Szponzorált tartalom

A cikk a Parusan támogatásával készült.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik