Hírek

Nő az esély! Itt egy újabb lehetőség, hogy kijussunk a következő Eb-re!

Rangadó
Rangadó

2017. 09. 21. 20:54

Elmagyarázzuk, hogy miért.

Az UEFA 2018 őszén új sorozatot indít az európai válogatottak számára Nemzetek Ligája elnevezéssel. Az új sorozat célja, hogy tovább erősítse és kiegyensúlyozottabbá tegye a nemzeti válogatottak méltán népszerű versengését. Az új verseny bevezetésével minden esztendőben lesz egy kontinens- vagy világverseny az európai csapatok számára, emellett a Nemzetek Ligájából négy csapat az Eb-kvalifikációt is kivívhatja – írja cikkében az mlsz.hu.

A Nemzetek Ligájában Európa 55 országának válogatottja négy külön ligában (A, B, C, D) méri majd össze tudását. Az A-ban a kontinens 12 legerősebb csapata kap helyet, a B-ben a 13-24. pozícióban található csapatok, míg a C (25-39.) és a D (40-55) ligák ennél bővebb létszámmal indulnak.

Egy csapat besorolását az határozza meg, hogy a 2017 októberében befejeződő vb-selejtezőket követően hányadik helyen áll a válogatott az európai rangsorban az UEFA-koefficiense alapján, ezért a ligák megállapítására csak a vb-selejtezők lezárása után kerül sor. A magyar válogatott jelenleg a 25. helyet foglalja el eddigi eredményei alapján, ezzel a C-liga első helyére kerülne.

Minden ligában négy csoportra osztják a csapatokat, melyek tagjai 2018 szeptemberében, októberében és novemberében játszanak egymással a csoportelsőségért. Az eredmények alapján a B, C és D liga csoportgyőztesei feljutnak a magasabb ligába, az A, B és C liga csoportvesztesei pedig visszaesnek az alacsonyabb ligába.

Az A-liga négy csoportgyőztese 2019. júniusában egy döntősorozatot játszik egymással, amely két elődöntőből, egy bronzmeccsből és egy döntőből áll majd, és a finálé győztese lesz a Nemzetek Ligája bajnoka.

Az, hogy egy csapat hogyan szerepel a Nemzetek Ligájában, meghatározza majd, hogy a következő Európa-bajnoki selejtezősorozat sorsolásakor melyik kalapba kerül – tehát ekkor már nem az UEFA-koefficiensek döntenek, hanem a Nemzetek Ligájában elért rangsor. A Nemzetek Ligája csoportmérkőzésein való jó szereplés további jelentősége, hogy a versenysorozatból 16 csapat – a kiírás szerint a 4 liga 16 csoportgyőztese –, 2020 márciusában egy playoff-sorozatban küzdhet meg négy Eb-döntős helyért. Mivel a hagyományos Eb-selejtezők 2019 novemberében befejeződnek, a kvalifikációs sorozat 10 csoportjában az első két helyen végző 20 csapat a hagyományos Eb-selejtező rendszerében kvalifikálja magát az Eb-re. Ezek a csapatok ezért nem lépnek pályára a 2020. márciusi rájátszásban, hanem a kvalifikációról lemaradt csoportgyőztesek mellett a legjobb második-, harmadik- esetleg negyedik helyezettek kapnak lehetőséget a playoffban való részvételre.

Azaz, ha egy csoportgyőztes már kvalifikálta magát az Európa-bajnokságra, akkor az ő helyét a saját ligájából vagy egy alacsonyabb ligából töltik fel. A feltöltés során fontos szempont, hogy a csoportelsőként végzett csapatok nem kaphatnak a sajátjuknál magasabb ligából ellenfelet. Például: ha az A-liga play-offjára mindössze két csapat marad, mert a többi válogatott már kivívta az Eb-részvételt a hagyományos selejtezőkön, akkor ezt a két helyet kizárólag a B- vagy C-liga csoportmásodikjai (vagy harmadik-, negyedik helyezettjei) közül tölthetik fel, ez esetben sorsolással.

Fotó: MLSZ

A négycsapatos rájátszásban a négy közül legmagasabb rangsorszámú csapat játszik a legalacsonyabbal, míg a másik kettő egymással. A döntőbe kerülés egy mérkőzésen dől el, melyet az előrébb rangsorolt csapat otthonában játszanak le, míg a döntő helyszínét sorsolással határozzák meg úgy, hogy már az elődöntők előtt kisorsolják, melyik elődöntős párharc győztesének otthonában lesz a finálé.

Összefoglalva: az eddig megszokott Eb-kvalifikáció lebonyolítása annyit változik, hogy a 2020-as kontinenstorna selejtezőinek rájátszásában már nem a legjobb csoportharmadikok vesznek részt, hanem az NL négy ligájának kvalifikációról lemaradt legjobbjai. A Nemzetek Ligája bevezetésével a hagyományos Eb-selejtezők egy naptári éven belül (2019-ben) lezajlanak.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Hungary's midfielder Balazs Dzsudzsak reacts after losing  during the Euro 2016 round of 16 football match between Hungary and Belgium at the Stadium Municipal in Toulouse on June 26, 2016.   / AFP PHOTO / Attila KISBENEDEK
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.