Hírek

Az MLSZ elismerte: a világ egyik legeredményesebb klubedzője jelentkezett be a válogatott élére

„Vagy a fiatal vonalat nyomjuk tovább, vagy hozunk egy külföldi, tapasztalt szakvezetőt.”

Storckról mondta…

– Egy nagyon sikeres Eb-szereplésen voltunk túl vele, de ahogy az elnök úr is fogalmazott, elfogyott körülötte a levegő. Nem találta a hangot a játékosokkal, szerintem túl gyorsan akart fiatalítani, nem tudta az új csapatot sem felépíteni. Nekünk 2020-ra kell igazán készülni, hiszen bármennyire is fanatikus szurkolók vagyunk, ha reálisan nézzük, ebből a világbajnoki selejtezőcsoportból nem lehetett elvárni a továbbjutást – fogalmazott Bánki.

Tegnap megírtuk: a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) elnöksége arról döntött, hogy a magyar válogatottat ideiglenes megbízatással Szélesi Zoltán irányítja idei utolsó két mérkőzésén. Az MLSZ Facebook-oldalán közölte, hogy az elmúlt két évben a nemzeti együttes pályaedzőjeként is dolgozó Szélesi Zoltán ül a kispadra a soron következő két barátságos találkozón, így november 10-én Luxemburgban, majd négy nappal később hazai pályán Costa Rica ellen.

Elődje, a német Bernd Storck kedden közös megegyezéssel bontott szerződést az MLSZ-szel a sikertelenül megvívott világbajnoki selejtezősorozatot követően.

Az egyelőre nem tudni, hogy az ideiglenes megbízás után kié lesz a kispad. Bánki Erik, az MLSZ elnökségének tagja a szegedma.hu-nak elmondta, lát alkalmas magyar jelöltet arra, hogy átvegye a nemzeti tizenegy irányítását, de az első számú cél, hogy ott legyen a csapat a 2020-as Európa-bajnokságon. A kérdező szerint Carlo Ancelotti is szabad éppen.

Ezt láttad már?
Dárdai a magyar válogatottról: nagy kockázat, de…

– Ez kétségtelen. Legnagyobb meglepetésemre azonban Giovanni Trapattoni menedzserétől kaptam egy levelet, amelyben jelezte, hogy a mester szabad, szívesen tárgyalna velünk – fogalmazott Bánki. Trapattoni a Juventus, az Inter, a Bayern München, a Benfica és a Salzburg edzőjeként rengeteg címet nyert, de irányította az olasz és az ír válogatottat is. A Wikipedia szerint a világ valaha volt egyik legeredményesebb klubedzője. A 78 éves szakember 2013 óta nem dolgozott edzőként.

Fotó: AFP

– Stratégiai döntést kell meghoznunk: amikor az északírek elleni, első selejtezősorozatbeli meccs után Pintér Attilát menesztettük, éppen azért tettük, mert nem láttuk azt a taktikát, ami ahhoz kell, hogy egy Eb-selejtező csoportból továbbjuthassunk. Nagyon jó döntést hoztunk, és akkor meglepő volt, hogy Dárdai Palit bíztuk meg ezzel a feladattal. Nem volt meg még a pro licence sem, de olyan emberi képességei vannak, annyira szuggesztív, olyan munkamániás és úgy fel tudja tüzelni a játékosokat, hogy egy viszonylag gyengébb képességű csapatból is képes sokkal jobb teljesítményt kihozni. Vagy ezt a fiatal vonalat nyomjuk tovább, amire vannak alkalmas jelöltek, így Löw Zsolt, vagy az a Szabics Imre, aki játékosként mindent látott már a futballból, aki jól is dolgozott Pali stábjában. Vagy hozunk egy külföldi, tapasztalt szakvezetőt. Ha az utóbbi érvényesülne, én akkor is azt támogatnám, hogy a stábban ne külföldiek, hanem ezek a tehetséges magyarok kapjanak helyek. Ekkor van esély arra, hogy egy következő kapitányváltáskor, teszem azt egy sikeres Európa-bajnoki szereplés után, jöhessenek olyan magyar edzők, akik szövetségi kapitányként is kipróbálhassák magukat.

Olvasói sztorik