Hírek

Egykori NB I-es edző irányítja a székelyudvarhelyi csapatot

Megmozdult valami az SzFC háza táján, hiszen hétfőn a magyarországi Vágó Attila vezényelte az első edzést a narancssárga-feketéknek a műgyepes pályán – írja az Udvarhelyi Hírportál. A hírt a Székelyudvarhelyi FC hivatalos oldala is megerősítette.

Az FC Székelyudvarhely labdarúgócsapatánál nemcsak edzőváltás történt, hanem a keret is átalakuláson megy át – egyelőre csak az biztos, hogy az őszi idényt az SzFC-nél eltöltő három francia játékos, Fodie Sambake, Alexandre Sambu-Niaty és Yaya Diaby távozik és nemcsak helyettük érkeznek a következő hetekben új játékosok, hanem jelentősen átalakul a keret. Az elsődleges cél a 3. Ligában való bentmaradás lesz.

Az együttes a téli felkészülést a magyarországi Vágó Attilával kezdte el, az 57 éves, salgótarjáni születésű szakember korábban több magyarországi első- és másodosztályos csapatot irányított, többek között megfordult a Videoton, a Diósgyőr, a Békéscsaba, a Szolnok együtteseinél, legutóbb Szigetszentmiklóson dolgozott. Öt évig (2007 és 10 között, valamint 2013-14-ben) a magyar női labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya is volt.

A Székelyudvarhelyi FC-vel hétfőn kezdte el az edzéseket, a harmadosztályú bajnokság március elején folytatódik. Igen rangos lesz az első ellenfele a felkészülési időszakban, ugyanis csütörtökön, január 26-án a tavaly feljutott, a 2. ligában jól szereplő Sepsiszentgyörgyi OSK jön Székelyudvarhelyre. A találkozót a műgyepes pályán rendezik 17 órától.

A klub hivatalos honlapján a magyar szakember elárulta, hogyan került a csapat élére:
– A Székelyföldi Labdarúgó Akadémiához és a román 3. Ligában szereplő FK Csíkszereda együtteséhez szakmai igazgatóként kinevezett Varga Károly keresett meg, lenne-e kedvem jönni Székelyudvarhelyre, ahol a harmadosztályban a kiesés szélén álló csapat van, és bent kellene tartani. Egyből igent mondtam. Ugyebár nem titkolt tény, hogy az FK Csíkszereda fel szeretne jutni a másodosztályba, és szerintem sokat lendítene a székelyföldi labdarúgáson, ha a Sepsiszentgyörgyi OSK bejutna az első osztályba. Összefogás, közös koncepció kell e három város között, hogy legyen egy-egy első-, másod- és harmadosztályos csapat.

A célokról így beszélt Vágó Attila:
– Azért jöttem, hogy az SZFC-t benn tartsam a harmadosztályban, és közösen egy olyan csapat alapjait tegyük le, amely a következő bajnokságban már merészebbet tud vállalni, és hosszú távon akár megcélozhatja azt, hogy feljusson a másodosztályba. Az akadémiákkal közösen dolgozva megvalósítható ez a terv. Ehhez már nem csak a szakmai, hanem az anyagi hátteret is meg kell teremteni, erről már sokat egyeztettem Berkeczi Attila elnök úrral, akinek ugyancsak eltökélt célja, hogy a klub bennmaradjon. Fontos, hogy milyen keretek között mozgunk, azon belül kell kiviteleznünk célunkat. Továbbá az is fontos feladat, hogy mi adjuk az ellenfelet Csíkszeredának (az SZFC aktuális ellenfelével a következő fordulóban az FK Csíkszereda játszik – szerk. megj.), így hozzásegíthetjük őket a bajnokság megnyeréséhez, így még jobban megalapozhatjuk a két klub közti jó együttműködést. Én nem félévre tervezek, nincs kizárva, hogy két-három évig Székelyföldön fogok edzősködni, de ennek az alapja, hogy bennmarad a csapat.

Olvasói sztorik