Hírek

Puskás Ferenc szobrot kap Melbourne-ben

Zalaszabar, Óbuda, Kispest, Madrid, Felcsút, Athén és Szentes után immár Melbourne-ben is lesz Puskás-szobor – írja a puskasakademia.hu.

Szombaton Melbourne-ben, Puskás Ferenc edzői sikereinek egyik helyszínén leleplezik a déli félteke első Puskás-szobrát. Domonkos Béla alkotása, a felcsúti Puskás Akadémiára készült Puskás-szobrának pontos másolata már Ausztráliában van. Az életnagyságú bronzszobor a bal lábát lövésre lendítő Öcsit ábrázolja a legendás 10-es mezben.

A szobor egy fantasztikus presztízsű helyen, az Olimpiai Parkban fog állni, annak a stadionnak a helyén, amelyben Puskás Ferenc edzőként megnyerte csapatával az ausztrál nagydöntőt. A szobor elkészítését a legnagyobb magyar sportlegenda özvegye, Erzsébet asszony által létrehozott Puskás Nemzetközi Futball Alapítvány kuratóriumi tagja, Robert Belteky (avagy Bélteky Róbert) finanszírozta. Segítségére volt Magyarország Külügyminisztériuma, a helyi követség és konzulátus támogatása, valamint Orbán Viktor miniszterelnök Ausztráliába eljuttatott támogató levele.

Puskás Ferenc 1988-ban járt először Ausztráliában, ahol öregfiúk-meccseken és élménybeszámolókon vett részt. A következő évben ajánlatot kapott az ausztráliai görög kisebbségre épülő South Melbourne Hellas csapatától, és feleségével a kenguruk földjére költözött. Az új, kissé testes edző közvetlenségével már az elején jó benyomást tett a csapat tagjaira.

„Amikor Puskás megérkezett, nem szólalt meg nagyon angolul, viszont görögül jól beszélt és így könnyen szót értett a legtöbb sráccal” – emlékezett vissza a hátvéd Anhelosz Posztecoglu. Aztán amikor meglátták, hogy Puskás ilyen idősen milyen fizikummal rendelkezik, csakhamar megadták a kellő tiszteletet az újdonsült trénernek. „Óriási volt a vádlija! Minden edzés előtt iszonyatos erővel lődözött kapura. Hatvankét évesen is bevágta a felső sarokba. Nem értettem, hogy lehet valaki képes erre ekkora hassal?!” – emlékezett Taliadorosz. A játékosok elmesélték, hogy egyszer Puskás meghívta őket vacsorázni. „Három óriási tál tésztát rendelt a csapatnak, és az egyiket egyedül megette” – idézte fel Paul Wade, a Hellas középpályása.

Puskás kiegyensúlyozott egyénisége, habitusa itt is nagy hatással volt a játékosaira: „Nyugodjatok meg, csak élvezzétek a játékot. Ha jól érzitek magatokat a pályán, szép focit fogunk játszani” – mondogatta az öltözőben a mérkőzések előtt. Az eredmények pedig ismét őt igazolták. A South Melbourne 1990-ben megnyerte az Ausztrál Kupát, majd 1991-ben, nagy küzdelemben, az ausztrál bajnokságban is a tabella élén végzett.

Mint a világon bárhol, Puskás Ferencet a távoli kontinensen is nagyon megszerették, de egyvalamit, a honvágyat még a pazar környezet és az elismertség sem tudta legyőzni. Miután már nem bírta Magyarország nélkül, Melbourne-ből végleg hazatért Budapestre. „Jó játékosok vagytok. Nem annyira, mint én voltam, de ne izgassátok magatokat emiatt” – ezzel búcsúzott Puskás Ferenc a South Melbourne futballistáitól 1991-ben, miután vezetőedzőként összesen hat kupát és egy bajnokságot nyert az ausztrál klubbal.

A Puskás-szobrot Németh Zsolt, a Magyar Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke leplezi majd le február 4-én Melbourne-ben.

Olvasói sztorik