Hírek

Hendis vendég, sima vendég…

Ma megint az Eb-re fókuszálunk...

Moldova-Oroszország (1-0) 2!

Az oroszok a saját kezükbe vették sorsukat: ha ma nyernek, fél lábbal Franciaországban érezhetik magukat…
A G-csoportban így fest a tabella nyolc játéknapot követően: 1. Ausztria 22 (már kijutott), 2. Oroszország 14, 3. Svédország 12, 4. Montenegró 11, 5. Lichtenstein 5, 6. Moldova 2.
Moldova alulteljesítette az elvárásokat, az egyébként sem túl magasan lévő mércét sikerült levernie Alexandru Curteianu szövetségi kapitány alakulatának. A kékek az utolsó a hatosban, hazai környezetben minden meccsüket elveszítették – a lichtensteini pontra sem lehetnek extrán büszkék, viszont épp aktuális ellenfelüket rendesen megizzasztották tavaly (1-1).
Leginkább a góllövéssel van baja a moldávoknak, 8 selejtezőn mindössze háromszor voltak eredményesek Epureánuék. A keretben nincs klasszis, otthon, vagy orosz kiscsapatoknál fociznak a játékosok. Csodák pedig nincsenek, nagyon gyenge csapatot alkotnak Dedovék.
A keretben egy bekk és egy középpályás egyaránt eltiltását tölti.
Az oroszok az előző hónapban hozták helyre korábbi hibáikat – elsősorban azzal, hogy legyőzték a nagy rivális svédeket. Leonid Slutskiy szövetségi kapitány együttese 1-0-ra verte szeptemberben a háromkoronásokat, majd kitömte idegenben a miniállam együttesét (0-7). Idegenben 2-1-1-es Kokorinák statisztikája, egyetlen vereségüket Ausztriában szenvedték el. A hátralévő mérkőzéseken legalább négy pontot kell szerezniük Akinfejevéknek, ha ez sikerül, akkor simán kijutott a nagy testvér az Eb-re. AZ utolsó napon Montenegró látogat Oroszországba. Eközben a svédekre kellemesebb ellenfelek várnak, de hátrányuk két pont, és összevetésben is rosszabbak Dzagojevéknél.
Eltiltott nincs az orosz válogatottban.
A vendégek nem vehetik fél vállról a mai találkozót – a tudásbeli különbség hatalmas, és szerintünk az oroszok letutizzák a sikert, azaz legalább kettő lesz a végén közte. Tippünk így hendis V!

Macedónia-Ukrajna 2!

Az ukránok számára létfontosságú a győzelem, a házigazda csúnyán leszerepelt a sorozatban. Sima 2-est érzünk…
A C-csoportban két fordulóval a vége előtt ez a helyzet: 1- Spanyolország 21, 2. Szlovákia 19, 3. Ukrajna 16., 4. Fehéroroszország 7, 5. Luxemburg 4, 6. Macedónia 3.
A hatosban még megy a matekozás ezerrel, ugyanis az egyenes ágon való kijutás kérdése még nem dőlt el. Sőt, ebből a csoportból sanszos lehet megszerezni a legjobb 3. pozíciót – tehát az ukránoknak és a szlovákoknak is roppant fontos a hátralévő két találkozó.
A macedónoknak nem annyira, persze, amolyan becsületbeli ügyként is kezelhetnék az ukránok és a fehéroroszok elleni ütközeteket. Otthon eddig csak a luxemburgiakat sikerül legyőzniük Trajkovszkiéknak, de a miniállam válogatottját is csak kínkeservesen verték Jahovicék. A legutóbbi hat tétmeccsét elveszítette Macedónia, az ausztrálok ellen jött össze egy barátságos iksz még márciusban. Ljubinko Drulovic szövetségi kapitány három, korábban eltiltott játékosára számíthat ezúttal, viszont a kerete így is vékony…
Az ukrán nemzeti válogatott tulajdonképpen nem követett el végzetes hibát, mégis várhatóan pótvizsgára kényszerül. Két vereségük van: otthon a szlovákoktól, idegenben a spanyoloktól – ez előbbi azért kínos lehet a végelszámolásnál, hiszen északi szomszédainkkal vívnak különmeccset a második helyért Mikhail Fomenko fiai. Legutóbb Zsolnán 0-0-át játszottak a sárga-kékek, azért így még maradt legalább remény a továbbjutásra.
A keret lényegesen erősebb, mint a hazaiaké, és idegenben sem hibázhatnak az ukránok. Eltiltott nincs a keretükben.
Az ukránoknak muszáj nyerniük, még akkor is, ha esetleg Macedónia marad az utolsó a csoportban, és az ellenük elért eredmény nem számít majd. A különbség nagy, és a vendégek ezt ma bebizonyítják a pályán is. Tippünk így: 2-es!

Olvasói sztorik