Hírek

Storck: a klubok is mérnek, csak nem azt, amire szükség lenne

Nem sprinteket vágnak a válogatott játékosok, hanem kocognak a mérések közben - így állapítják meg a laktátszintjüket.

Közeledik a Feröer elleni vb-selejtező, ezért Bernd Storck nagyon kíváncsi, milyen kondiban vannak a fociválogatott tagjai. Az orvosi stáb egy laza kocogás után a megmérte a játékosok laktátszintjét, közben a kapitány elmagyarázta, miért fontos ez, és mi a problémája a hazai klubok saját tesztjeivel – derül ki az Origoösszeállításából.

– Egyfelől azért van most együtt a válogatott egy része, mert ismerkedünk az újonnan behívott játékosokkal, másrészt azért, mert felmérjük az edzettségi szintjüket – mondta Bernd Storck, a magyar fociválogatott szövetségi kapitánya szerda délelőtt a játékosok laktáttesztjére összegyűlt újságíróknak.

Az Origofeltette a következő kérdést a kapitánynak: változott-e valami tavaly ősz óta a tekintetben, hogy a válogatott szövetségi kapitánya nem kap információt a játékosok fizikai állapotáról?

Semmi sem változott – felelte a kérdésre Storck. Annyiban finomította ugyanakkor az akkori mondandóját, hogy a klubok is mérnek, csak nem azt, amire neki szüksége lenne. Bár rendszeresen végeznek a futballisták fizikai teszteket, azok módszerei, illetve
maguk az adatok nem illeszkednek a német rendszerbe.

– A kluboknál az anaerob mozgások adataira koncentrálnak, én viszont mindenekelőtt az alapokkal, az aerob mozgások teszteredményeivel akarok tisztában lenni. Itt dől el, hogy valakinek milyen a kondíciója, képes-e egy nagy erőkifejtés után gyorsan visszatérni a pulzusszáma alacsonyra – magyarázta a kapitány.

Ennek megfelelően a válogatott tagjai nem sprinteket vágtak le, hanem csupán kocogniuk kellett kétszer néhány kört, a kívánatos tempó tartását bóják és egy szabályos időközönként megszólaló sípjel segítette. Az orvosi csapat a futás előtt és közvetlenül utána is vért vett mindegyikük fülcimpájából, hogy megmérje a laktátszintet. A laktát, más néven tejsav az izmok használata során termelődik, a mennyisége pedig jó képet ad a fizikai állapotról – olvasható az Origón.
Olvasói sztorik