Hírek

Király Gábor gyermekeknek segített

A szombathelyi kapus adományából egy gyermekotthon zenekarát látják el új hangszerekkel.

A színkottás zenekart szerelték fel új hangszerekkel a Szombathelyi Haladás válogatott kapusának, Király Gábornak az adományából.

– Nem volt kérdés, hogy nekik ajánlom fel a jutalmat, régi ismeretség köt a gyermekotthonhoz – mondta Király Gábor a klub hivatalos honlapján. A Haladás válogatott labdarúgója a Vasi Megyebálon vette át Az Év Vasi Embere 2015 kitüntetést. Az elismeréssel 100 ezer forint járt – ezt ajánlotta fel a Rum-kastély Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény, Óvoda, Általános Iskola, Speciális Szakiskola és Kollégium részére.

Az intézményre bízta, hogy mire költik a felajánlott összeget, így lettek hangszerek az adományból.

Már tizenhatodik éve működik a színkottás zenekar a Rum-kastélyban, ahol az értelmi sérült gyerekek, fiatalok egyik fejlesztő tevékenysége a színkottás zenetanítás.

Speciálisan a fogyatékkal élőket segítő találmány a színkotta, amely gyermekek képességeihez igazítja a hangszerhasználatot – így hangzik hivatalosan a módszer. A gyakorlatban pedig a kottafejek színeket kapnak, és a hangszerek billentyűi szintén. A gyermekek a színt színre elv alapján szólaltatják meg a hangokat, nem is akárhogyan, bár nagyon nehéz és hosszan tartó munka egy-egy dal megtanulása. A fiatalok gyönyörű piros inget vettek fel, a legszebb ruháikban várták csütörtökön Király Gábort. Megmutatták, hogy hogyan is szól a színkottás muzsika. A tanáraik feladata lesz, hogy újabb hangszereket „színezzenek” ki, hiszen a labdarúgó adományából két darab ütős hangszert, egy cintányért, egy kalimbát, két darab triangulumot és egy szintetizátort vásároltak. Sorba álltak a gyerekek: egyesével vették át az eszközöket és együtt méregették a kincseket. (Kipróbálni még nem tudták, de hamarosan arra is lesz alkalmuk.)

– Jó helyre került az adomány – fogalmazott az adományozó. Ő maga sem távozott üres kézzel: egyrészt a színes, zenés műsor szólt neki, másrészt Rum-kastély fel-iratú kispárnát és esernyőt vehetett át Király Gábor Domjánné Éder Mariettától, az intézmény igazgatójától.

– Reméljük, a jövőben is lesz lehetőségük meghallgatni a gyerekek muzsikáját – szólt minden érdeklődőhöz az intézményvezető.

Olvasói sztorik