Hírek

Lila sasok mellett a ferencvárosiak

Mindig jól jön egy madár, ha becenevet kell választani egy klubnak – az UEFA hivatalos felmérése szerint gyakoribbak a „szárnyas” csapatok, mint gondoltuk volna.

Az UEFA hivatalos oldala mélyreható felmérést végzett, melyben azt vizsgálták, hogy az európai klubokat milyen szárnyas, illetve repülő madarak inspirálták, amikor becenevet kellett keresni a csapatnak. Meglepő adatok kerültek napvilágra, kiderült, sokkal több helyen szárnyalnak sasok, mint gondoltuk volna.

Az anyagból kiderül, nem olyan egyedi a Ferencváros beceneve, mint azt a szurkolók hinnék, a magyar klubon kívül további 16 európai egyesületet (Besiktas, Crystal Palace, Eintracht Frankfurt, Arges Pitesti, Banants, Milsami Orhei, Go Ahead Eagles, Triglav, Neath, Nice, Pirin Blagoevgrad, Ludogorets Razgrad, Benfica, Lazio, Palermo, Vitesse) becéznek különféle sasnak. Vannak például „kis sasok”, „fekete sasok”, „zöld sasok”, ráadásul „lila sasok” is. Az UEFA cikke kitér rá, hogy több helyen – így a Fradinál is – komoly hagyománya van a mérkőzés előtt a sas reptetésnek, ez többek között a Benfica, a Lazio és a Crystal Palace szurkolói számára is fix program.

A fenti számokból is egyértelműen látszik, hogy a sas a legnépszerűbb kabala a madarak közül, de akadnak meglepő választások is. A Cardiff City beceneve például a rendhagyó „barázdabillegetők”, a Spartak Subotica rejtélyes oknál fogva „kék galambok” néven fut, míg „vadkacsákból” és „papagájokból” is csak egyet-egyet találni.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik