Hírek

Bundaügy: összeomlott a vád

Kutasi Róbert özvegye megerősítette, hogy a férje nem volt Magyarországon a REAC-os ügy vádiratában szereplő időpontban.

Beköszöntött az ősz, ami egyben azt is jelenti, hogy a Pesti Központ Kerületi Bíróságon folytatódott az úgynevezett REAC-os bundaügy tárgyalássorozata.

Tanúként megjelent a Pécs és a Budafok korábbi játékosa, Koltai Tamás, aki az MLSZ adatbankja szerint 2006 februárja és 2007 februárja között futballozott a REAC-ban. A vádirat szerint ő adott ötezer eurót Kutasi Róbertnek azért, hogy a csapat veszítse el a Bp. Honvéd elleni Ligakupa-meccset (amelyet a kispestiek végül 5-0-ra megnyertek), a rákospalotaiak néhai klubigazgatója pedig ezt az összeget osztotta ki a játékosok egy része között.

Ez a Koltai nem az a Koltai?

A tanú felháborodott az elhangzottakon, és úgy vélekedett, biztosan nem róla, hanem egy másik Koltai Tamásról van szó, hiszen rajta kívül is van ilyen nevű játékos a magyar labdarúgásban – ha egyáltalán igaz, amit néhány egykori játékos állít, és tényleg történt megvesztegetés, amelyben tényleg szerepe volt egy Koltai Tamás nevű személynek. Ő a pályafutása befejezése után menedzserként tevékenykedett, nagyon fontos számára a tisztesség, egyébként pedig egy-két alkalomtól eltekintve nem is járt a REAC-pályán, miután távozott a klubtól.

Kutasival, Kenesei Zoltánnal és Gabala Krisztiánnal nem tartotta a kapcsolatot, Aczél Zoltánt csak látásból ismeri, személyesen csupán egyszer-kétszer találkoztak. Koltai tanúkénti bírósági meghallgatásának egyik pikantériája, hogy a nyomozati szakaszban nemhogy gyanúsítottként, de még tanúként sem hallgatták ki soha, vagyis ő most jelent meg először a bundaügyben a hatóságok előtt. A többi között ezért is biztos benne, hogy nem róla van szó, hanem egy másik Koltai Tamásról.

Ezután a védelem bizonyítási indítványára beidézték tanúként a három évvel ezelőtt öngyilkosságot elkövető Kutasi Róbert özvegyét, Ibolya asszonyt. Állítólag a 2008. február 27-én, szerdán rendezett Honvéd–REAC (5-0) Ligakupa-mérkőzés előtt néhány nappal a klubigazgató összehívta a játékosokat, hogy elmondja nekik: el kell veszíteni a találkozót. Másnap kiosztotta a már említett ötezer eurót. A felesége most megerősítette, hogy minden évben, február végén, amikor a lányuk iskolájában síszünet volt, ők elmentek egy nagyobb társasággal síelni Ausztriába.

Bizonyítható, hogy Kutasi síelt

Az özvegy utánanézett, hogy 2008 februárjának utolsó hetében is síszünet volt, és akkor is síelni voltak családi, baráti körben, erről fényképei is vannak. Vasárnap utaztak a Honvéd–REAC (1-1) bajnoki találkozó után, és öt vagy hat éjszakát töltöttek a tiroli Hotel Bellevue-ben. Azt is megerősítette, hogy a férje végig ott tartózkodott velük, ezzel a vád összeomlott.

Koltai Tamást – aki állítólag megvesztegette Kutasit – még tanúként sem hallgatták meg soha. Vajon hogy lehet az, hogy a vesztegető ellen nemhogy eljárás nem folyik, de még tanúként sem kíváncsiak rá? Másrészt az szerepel a vádiratban, hogy Kutasi beszélt Koltaival, ő kapta, aztán osztotta szét a pénzt, ő viszont nem tartózkodott Magyarországon… Ezt egyébként korábban a vádlottak közül Aczél Zoltán, a tanú közül pedig Bucsik István és Nagy Sándor is elmondta.

Lecserélték a bírót

A másik hazai bundaügyben (amely a többi között siófoki és diósgyőri mérkőzéseket érint) kedden lesz a következő tárgyalás, csütörtökön pedig sor kerül a vádbeszédre. A REAC-os ügyben november 6-án vád- és védőbeszédek hangzanak el, Keviczki István bíró pedig november 9-én akar ítéletet hirdetni.

Ennél sokkal nehezebb helyzet alakult ki a nemzetközi ügyben, mert a Rangadó.hu értesülése szerint elvették Nyilas Levente bírótól az ügyet, arra hivatkozva, hogy sok ügye van és lassan halad. Az új bíró Böszörményiné dr. Kovács Katalin lett, de elképzelhető, hogy az idei naptári évben már nem lesz tárgyalás az ügyben, amikor pedig újrakezdődik az egész, akkor pedig hosszú napok fognak eltelni az eddig keletkezett iratok felolvasásával.

Olvasói sztorik