Hírek

Egy sima, egy hendis hazai!

Ma ismételten selejtezünk...

Svájc-Szlovénia 1!

Döntően befolyásolja a továbbjutást a mérkőzés. Ha nyer a házigazda, jó eséllyel ott lesz Franciaországban. Ha nem, akkor még lesz izgulni valója…
Az E-csoportban hat forduló után így fest a tabella: 1. Anglia 18, 2. Svájc 12, 3. Szlovénia 9, 4. Észtország 7, 5. Litvánia 6, 6. San Marino 1.
A helvétek rendesen beragadtak a selejtező elején: előbb otthon kaptak ki az angoloktól, majd Szlovéniában is pont nélkül maradtak. Vladimir Petkovic együttes ezt követően rákapcsolt, és mint a négy tétmérkőzését behúzta. Igaz, Drmicék nem nagyvadakat ejtettek el, de legalább nem hibáztak a San Marino, Észtország és Litvánia ellen (utóbbival kétszer találkoztak).
A piros-fehérek kerete elképesztően erős, Xhaka, Shaqiri, Behrami, Inler, Mehmedi, Dzemali a középpályán, elől Seferovic, Drmic, hátul Ricardo Rodriguez, Djourou, Schaar, Lichtsteiner… Folytassuk még? A csoportból mindenképpen a svájciak továbbjutását várjuk, és, ha ma nyernek, akkor jó eséllyel megkaparintják a 2. pozíciót. Nincs eltiltott a keretben.
A szlovének egy észtországi vereséggel nyitották a sorozatot, utána verték viszont aktuális ellenfelüket. A későbbiekben a kicsiket legyőzték, az angoloktól azonban kétszer kikaptak. Nem futballozott rosszul a 2-3-ra végződött találkozón Srecko Katanec csapata, de a pontszerzéshez ez kevés volt.
Handanovicék helyzete nem reménytelen, hiszen a mai ütközet után elméletileg megoldható feladatok várnak rájuk. Ilicicéknek ma pontot kellene szerezniük, majd szurkolniuk veszettül Rooney-éknak, hogy kedden győzzék le Mehmediéket…
Idegenben viszont eddig nem brillíroztak a zöldek, kikaptak Londonban és Tallinban, csak a litvánoktól hozták el a pontokat Novakovicék…
A két keret erőssége alapján a svájciaknak szavazunk bizalmat. Otthon, a St. Jakob-Park-ban nekiront ellenfelének a házigazda, és meg is nyerni a mérkőzést. Tippünk: 1-es!

Ausztria-Moldova (0-1) 1!

A sógorok rendesen összekuszálták a szálakat a G-csoportban: ha ma nyernek, szinte semmi nem menti meg őket a jövő évi kontinensviadaltól… Ma pedig nyernek, nem is kicsit!
Hat fordulót követően így áll a G-jelű hatosfogat: 1. Ausztria 16, 2. Svédország 12, 3. Oroszország 8, 4. Montenegró 5., 5. Lichtenstein 5, 6. Moldova 2.
A sorsolás elkészítésekor minden bizonnyal kevesen fogadtak volna arra, hogy féltáv után az osztrákok kétszer annyi ponttal állnak majd, mint a vébét megjárt orosz válogatott. Nyugati szomszédaink meghúzták a váratlant, és elsősorban pazar védekezésüknek köszönhetően eddig iskolázzák a mezőnyt. Az első játéknapon Bécsben remiztek Ibráékkal, azóta viszont csak nyertek. A szbornaját oda-vissza ütötték, és a kicsik ellen sem hibáztak. Alabáék gólkülönbsége 11-2 – ez az adat önmagáért beszél. Noha általában nem játszanak gólgazdag mérkőzéseket Jankóék, játékuk mégis látványos: a letámadást már az ellenfél térfelén megkezdik, és így rendre hibára késztetik ellenfeleiket.
Florian Klein, a válogatott hátvédje eltiltott lesz, miután Oroszországban begyűjtötte harmadik sárga lapját.
Moldova erőteljes csörgőlabdát folytat immár évek óta, ezúttal sincs ez másként, a keleti válogatott két iksz mellett négyszer megégett. Az egyik döntetlen értékesnek nevezhető, hiszen Moszkvában remiztek, a lichtensteini “pontrablás” viszont nem kerül be a legsikeresebb mérkőzések gyűjteményébe. A gárda hat fellépésen 3-9-es gólkülönbséget hozott össze, érdekesség viszont, hogy a pontjai idegenből származnak. Alexandru Curteianu szövetségi kapitány nem válogathat a klasszisok között, néhány kelet-európai légiós mellett a válogatott gerince az otthon játszókra épül. Eltiltott nem lesz a keretben.
Kisinyovban tavaly októberben 2-1-re győztek az osztrákok. És ma is simán behúzzák a három pontot, a végén lesz közte kettő. Tippünk így hendis H!

Olvasói sztorik