Hírek

„Húz-e a szürke, vagy megdöglik? – Hrutka János is maratont fut

Életében először teljesíti a klasszikus, 42 kilométeres távot.

Némi kétségei vannak a célba érését illetően Hrutka Jánosnak, aki a jövő vasárnapi 31. SPAR Budapest Maratonon életében először fogja teljesíteni a 42 kilométeres távot.

A korábbi 24-szeres válogatott védő októberben tölti be a 42. életévét, így a bizonytalansága ellenére is mindenképpen ki szeretné próbálni, mire képes a klasszikus távon. Ritka születésnapi ajándékkal lepi meg magát…

Kevesen tudják, hogy Hrutka az elmúlt három évben leadta a nevezését a New York maratonra, azonban a szerencse egyszer sem állt mellé a sorsolás pillanatában.

– Nem voltam meglepve az eredményen, feltehetőleg a megadott időintervallum a legnépszerűbb, így ott végképp sokszoros lehet a túljelentkezés – kommentálta az egykori kiváló futballista, aki egyúttal égi jelnek is vette a visszautasítást. Talán mégiscsak szülővárosában kell átesnie a tűzkeresztségen…

Ezt még ő maga sem gondolta végig igazán, ám miután szeptemberben teljesítette a 31. Wizz Air Budapest félmaratont, Kocsis Árpád, a BSI ügyvezető igazgatója felvetette neki a maratoni indulás lehetőségét.

– Természetesen kezdett foglalkoztatni a gondolat, ugyanakkor azzal is tisztában vagyok, hogy ez a táv komoly felkészülést igényel, és bár rendszeresen mozgok, annak mennyisége távol áll az ideálistól. Nagy feladat előtt állok, sosem futottam még egyben 42 kilométert. A lehetőségeimet egy mondás adja vissza igazán, ami úgy szól, „nézzük meg, hogy húz-e a szürke, vagy megdöglik?”. Hamarosan meglátjuk, tényleg bírni fogom-e. De a fő cél a túlélés lesz – latolgatta visszafogottan az esélyeit Hrutka, aki elsősorban a profi sportmúltjának köszönhető az alapokban és az elszántságában bízik.

Mint mondta, hasznos tanácsokat és tippeket kapott az utolsó hetekre, ám ezek sem fogják a hiányzó kilométereket pótolni a lábaiból. Márpedig edzésmunkája az utóbbi időben valóban nem a maratonnak volt alárendelve. A heti két futás mellett olykor egy kis footgolf szerepelt a programban, és a leghosszabb táv, amit eddig futott 28 kilométer volt.

Az mindenképpen bizakodásra ad okot, hogy néhány hete a félmaraton egész jó felkészülési pontnak bizonyult számára. A részletekről elmondta, hogy 17 kilométerig teljesen rendben volt minden, ám a tűző nap végül megtette hatását és három kilométer szenvedés következett.

– Beállt a vádlim, de nem adtam fel, sőt sikerült túllendülnöm a hullámvölgyön, és egy erősebb hajrára is maradt erőm – elevenítette fel a befutó pillanatait, kiemelve, hogy nem lesz könnyű a helyzete, hiszen több holtpont is nehezítheti majd az életét, ráadásul a nagyon gyors anyagcseréjének köszönhetően sok folyadékot és ásványi anyagot fog veszíteni, amire kiemelten figyelnie kell elsősorban a savasodás veszélye miatt.

– Nem szeretek másokkal futni, elsősorban befelé figyelek és magamra koncentrálok – fűzte hozzá.

Hrutka már profi pályafutása alatt is részt vett utcai futóversenyeken, így rengeteg ismerős arc lesz a mezőnyben, ám ennél is jobban motiválja, hogy számos volt csapattársa is rajthoz áll.

– Jó látni, hogy Dombi Tibi milyen remek állapotban van. Hihetetlen, hogy közel a 43-hoz szinte olyan időt fut, mint a profik – jegyezte meg. A DVSC legendája a SPAR Maratonon is rajthoz áll, és remélhetőleg a célban meg tudják vitatni életük első 42 kilométeresének élményeit…

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik