Hírek

Helvét siker, óvatoskodás a B csoportban

Ma megint a vébére koncentrálunk...

Albánia-Svájc 2!

A helvétek erősebbek, a továbbjutáshoz muszáj nyerniük.
Az A-jelű négyesben Franciaország, Románia, Svájc és Albánia küzd meg a pontokért.
Az albán válogatott Portugália mögött, a dánokat, a szerbeket és az örményeket megelőzve végeztek az I csoport második helyén. A balkáni alakulat még soha, semmilyen világeseményen nem vett részt, így most óriási a várakozás az országban. A kispadon a rutinos olasz mester, Gianni De Bassi ül, és a szakember a lehetőségeihez képest mindent kihozott a keretből. Idegenben megőrizték veretlenségüket, otthon viszont kikaptak a luzitánoktól és a szerbektől is. Az örmények elleni vendégsiker után sokan bundát emlegettek, nem is teljesen alaptalanul. Mindenesetre Hysajék kijutottak Franciaországba!
A felkészülési időszakban hullámzóan teljesítettek Ajetiék, kikaptak az ukránoktól, az osztrákoktól, csak Katart és Luxemburgot verték.
Íme a keret!
Kapusok: Etrit Berisha (Lazio), Alban Hoxha (Partizani), Orges Shehi (Skenderbeu Korce)
Védők: Arlind Ajeti (Frosinone), Naser Aliji (Basel), Mergim Mavraj (Köln), Lorik Cana (Nantes), Elseid Hysaj (Napoli), Ansi Agolli (Qarabag), Frederic Veseli (Lugano)
Középpályások: Ledian Memushaj (Pescara), Ergys Kace (PAOK), Andi Lila (PAS Jannina), Migjen Basha (Como), Odise Roshi (Rijeka), Burim Kukeli (Zürich), Ermir Lenjani (Nantes), Taulant Xhaka (Basel), Amir Abrashi (Freiburg)
Támadók: Bekim Balaj (Rijeka), Sokol Cikalleshi (Istanbul Basaksehir), Armando Sadiku (Vaduz), Shkelzen Gashi (Colorado Rapids)
A légiósokra épülő együttesben vannak rutinos futballisták szép számmal, bár azért az is tisztán látszik, hogy egy-két kivételtől eltekintve nem európai topcsapatokban edződnek a futballisták.
Svájc Anglia mögött a 2. helyen végzett csoportjában, de összességében nem fogott veszélyben a kvalifikációja. A kispadon a rutinos Vladimir Petkovic ül, aki összességében egészen erős kerettel dolgozhat együtt. Íme:
Kapusok: Yann Sommer (Mönchengladbach), Roman Bürki (Borussia Dortmund), Marwin Hitz (Augsburg)
Védők: Stephan Lichtsteiner (Juventus), Nico Elvedi (Mönchengladbach), Michael Lang (Basel), Johan Djourou (Hamburg), Steve von Bergen (Young Boys), Fabian Schär (Hoffenheim), Francois Moubandje (Toulouse), Ricardo Rodríguez (Wolfsburg)
Középpályások: Valon Behrami (Watford), Blerim Dzemaili (Genoa), Gelson Fernandes (Rennes), Fabian Frei (Mainz), Granit Xhaka (Mönchengladbach), Xherdan Shaqiri (Stoke City), Denis Zakaria (Young Boys),
Támadók: Breel Embolo (Basel), Haris Seferovic (Eintracht Frankfurt), Admir Mehmedi (Bayer Leverkusen), Eren Derdiyok (Kasimpasa), Shani Tarashaj (Everton)
Azért látszik a különbség a klubcsapatok között… A svájciak formája viszont némiképp visszaesett a csoportmeccsek óta, a piros-fehérek kikaptak a bosnyákoktól, a belgáktól és az írektől is. Legutóbb Moldovát győzték le minimális különbséggel (2-0). Embolóék nem lehetnek elégedetlenek a sorolásukkal, hiszen játékerőt tekintve mindenképpen jónak kell lenniük a 2. helyre.
A tervezett kezdőcsapatok:
Albánia: Berisha – Hysaj, Mavrej, Cana, Agolli – Xhaka, Kace, Abrashi – Gashi, Cikalleshi, Lenjani.
Svájc: Sommer – Lichtsteiner, Djourou, Schar, Rodriguez – Dzemalli, Behrami, Yhaka – Shaqiri, Derdyok, Embolo.
Érdekes kilencven percre van kilátás. Az albánoknak nincs veszíteni valójuk, nyugodtan, az esélyesség terhe nélkül futballozhatnak. Nem úgy a svájciak… Shaqiriéknek nyerniük kell, és szerintünk a rutinos játékosaik vezérletével nem is hibáznak. A helvétek három egységgel kezdik a tornát! Tippünk így: 2-es!

Wales-Szlovákia -2.5!

