Hírek

A csapat, amely harminc év után focizhat otthon

Közel harminc év után játszhat újra saját hazájában a szomáliai labdarúgó-válogatott. “Ha a szomáliai labdarúgó-válogatott újra a fővárosban, Mogadishuban léphet pályára barátságos meccseken, az hatalmas előrelépés lesz a sportág számára, egyben segítség az országnak” – mondta Ahmad Ahmad, az Afrikai Labdarúgó Szövetség (CAF) közelmúltban megválasztott elnöke, akinek első hivatalos útja Szomáliába vezetett.

A sportvezető támogatásáról biztosította a helyi elöljárókat, és minden segítséget megígért a hazai barátságos találkozó megrendezéséhez, amelyen a szomszédos Dzsibuti lesz az ellenfél, de az időpont még nem ismert. Szomália még soha nem kvalifikálta magát világeseményre, illetve a kontinensbajnokságra sem, de a labdarúgás így is az egyik legnépszerűbb sportágnak számít.

A válogatott legutóbb 1988-ban játszott otthon, azóta pályaválasztóként Etiópiában és Dzsibutiban fogadta ellenfeleit. Az országban az 1990-es években polgárháború tört ki, a politikai helyzet azóta sem stabilizálódott.

Olvasói sztorik