Hírek

Bede: nyilatkozzanak szabadon a játékvezetők

Bár az UEFA és az MLSZ irányelve más, nem példa nélküli, hogy interjút adnak a sporik.

Viszonylag ritkán hallani olyanról, hogy a labdarúgásban egyes játékvezetők a mérkőzések után nyilatkozzanak, értékeljék saját teljesítményüket vagy a találkozót. Most azonban mégis megtörtént, Kleinheisler László miatt pedig magyar vonatkozást is kapott az ügy: a Werder Bremen – Bayern München Német Kupa-elődöntőt követően a 90 perc alatt bíráskodó Tobias Stieler ugyanis belátta, hibázott.

A Bayern Brémában harcolta ki a finálét, a kérdéses ítélet pedig a 71. percben, 1-0-s állásnál született. A végeredmény 2-0 lett.

Stieler hibája

Sokak szerint nem feltétlen helyes, hogy Magyarországon a sporik nem szólalhatnak meg teljesítményükkel kapcsolatban, erről Bede Ferencet, korábbi NB I-es játékvezetőt is megkérdeztük:

– Magyarországon – az UEFA álláspontjával egybehangzóan – az a szabály, hogy a mérkőzést követően a játékvezetői csapat és az ellenőrök nem tehetnek nyilatkozatot. Ezzel együtt az elmúlt évek tapasztalata alapján vannak országok, ahol igenis megteszik. Erre alapvetően az adott ország labdarúgó-szövetsége vagy a Játékvezetői Bizottság ad engedélyt, de nemzetközi színtéren ilyen nem lehetséges – kezdte Bede.

– A legtöbb országban már nagyon magas technológia, éles képek és többkamerás lassítások állnak rendelkezésre. Ha egy nyilvánvaló tévedésre a játékvezető azt mondaná, hogy nem, nem hibáztam, az szerencsétlenül venné ki magát. Ugyanúgy furcsa lenne, ha például a hétvégén Jamie Vardy kiállítása után elkezdett volna értékelni a spori, hiszen véleményes szituáció volt. Azzal azonban semmi probléma, ha egy egyértelmű tévedést – például műesésre tizenegyest ítél – ő maga is megerősít – nyilatkozta a Rangadó.hu kérdésére Bede Ferenc.

– A személyes véleményem egyébként az, hogy a játékvezetőknek lehetőséget kéne biztosítani arra, hogy a mai kor elvárásainak megfelelően szabadon kinyilváníthassák véleményüket – tette még hozzá.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik