Hírek

Hazai sikerek, kevés góllal

Ma irány Albánia és Wales!

Albánia-Macedónia 1-es és -3.5!

Az Eb-n szimpatikus futballal előrukkoló hazaiak ma nyerhetnek, no de azért gólfesztiválra senki ne számítson…
Az olasz szövetségi kapitány, Giovanni De Biasi a lehetőségekhez képest jó kis csapatot rakott össze. A piros-feketék történetük során először kijutottak egy nagy tornára, és ott sem vallottak szégyent. A továbbjutás ugyan nem jött össze, de nem álltak tőle messze Hysajék. A svájciaktól kikaptak, a házigazda ellen az utolsó perig tartották magukat, de végül kapituláltak, a románokat viszont legyőzték. Azóta nem játszott mérkőzést a válogatott. A G-jelű hatosba nyertek besorolást, Spanyolország, Olaszország, Macedónia, Izrael és Lichtenstein társaságában. A továbbjutásra csekély az esély, várhatóan Izraellel küzdenek meg majd a 3. pozícióért. A keret légiósokra épül, jellemzően zártan védekezik, és kontrákra apellál. Elől gyors futballistái vannak, néhány húzásból fel tudják építeni akcióikat. Ma viszont más kihívás vár Xhakáékra: a macedónok alig ha rontanak majd rá a házigazdára. Türelemjátékra lesz szükség Sadikuék részéről. Jó hír, hogy fontos hiányzó nincs a keretben.
A macedónok 2016-ben eddig csak barátságos mérkőzéseket vívta, elenyésző sikerrel. Olyan, nem igazán ütős nemzetektől is sikerült kikapniuk Igor Angelovski tanítványainak, mint Libanon, vagy éppen Irán. Az egyetlen győzelmüket Azerbajdzsán felett aratták. A keretben nincs igazi minőség, Pandev és Nestorovski, a Genoa és a Palermo légiósát érdemes kiemelni, rajtuk kívül zömében külföldön, de nem magasan jegyzett alakulatokban futballoznak a játékosok. A védekezésre igyekszenek nagy hangsúlyt fektetni Ristevskiék (ő a Vasast erősíti), az alapfelállás a 4-2-3-1, de ez idegenben gyakran formálódik át 4-5-1-es hadrenddé. A keretben nincs friss sérült.
Az albánok hazai pályán mindent megtesznek majd a győzelemért, és fáradozásaikat szerintünk siker is koronázza majd. Ám azért gólfesztivált ne várjunk a piros-feketékről: kevés találatot hozó ütközetben gyűjtik be a három egységet!

Wales-Moldova 1-es és -3.5!

AZ Eb-n tündöklő együttes számára elengedhetetlen a győzelem – nem is hibáznak Ramsey-ék.
Chris Coleman alakulata szimpatikus és eredményes játékkal sokakat meglepett az Európa-bajnokságon. A sárkányosok két győzelemmel (Oroszország, Szlovákia) és egy peches vereséggel (Anglia) léptek tovább a csoportjukból, aztán a nyolcaddöntőben Észak-Írországot, a negyeddöntőben pedig Belgiumot búcsúztatták. A fináléba végül nem sikerült bejutniuk, kissé tartalékos összetételben kikaptak a később Eb-címet szerző luzitánoktól.
Bale-ék a vébére is készülnek, a D csoportban szerepelnek Ausztria, Szerbia, Írország, Moldova és Grúzia társaságában. A továbbjutásra van sanszuk Robson-Kaluéknak, ehhez ugyan azt a szervezett játékot kell nyújtaniuk, mint amit az Eb-n és a kvalifikáció során nyújtottak. A védelemmel nem volt baj, az 5-3-2-es hadrend jól működött, kiemelve azt, hogy a két szélső bekk gyakran támogatja a támadásokat. A pontrúgásaik életveszélyesek, és felállt védelem ellen is képesek focizni – várhatóan ma is erre lesz szükségük.
Moldova az egyik leggyengébb európai válogatott, erről legkevésbé tehet a tavaly év végén kinevezett szövetségi kapitány, Igor Dobrovolski. A keretben nincs minőség, a légiósok többsége nem túl ütős klubcsapatokban futballozik. Az Eb-selejtezőben leszerepelt, és a barátságos mérkőzéseken sem jöttek az eredmények. Az egyetlen sikerüket Andorra ellen aratták – valósággal leiskolázták a miniállam együttesét, a vége 1-0 lett… Ami figyelemre méltó, hogy tavasszal Horvátországban és Svájcban is csak minimális vereséget szenvedtek a kékek.
Wales a találkozó esélyese, a moldávoknak ma csak a tisztes vereség jön össze. Nagyon sok gólt nem várunk, de a házigazda ettől függetlenül behúzza a kötelező kategóriába tartozó győzelmet. Tippünk így: 1-es és -3.5!

Olvasói sztorik