Hírek

Rooney népszerűbb, mint Messi

A Football INDEX internetes labdarúgó-tőzsdén nem az ötszörös Aranylabdás "részvényei" a legértékesebbek.

A Football INDEX kifejezései

1st Team – Azon 200 játékos, akikkel kereskedni lehet
Squad – Az a 499 játékos, akinek 1st Teambe kerüléséért szavazni lehet
Buzz – Az a toplista, amely a legmagasabb médiaértékű játékosokat listázza
Future – A valódi tőzsdén részvények

2015 szeptemberében elindult a Football Index nevű internetes, labdarúgók köré épült tőzsdejáték – valós pénzzel. Az oldal felépítése nem túl bonyolult, a Rangadó.hu most röviden ismerteti, hogyan is működik a “futballtőzsde”.

A Football Indexen a világ 200 legjobb játékosának képzeletbeli részvényeit vásárolhatjuk meg. Minden játékos bevezetési ára 1 font (nagyjából 420 forint). A szeptemberi indulás óta azonban természetesen a valóban értékes játékosokért fizetendő összegek emelkedtek, így Lionel Messi a cikk írásának pillanatában például 5,06 fontot ér – ennyiért lehet egy “Future-t” vagy a hagyományos tőzsdei értelemben véve részvényt vásárolni.

A “brókerek” annyit vásárolhatnak egy játékos Future-eiből, amennyit csak szeretnének – feltéve, ha ehhez eladót is találnak (de egy vásárlás alkalmával maximum csak 40-et). Az árak a valódi tőzsdéhez hasonlóan változnak. Minél népszerűbb egy futballista, minél több részvényt vásárolnak belőle, annál drágább lesz és fordítva: egy sérülés keményen betehet a spekulációinknak. Semmilyen más faktor nem befolyásolja az árakat, de minden eladásnál 2%-os díjat levon az üzemeltető oldal, így minden 1 font helyett csak 98 pennyvel gazdagodunk.

Arra sem lehet feltétlenül bazírozni, hogy Cristiano Ronaldo sérülését követően majd visszanyeri értékét. Mégpedig azért nem, mert amennyiben a játékos a top 200-as lista utolsó két pozíciójába kerül, akkor a következő hétre “kiesik” onnan (pénteken történik a váltás) és értékét veszti. Helyére olyan kerül be, akit a “brókerek” szavazataikkal támogattak és érdemesnek találtak arra, hogy a legjobb 200 közé kerüljenek (a legjobb 200 listáját egyébként 1st Teamnek nevezik az oldalon). A cikk írásának pillanatában a szavazatok alapján a következő héttől kezdve szinte biztosan Douglas Costa lesz az egyik, aki a 200-ak között találja majd magát, míg a második helyért roppant szoros küzdelem folyik N’Golo Kanté, Jonjo Shelvey és Jon Flanagan között. A 499 futballistát tartalmazó “Squad” listán nem található magyar játékos, vagyis a készítők szerint Európa 699 legjobb futballistája közé egy magyar sem fér be.

A “brókerek” profitja tehát elsősorban abból származik, hogy az alacsony áron megvett Future-öket később magasabb áron eladhatják, de nem ez az egyetlen módja a pénzcsinálásnak: létezik a “Buzz” lista is, amely azoknak a játékosoknak a toplistáját tartalmazza, akik neve az adott héten legtöbbet forgott a brit sajtó legnépszerűbb oldalain, például a Timesnál, a BBC-nél, a Daily Mirrornál vagy a SkySportsnál, illetve néhány más oldalon (FIFA, UEFA, ESPN, stb.). A cikkek súlyának mérésére egy, a szakmában jól bevált analízist használnak, így kapnak egy számot, amely megmutatja, melyik játékos médiaértéke volt a legnagyobb az adott napon és a zárást követően minden tulajdonos, aki az adott futballista Future-jét birtokolja, 20 pennyvel gazdagodik részvényenként. A cikk írásának pillanatában a lista élén a Chelsea-nél bizonytalan jövőjű John Terry vezeti a Buzzt (680 pont), mögötte messze lemaradva a West Bromtól el nem engedett Saido Berahino (260 pont) áll, a 3. Luke Shaw száma pedig már a 100-at sem éri el. A brit sajtó túlsúlya a mérések alapjaként természetesen mindig is meg fogja majd határozni, hogy mely játékosok médiaértéke lesz a legnagyobb.

A valódi pénzzel való tőzsdézéshez természetesen 18 éven felülinek kell lenni és kezdésként el kell helyezni egy minimum 10 font értékű befizetést a cégnél – ezzel az összeggel kereskedhet majd a “bróker” a továbbiakban. Mielőtt belevág az ember (amit egyelőre nem tehet meg, hiszen jelenleg csak britek számára elérhető), feltétlenül érdemes elolvasni a FAQ-t, vagyis az angol nyelvű Gyakran Ismételt Kérdéseket is, hiszen több apróság teszi még teljessé a honlapot.

Az oldal érdekessége, hogy a jelek szerint nem Lionel Messi és Cristiano Ronaldo a világ két legnépszerűbb futballistája: a cikk írásakor ugyanis nem az elmúlt 7 év két Aranylabdásának Future-je éri a legtöbbet, hanem Wayne Rooney-é (5,1 font) és Neymaré (5,19 font).

Olvasói sztorik