Hírek

Ismét hátrányból fordított a Diósgyőr

Az Újpest Andric góljával még vezetett, ám a diósgyőriek a második félidő elején fordítani tudtak.

OTP Bank Liga, 2. forduló

Diósgyőri VTK – Újpest FC 2-1 (0-1)
Diósgyőr, 6381 néző. Játékvezető: Vad II István
DVTK: Antal – Okuka, Lipták, Tamás, Nemes – Elek Á., Oláh B. – Vela (Dausvili, 60.), Bognár I., Nikházi (Eperjesi, 79.) – Griffiths (Bacsa, 60.). Vezetőedző: Horváth Ferenc
Újpest: Balajcza – Nagy T., Kecskés, Diarra, Mohl – Windecker (Bardhi, 59.), Pávkovics – Andrics, Szankovics, Cseke (Balázs B., 79.) – Angelov (Lázok, 58.). Vezetőedző: Nebojsa Vignjevics
Gólszerzők: Oláh (52.), Bognár (54.) ill. Andric (27.)

Remek futballidőben és szépszámú nézőközönség előtt fogadta szombat este a Diósgyőr az újpestieket – ezt volt a két csapat 100. egymás elleni bajnokija. A hazaiak győzelemmel, míg a vendégek vereséggel kezdték a bajnokságot, a felek így más-más előjelekkel várták a 2. játéknapot.

A találkozót a hazaiak kezdték jobban, a 2. percben Balajcza jött ki rosszul egy hosszú indításra, Griffithsszel ütköztek, de a játékvezető jogosan intett kifele. Tíz percnyi játék után kisebb kakaskodás alakult ki a pályán, előbb Diarra maradt lent a földön, majd Mohl legyintett egyet Tamás tarkóján, végül utóbbi két játékos kapott sárga lapot.

A 23. perc környékén Diarra vállalkozott 22 méterről lövésére, az életerős löket Antal Botondot dolgoztatta meg, de a kapus védeni tudott. Öt perccel később aztán megtört a gólcsend: a diósgyőriek kapusa előbb lehúzta a labdát, majd kézzel Angelov feje felé legyintett, a játékvezető pedig a sárga lap kiosztása után a büntetőpontra mutatott. A labda mögé Andric állt, aki magabiztosan értékesítette a tizenegyest, Antal nem érezte az irányt, 0-1. A bekapott gól után többet birtokolt a labdát a hazai együttes, a 37. percben a legutóbbi fordulóban duplázó Bognár István előtt adódott lehetőség a gólszerzésre, de kicsit hosszan tolta meg a labdát, így a jól kimozduló Balajcza mellett nem tudta hálóba pöckölni a játékszert. A folytatásban újabb gól már nem született, a vendégek egygólos előnyben mehettek pihenőre.

A fordulás után hamar egyenlíteni tudott a DVTK: az 52. percben Bognár végezhetett el szögletet a jobb oldalról, Oláh Bálint pedig élete második NB I-es mérkőzésén megszerezte első gólját is – a 20 éves játékos kilenc méterről, fejjel volt eredményes, 1-1. Két perccel később már a vezető gólnak is örülhetett a diósgyőri publikum: Griffithsztől kapott jó passzt Bognár István, aki jó 20 méterről szánta el magát lövésre, Balajcza nem tudott hárítani, 2-1.

A villámgyors diósgyőri fordítás után mindkét szakvezető cserékre szánt el magát: az első óra végéig a piros mezes diósgyőriekhez Dausvili és Bacsa érkezett, míg a túloldalon Bardhi és Lázok kapott lehetőséget a bizonyításra.

A folytatásban főként mezőnyben folyt a játék, a kapuk előtt komolyabb lehetőség nem adódott, az újpestiek többet birtokolták a labdát, ám újabb gólt már nem találtak. A 92. percben Andric pöckölésénél mentett óriásit Antal kapus. A diósgyőriek így a második félidő elején lőtt villámgyors két gólnak köszönhetően otthon tartották a három pontot. Az Újpest hiába szerezte meg korán a vezetést, végül második bajnokijukon is pont nélkül maradtak. A Diósgyőr továbbra is hibátlan a bajnokságban.


A találkozót a Rangadó.hu szakértője, Nagy László, az Újpest egykori olimpiai bajnok labdarúgója, majd vezetőedzője értékelte.

– Nagyon parázs hangulatban kezdődött a találkozó, majd olaj volt a tűzre a megítélt büntető is, ami teljesen jogos volt, hiszen a szándékot is lehet, kell büntetni. Butaságot követett el Antal Botond a visszaütéssel, a mozdulatra nem lehetett azt mondani, hogy reflex volt. Az Újpest az első félidőben higgadtabban játszott, és ezzel a megítélt tizenegyessel jogosan vezetett a kevésbé futballozó Diósgyőr ellen.

– A második félidőben öt perc elég volt ahhoz, hogy a DVTK fordítani tudjon, ekkor a harc és a küzdelem helyett már a foci dominált. Igaz ugyanakkor, hogy mindkét gólnál hibázott az újpesti védelem, de a Oláh fejese és a Bognár távoli lövése is szépségdíjasra sikerült.

– Úgy érzem, összességében megérdemelten fordított a Diósgyőr, az Újpest hátrányban megpróbált váltani, de ez nem sikerült nekik. Viszont az utolsó pillanatban Antal Botond óriási bravúrral tette hozzá a magáét a Diósgyőr győzelméhez, Andric lövésénél óriásit mentett. Összességében nem volt látványos győzelem, de Horváth Ferenc nem is ezt ígérte, hanem az eredményes játékot.

– A közönség reakciója a megítélt tizenegyesnél egyébként nem tetszett, ilyet nem illik csinálni a lelátón, annak viszont nagyon örültem, hogy szép számmal látogattak ki a mérkőzésre, de ezt Miskolcon megszokhattuk. Reméljük, ez a tendencia megmarad, a szurkolók pedig a jövőben kulturáltan biztatják csapatukat.

– Tudjuk, hogy az Újpest az új szezonban nem igazolhat, ezért több fiatal kap lehetőséget a kezdőcsapatban, de a folytatásban tőlük is jobb teljesítményre van szükség ahhoz, hogy az lila-fehérek megkezdjék a felzárkózást.

Olvasói sztorik