Hírek

Középpontban az E csoport

A belgák követhetik az olaszokat a legjobb 16 közé...

Svédország-Belgium 2-es és -4.5!

Az E csoportban csak egyetlen dolog biztos: Olaszország csoportelsőként lép tovább. A belgák követhetik a taljánokat…
A svéd nemzeti csapat csak pótvizsgán vívta ki a továbbjutást az Eb-re. A sárga-kékek a csoportjukban egy Írország elleni iksszel nyitottak, és bizony Erik Hamrén legénysége nem futballozott jól. A találkozó nagyobb részében a zöldek domináltak, Ibráék csak akkor kezdtek el vehemensebben támadni, amikor már Longéknál volt az előny. Az egyenlítés összejött, de a játékuk messze elmaradt a várakozástól. Az olaszok ellen néhány helyen változtatott is a szövetségi kapitány, így az Isaksson – E. Johansson, Lindelöf, Granqvist, M. Olsson – S. Larsson, Ekdal (Lewicki, 79.), Källström, Forsberg (Durmaz, 79.) – Ibrahimovic, Guidetti (Berg, 85.) összetételben szerepeltek a háromkoronások. Meddő mezőnyfölényben játszottak Forsbergék, de ezen az ütközeten sem találták el az ellenfél kapuját! A hajrában egy olasz kontrát Eder góllal fejezett be, így Ekdalék pont nélkül maradtak. Miután a másik találkozón a belgák lesimázták az íreket (3-0), így az északiak nehéz helyzetbe kerültek. Ha nem nyernek, biztosan búcsúznak. Elnézve az eddig nyújtott teljesítményüket, erre vajmi kevés esélyt látunk, ugyanis nincs meg a kellő kreativitás a csapatban, Ibra ugyan harcol becsülettel, de az esetek nagy észében egyedül van. Eddig mindkét meccsén többet birtokolta ellenfelénél a labdát a svéd nemzeti csapat, de a támadójátékuk pocsék. Így pedig nem sok sanszuk lesz ma sem…
Nemcsak azért, mert Marc Wilmots társulata teli van klasszissal, hanem azért is, mert a belgáknak legalább egy pont kell a továbbjutáshoz. A vörösök, a torna titkos favoritjai, meglepő vereséggel nyitották az Eb-szereplésüket: az olaszok okosan futballozva 2-0-ra verték Hazardékat. Azon az összecsapáson a komplett belga csapat csődöt mondott. A sztárok betliztek, igazán komoly lehetőségeik nem is voltak De Bruyne-éknek. A szaklapok kritizálták is a produkciójukat, több helyen arról lehetett olvasni, hogy a szövetségi kapitány és a játékosok között nem felhőtlen a kapcsolat. Jött az Írország elleni mérkőzés, amelyen Fellainiék megmutatták: nincs baj, tudnak ők futballozni. Valósággal átszaladtak az íreken, akik nem nagyon tudták megnehezíteni Witselék dolgát (3-0). A gárda a Courtois – Meunier, Alderweireld, Vermaelen, Vertonghen – Witsel, Dembélé (Nainggolan, 57.) – Carrasco Ferreira (Mertens, 64.), De Bruyne, E. Hazard – R. Lukaku (Benteke, 82.) összeállításban szerepelt szombaton délután. A képlet Carrascoék számára egyszerű: ha pontot, pontokat szereznek, mindenképpen a második helyen zárnak. vereséggel kieshetnek, elsők más nem lehetnek.
A belgák a második játéknapon megmutatták, mire képesek, a svédek viszont eddig adósak a meggyőző teljesítménnyel. Nem gondoljuk, hogy Kallströmék ma táltosodnának meg. Kikapnak, és csomagolhatnak. Olyan mérkőzésen nyernek Mertensék, amelyen nem lesz 5 gól. Tippünk így 2-es és -4.5!

Olaszország-Írország -2.5!

A csoportelső tartalékos összetételben lép pályára az életükért harcoló írek ellen. Nem várunk gólzáport!
Az E csoportban Pelléék biztosan az élen végeznek, 6 pontjuk van, őket Belgium (3), Svédország (1) és Írország követi. Conte mester alakulata egy Belgium elleni 2-0-ás sikerrel kezdett, majd 1-0-ry verték a svédeket is. Két meccs, kapott gól nélkül – nem hiába dicséri a szaksajtó a Juve védelmét. Viszont ma több helyen is megváltoztatja a szakmai stáb az alapcsapatot. Az azurrik számára már nincs tétje a találkozónak, így a sárga lappal rendelkező játékosok tuti, hogy pihenőt kapnak. Éder, Buffon, Chiellini, Bonucci és De Rossi ezúttal kimarad, de nem lenne meglepetés, ha még néhányan az alapcsapatból a padon kezdenének.
Az írek egész jó játékkal nyitották a kontinensviadalt, a svédeknél zömében jobban futballoztak, több helyzetük is volt, a vége azonban csak 1-1 lett. Martin O’Neill fiaira a második körben a belgák vártak, és bizony a zöldek beleszaladtak a késbe. 3-0 lett a vége, és a végeredmény méltán tükrözte a látottakat. A Randolph – Coleman, O’Shea, Clark, S. Ward – Hendrick, Whelan, J. McCarthy (McClean, 62.), R. Brady – Hoolahan (McGeady, 71.) – Long (Keane, 79.) összeállításban szereplő válogatott nem tudta megfékezni a gyorsan és ötletesen futballozó vörösöket, s noha egy félidőn keresztül még tartották magukat Wardék, a második negyvenöt percre összeomlottak. Bradyék alárendelt szerepet játszottak, helyzetekig sem jutottak el – maradjunk annyiban, hogy ennél lényegesen jobban tudnak futballozni a szigetlakók. Nagy különbséget jelenthet, hogy ezúttal ez ellenfél nem az életéért küzd, hanem kvázi minden-mindegy alapon focizhat.
Nagyot kell javulnia az ír együttesnek, ha tovább akar jutni a kvartettből. Ehhez pedig mindenképpen nyerniük kell a zöldeknek. Nem kizárt ez az opció sem (egy iksszel azért megtámogatva), de abban biztosabbak vagyunk, hogy ezúttal sem lesz gólzápor az E csoportban. Hármat nem rúgnak a felek. Tippünk így: -2.5!

Olvasói sztorik