A B csoport nyitómeccsén nem várunk gólzáport…
A két alakulat mellett Anglia és Oroszország szerepel még a B-jelű kvartettben.
A walesiek Belgium mögött, de a bosnyákokat beelőzve végeztek a csoportjukban a 2. helyen. Coleman mester alaposan megtanította védekezni a sárkányosokat, 10 selejtezőn mindössze 4-szer kapituláltak, igaz, a támadójáték olykor döcögött, ezt a 11 rúgott találat bizonyítja. A sorozat óta viszont nagyon nem megy Bale-éknek, az észak-írekkel ikszeltek, de kikaptak a hollandoktól, az ukránoktól és a svédektől is.
A szigetlakók a következő kerettel vágnak neki a tornának:
Kapusok: 1 Wayne Hennessey (Crystal Palace), 12 Owain Fon Williams (Inverness), 21 Danny Ward (Liverpool)
Védők: 2 Chris Gunter (Reading), 6 Ashley Williams (Swansea), 19 James Collins (West Ham United), 3 Neil Taylor (Swansea), 4 Ben Davies (Tottenham), 5 James Chester (West Bromwich Albion), 15 Jazz Richards (Fulham)
Középpályások: 16 Joe Ledley (Crystal Palace), 22 David Vaughan (Nottingham), 10 Aaron Ramsey (Arsenal), 8 Andy King (Leicester), 14 David Edwards (Wolverhampton), 7 Joe Allen (Liverpool), 13 George Williams (Gillingham), 20 Jonathan Williams (Milton Keynes Dons)
Támadók: 11 Gareth Bale (Real Madrid), 17 David Cotterill (Birmingham), 18 Sam Vokes (Burnley), 23 Simon Church (Aberdeen), 9 Hal Robson-Kanu (Reading)
Ledley és Robson-Kanu bajlódott sérüléssel.
Noha van egy-két sztár a csapatban, összességében inkább “szürke eminenciások” alkotják a walesi válogatottat. A gárda kissé Bale-függő: ha jól megy a Real sztárjának, húzhatja magával a brigádot, ha nem, akkor bizony bajban lesznek Ramsey-ék. Egy biztos, Walestől nem várható el a nyílt játék, a támadásokat majd jobbára akkor erőltetik, ha hátrányba kerülnek.
Jan Kozák szövetségi kapitány alakulata a spanyolok mögött végzett a 2. helyen, de Hamsikék megelőzték az ukránokat, így nem kellett pótvizsgázniuk. Az elmúlt hónapokban értek el figyelemre méltó eredményt Skrtelék, nyertek például Németországban, ugyanakkor nem bírtak az északírekkel, és ikszeltek csak a lettekkel.
Szlovákia ezzel a 23 játékossal vágott neki a túrának:
Kapusok: 23 Matús Kozácik (Viktoria Plzen), 1 Ján Mucha (Slovan Bratislava), 12 Ján Novota (Rapid Wien)
Védők: 2 Peter Pekarík (Hertha), 14 Milan Skriniar (Sampdoria), 3 Martin Skrtel (Liverpool), 5 Gyömbér Norbert (Roma), 4 Ján Durica (Lokomotiv Moszkva), 16 Saláta Kornél (Slovan Bratislava), 15 Tomás Hubocan (Dinamo Moszkva), 18 Dusan Svento (Köln)
Középpályások: 22 Viktor Pecovsky (Zilina), 20 Róbert Mak (PAOK), 19 Juraj Kucka (Milan), 13 Patrik Hrosovsky (Viktoria Plzen), 6 Ján Gregus (Jablonec), 17 Marek Hamsík (Napoli), 8 Ondrej Duda (Legia Warszawa), 9 Stanislav Sesták (Ferencváros), 10 Miroslav Stoch (Bursaspor), 7 Vladimír Weiss (al-Garafa)
Támadók: 21 Michal Duris (Viktoria Plzen), 11 Adam Nemec (Willem II)
Gyömbér és Hubocan még nem teljesen egészséges, ők minden bizonnyal nem lesznek ott az első mérkőzésen.
A rutin ott van a keretben, minden csapatrészben van igazi klasszis.
A várható kezdőcsapatok:
Wales: Hennessey – Chester, Williams, Davies – Ginter, Ramsey, Allen, King, Taylor – Bale, Vokes.
Szlovákia: Kozácik – Pekarik, Skrtel, Durica, Svento – Kucka, pecovsky – Mak, Hamsik, Weiss – Nemec.
Óvatos játékot várunk mindkét alakulattól, éppen ezért nem gondoljuk, hogy bármelyik együttes is nekirontana a másiknak. A szlovákokat érezzük esélyesebbnek, ám abban biztosabbak vagyunk, hogy nem lesz gólzápor a kilencven perc során. Tippünk így: -2.5!

Olvasói sztorik