Hírek

Eszéken építtetné fel a horvát nemzeti stadiont Mészáros Lőrinc

A költségek akár kétharmadát állnák; Orbán Viktor miniszterelnök 3,3 millió eurót adományozott az NK Osijeknek.

Még egy éve sincs, hogy Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester, a Puskás Akadémia kuratóriumi elnöke és képviselője, Orbán Viktor miniszterelnök barátja bevásárolta magát a horvát labdarúgásba, konkrétabban az eszéki futballcsapatba.

Az NK Osijek idén szárnyal, jelenleg a harmadik helyen állnak az anyagilag kiemelkedő Dinamo Zagreb, NK Rijeka duó mögött, és a fejlesztésnek még messze nincs vége.

Azt már régebb óta tudni lehet, hogy Mészárosék a társtulajdonos, klubelnök és szintén a magyar miniszterelnök baráti társaságába tartozó Ivan Mestroviccsal együtt feltétlenül új stadiont szeretnének építeni a csapat számára.

A jutarnji.hr azonban arról ír, hogy Mestrovic elmondása alapján ez a stadion terveik szerint már nemcsak az eszéki labdarúgásnak épülne, hanem egész konkrétan a nemzeti stadiont szeretnék felhúzni a 108 ezer fős településen.

A tervezetet már a Horvát Labdarúgó Szövetség elnökének, a legendás Davor Sukernek is elküldték, csakúgy, mint az UEFA-elnök Aleksander Ceferinnek (aki éppen Zágrábban tartózkodik). Ebben azt is leírják, hogy felkérik a horvát kormányt és az országgyűlést, csatlakozzanak a projekthez.

– Az NK Osijek a költségek felét vagy akár kétharmadát is hajlandó állni. Ennek szellemében szeretném sürgetni a kormányt és az országgyűlést, hogy üljenek le és beszéljék meg, hogy van-e lehetőség az ötlet megvalósítására. Az egész világon komoly infrastrukturális beruházások vannak a sportban, és a Horvát Labdarúgó Szövetség hátrányban van – fogalmazott Mestrovic.

– A horvát élvonalban egyetlen csapat sem tervezi új stadion építését. Mi megtehetjük és szeretnénk, ha a miniszterelnök és a Horvát Labdarúgó Szövetség elnöke is tárgyalnának erről. Az NK Osijek kész átvállalni a költségek nagy részét! – nyomatékosított.

A cikk megemlíti, hogy Mészárosék az elmúlt hónapokban sokat keresgélték a legelőnyösebb helyszínt az új stadion felhúzására és végül úgy döntöttek, a jelenlegihez közel kap majd helyet.

– Ez lesz az első nagy és modern stadion Horvátországban a háború óta. Alapvetően 12 ezer főre tervezzük, de ha a kormánnyal és a szövetséggel sikerül megegyeznünk, 25-30 ezer fős lesz és a Groupama Arénához hasonlíthatjuk majd. Előbbi esetén a költségek 100 százalékát mi álljuk – tette hozzá és azt is megindokolta, miért ne Zágrábban épüljön a nemzeti stadion.

– Úgy gondolom, Horvátország minden egyes része egyenlően fontos és semmi kivetnivalót nem látok abban, hogy a stadion a fővároson kívül épül meg. Eszék nagyon jól kapcsolódik Horvátországhoz és Európához, a városban pedig elég szálláslehetőség van – mondta Mestrovic.

A stadion építése a jutarnji.hr szerint is kapcsolódik azokhoz a tervekhez, miszerint az NK Osijek akadémiát is épített a város nyugati részén.

– A várossal együttműködve létrehoztunk egy munkacsoportot, amely a projekt előkészítésével foglalkozik. Egy kisebb, 3500 fős stadiont is tervezünk építeni hozzá. Amíg a nagyobb aréna fel nem épül, a felnőtt csapat is itt játszhat majd. Nem szeretnénk 18-24 hónapra elhagyni a várost. Az edzőközpont építése már 2017-ben elkezdődik és 6-8 millió eurós büdzsével fut, ez az összeg már a rendelkezésünkre áll – nyilatkozta Mestrovic.

A jutarnji.hr külön rákérdezett arra, hogy igazak-e azok az információk, melyek szerint Orbán Viktor kormánya 3,3 millió eurót (1 milliárd 19 millió forint) adományozott az NK Osijek akadémiájának létrehozására.

– Igen, így van. Orbán Viktor kormánya minden évben pénzügyileg támogatja a környező országok azon részeinek kulturális és sportszervezeteit, ahol a legnagyobb a magyarok koncentrációja. Az erre vonatkozó tervek már készen állnak 2017-re is, bár Szlovákia, Szerbia, Ukrajna és Románia ezúttal nem részesül támogatásból. A 3,3 millió eurónk az edzőközpont felépítésére megy majd el és semmi probléma nem adódik, vélhetőleg 2018-ban is hasonló összeghez juthatunk – nyilatkozta Mestrovic.

A cikk szerint a magyar kormány környező országokba nyújtandó támogatásának programja összesen 163,3 millió eurós (50 milliárd 441 millió forint) büdzsével fut, amelyből körülbelül 2 százalék jut az NK Osijeknek.

Olvasói sztorik