Hírek

Dombi Tibor sportágat váltott

A korábbi debreceni szélső futni kezdett, heti 60 kilométerrel készül a SPAR Budapest Maratonra.

A futballisták általában nem rajonganak a hosszútávfutásért, labda nélkül pedig végképp kevésbé motiváltak. A Debrecennel hétszeres magyar bajnok, volt 35-szörös válogatott játékos, Dombi Tibor azonban azon kevesek közé tartozik, aki szívesen húz futó cipőt is. Október 9-én különleges ajándékkal tervezi meglepni önmagát, a 42. születésnapjához – úgy gondolja – 42 kilométer dukál. Élete első maratonjára készül a 31. SPAR Budapest Maratonon – írja a futanet.hu.

– Mindig is szerettem futni, és már a profi visszavonulásom előtt megfogalmazódott bennem az igény, hogy kipróbálnám magam ebben a sportágban is – elevenítette fel a kezdeti motivációt Dombi Tibor, akit végül barátja, a Tankcsapda frontembere, Lukács László invitált egy félmaratonra. Kezdésnek mindjárt Barcelonába. A nyitány részleteiről szólva a jelenleg harmadosztályban futballozó játékos elmondta, hatalmas élmény volt számára 14-15 ezer boldog ember között futni, őt is hallatlan mód feldobta a közeg. Mint fogalmazott, a futás egész egyszerűen boldoggá teszi.

– Most vasárnap hajnalban is felkeltem, és rögtön futócipőt húztam. A korai órákban egyetlen autó sem volt az utakon, futottam 20 kilométert, és olyan elégedetten értem haza, hogy az semmihez sem lehet hasonlítani. Azért szeretem ennyire a futást, mert nincs szükség hatalmas fogadalmakra hozzá, és nem jár óriási lemondásokkal. Legalábbis számomra! – jegyezte meg.

A katalán élmények természetesen folytatásra sarkallták a ma már 42 éves sportolót, és második félmaratonját már valamivel közelebb, Ausztriában futotta.

– Elfáradtam a táv végére, úgy éreztem akkor, esélyesem sem lenne a 42 kilométerre, aztán eltelt 2-3 nap, és motoszkálni kezdett a fejemben a gondolat… Engedélyeztem magamnak egy kis nyári szünetet, aztán nekivágtam egy hosszú edzésnek. Kezdésnek 31 kilométert választottam, és össze is estem a végén. Akkor fogtam fel igazán, hogy ez a táv nem játék – számolt be a nyári futóélmények árnyoldaláról, rámutatva: egy maraton esetében bizony szükséges beletenni az ember lábaiba a kilométereket. Nem is keveset. A rendíthetetlen munkabírásáról ismert jobbszélső – aki jelenleg a Debreceni VSC II. pályaedzője is egyben – edzőktől, futóktól is kért tanácsot, emellett rengeteget olvasott a futással foglalkozó internetes oldalakon is a megfelelő edzéstervhez.

Dombi Tibi jelenleg heti 60 kilométerrel hangol a 31. SPAR Budapest Maratonra, és általában egy pihenőnapot engedélyez magának. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy minden nap hosszabb távokat fut, olykor mindössze 3-5 kilométer szerepel a programban. Az egész nyarat keményen végigedzette, így magabiztosan érkezett szeptember elején a Városligetbe.

– Tudtam, hogy meleg lesz, mégis egyéni csúcsra készültem. Jó erőben éreztem magam, és a rajt is jól sikerült – emlékezett vissza az első kilométerekre.

Túl jól. A Wizz Air Budapest Félmaraton miliője magával ragadta, és olyan ezreket diktált, ami később megbosszulta magát. 40 perc alatt futotta az első 10 kilométert, volt olyan ezrese, ami 3:52-es volt. Aztán a táv felénél egyik pillanatról a másikra lehervadt a mosoly az arcáról, és egy hívatlan hosszú szenvedés lett az örömfutásból.

– Egy jó pofon volt ez számomra, de sportolóként a kudarcokból is tanulok, a versenyszellem pedig visz tovább. A maratonon már taktikusabb leszek, az iramfutókra például jobban fogok koncentrálni. 3 óra 45 perc körüli idővel lennék elégedett, de elsősorban az a cél, hogy a célba érjek – fűzte hozzá végül.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik