Hírek

Négy éve a legtehetségesebbek voltak Magyarországon, de vajon hol tartanak most?

Mascheranóval és Alexis Sánchezzel is edzett Jakab Dávid és Nagy Levente 2012-ben, azóta azonban sok idő eltelt.
Nike The Chance 2012
A Nike tehetségkutatóra 2012-ben a 16 és 21 év közötti labdarúgók jelentkezhettek. Három helyszínen tartották meg a selejtezőket (Budapest, Székesfehérvár, Miskolc), ahonnan a legjobban teljesítők jutottak be a budapesti döntőbe. A finálé két legjobb játékosának a jutalma pedig a barcelonai világdöntő volt, ahová száz tehetséges labdarúgó jutott be.
A Barcelona felnőtt csapatának edzőközpontjában gyakorolhattak nap mint nap, és végül háromkörös kiválasztást követően, a legjobb 16 játékost vitték el egy négyhetes edzőtáborba. Ott olyan sztárcsapatok tréningjeibe nyerhettek bepillantást, mint az FC Barcelona, a Juventus, a Manchester United. Azóta ez a tehetségkutató a „Nike Most Wanted” néven fut tovább.

A magyar fiatalok 2012-ben megnyerték a The Chance névre keresztelt tehetségkutató magyarországi selejtezőjét, melynek eredményeképp elutazhattak a barcelonai döntőre, ahol további ötvennégy országból érkeztek tehetségek. Rajtuk kívül még 98 fiatal edzett több napon keresztül a La Masia edzőközpontban. Ennek már lassan négy éve.

Nagy Levente a DVTK U18-as játékosaként nyerte meg a magyar selejtezősorozatot, ám Barcelonában nem sikerült bejutnia az elődöntőbe, így már az első keretszűkítésnél búcsúznia kellett.
– Jogosnak éreztem, hogy nem jutottam be a második körbe, a többiek idősebbek voltak nálam két-három évvel, és ez által rutinosabban is játszottak – emlékezett vissza a barcelonai napokra Nagy, aki ennek ellenére természetesen óriási önbizalommal és célokkal tért haza a válogatóról. Ezután sikerült is számára az előrelépés, hiszen a Vasas Kubala Akadémiához igazolt, ahol azonban többször is sérülések hátráltatták, így a bemutatkozása elmaradt a felnőtt csapatban.

– A Vasas után volt több ajánlatom is Ausztriából, de végül egy kisebb hiba miatt kicsúsztunk az átigazolási időszakból. Magyarországon maradtam, ahonnan több harmadosztályú csapat is megkeresett, de végül úgy döntöttem, hogy a több játéklehetőség miatt a Borsod megyei első osztályú Szentistvánhoz igazolok. Sajnos nem voltam szerencsés, hiszen a sérülések sem kerültek el, és menedzserem sem volt, aki tudott volna segíteni az elhelyezkedésben. Emellett természetesen önkritikus is vagyok, és tudom, hogy nekem is többet kellett volna dolgoznom, hogy eredményesebb legyek, sajnálom, hogy nem sikerült magasabb osztályban bizonyítanom – összegezte az elmúlt éveket a Mezőnagymihályon élő játékos.

Nagy Levente jelenleg az osztrák negyedosztályú ASK LAUFEN Wilhelmsburg csapatának játékosa, de jövőbeli céljai között szerepel, hogy az osztrák másodosztályba igazoljon.

Jakab Dávid az MTK Budapest felnőtt csapatának tagja. A barcelonai százas mezőnybe a Maglód játékosaként került ki, ahol egy körrel tovább jutott, mint Nagy Levente, de végül az elődöntő után nem választották be a legutolsó fordulóba.

– Úgy gondolom, hogy a döntőben lett volna a helyem, csalódott is voltam egy kicsit a döntés után, de természetesen próbáltam pozitívan felfogni a dolgokat. Ez a tehetségkutató jó ugródeszka volt ahhoz, hogy itthon el tudjak helyezkedni. Ez sikerült is, hiszen a másodosztályba igazoltam a Dunaújvároshoz, és ott is játszottam az első NB I-es meccsemet, miután sikerült a feljutás – kezdte az értékelést a sérüléssel bajlódó Jakab Dávid, akinek a bemutatkozása még várat magára a fővárosi együttesben.

– Jelen pillanatban itt szeretnék bizonyítani az MTK-ban, nagyon jó a közösség, nagyon jók az edzők és jól érzem magam. A legjobb döntést hoztam meg januárban azzal, hogy ideigazoltam. Itt szeretném bizonyítani tehetségemet, de hosszú távú céljaim között szerepel, hogy egy külföldi bajnokságban tudjam megmutatni magam – zárta mondandóját a 22 éves támadó középpályás.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik