Hírek

Két osztályozó, két kosár

Holland és angol foci mellett Ninno mester a Final Four meccseinek járt utána...

De Graafschap-Almere 1! +2.5!

A rájátszás első körének visszavágóján szerintünk a hazaiak gólgazdag meccsen lépnek tovább! Az első meccs 1-1-re végződött.
A holland második vonalban tulajdonképpen a mezőny fele jogosult a rájátszásra. A házigazda a 6. helyen zárt 61 ponttal, félelmetes, 13-2-4-es hazai mérleggel. Saját közönsége előtt a gólkülönbsége 45-19 volt, tehát rendre jól megszórta ellenfeleit. 73-49 volt az összesített találati mutatójuk. Az alapszakaszt kimondottan jó formában zárták a kék-fehérek, négy fellépésen 10 egységet húztak be. A play off meccs első felvonásán megszerezték a vezetést Vida Krisztoferék, de az Almere egyenlíteni tudott.
Az Almere a 10. pozícióban zárt, a City is tipikusan gólos alakulatnak számított (64-63), 48 pontjából (6-2-11; 30-38) 20 származott a kirándulásokról. A gárda nem volt jó passzban a szezon végére, utolsó 12 bajnokija közül mindössze egyet nyert meg.
Az idei kiírásban ebben a felállásban 3-0-ra nyert a De Graafschap. Most is el tudunk képzelni hasonló eredményt, szerintünk a házigazda lép tovább, és a felek tuti, hogy összehoznak három gólt!

Middlesborough-Brentford 1!

A play off első meccsén idegenben is nyerni tudott a Borough – ma is így tesznek a piros-fehérek, és kettős győzelemmel jutnak a rájátszás fináléjába!
A tudatos csapatépítés meghozta gyümölcsét a Riverside Stadionban: a piros-fehérek kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtva a Championship 4. helyenén zártak. A legtöbb sikert Bamfordék érték el hazai közönségük előtt, mérlegük 15-5-3 volt, gólkülönbségük pedig 42-12 – alig-alig kaptak gólt odahaza. A formával a hajrában adódott probléma, kikaptak Kikéék Fulhamben, majd nem bírtak a gyengécske Brightonnal. Aitor Karanka menedzser az első találkozón kissé belenyúlt csapatába, a változtatások ültek, így a brigád nyerni tudott idegenben is. Most elméletileg elegendő lenne megtartani az előnyt, ám ez a Borough sokkal erősebb annál, sem mint, hogy egyszerűen ráüljön az eredményre.
A Brentford play off-os helyezése meglepetésnek tűnhet, ám a csíkosak megérdemelten csípték el az 5. helyet. Mark Warburton alakulata elsősorban a támadójátékának köszönhette a sikert: 78-szor voltak eredményesek Gray-ék. A védelem is “gólképes” volt, 59-szer kapituláltak, ez a legtöbb az élcsapatok közül. A bajnokságot két sikerrel zárták Douglasék, viszont a rájátszás első felvonását elbukták – nem is akárhogyan! A ráadásban büntetőből…
Eddig az idei kiírásban háromszor találkoztak a felek, és mindháromszor a Middlesborough diadalmaskodott. És ma is a házigazda sikerét várjuk. A vendéglátó kerete erősebb, és ezt kihasználja: kettős győzelemmel jutnak be a döntőbe Vossenék! Tippünk tehát: 1-es!

CSZKA Moszkva-Olympiakos

A meccs győztese döntőt játszik, és most soha vissza nem térő esélye van az orosz katonacsapatnak, hogy megbosszulja a 2012-es csúnya fiaskót, amikor is a döntőben utolsó másodperces kosárral lett Euroliga-győztes a görög sztárcsapat!
Kétségtelen, hogy a Real Madrid-CSKA Moszkva párosítás lenne az álomdöntő, és mivel a hazai pálya mindig lejt, és a Real idén is nagyon erős, erre minden esély megvan. A görögök legnagyobb erősítése Matt Lojeski és Othello Hunter. Spanoulissal együtt ez a hármas pakolja a legtöbb pontot a nagy közösbe.
Az oroszok legnagyobb erőssége Dimitros Itoudis, aki a Panathinaikosnál volt szürke eminenciás, segédedző csekély 13 évig, és ez alatt többek közt 5 Euroliga győzelemnek volt csendes résztvevője. Mindemellett Európa egyik legjobb vezetőedzőjének közvetlen munkatársa, és úgy tűnik, hogy a szakmát sikeresen „ellopta” Obradovic edzőpápától.
A katonacsapatban Weems, De Colo és az Euroliga legjobb irányítója, Milos Teodosic több mint 320 pontot termeltek fejenként, de Kaun és Vorontzevich is a 280-at ostromolja. Ezekkel a számokkal még a négyes döntőnek otthont adó Real Madrid sem tud versenyezni. Az Euroliga legjobb támadócsapata találkozik az egyik legjobban védekezővel.
Egymás elleni meccseik nem mérvadóak, a kosárlabdában sokkal nagyobb a játékos és edzőmozgás, mint pl. a fociban. Statisztikáikat fölösleges nézni, mert amióta kialakult a párosítás, azóta az edzők – segédeik támogatásával – csak a Final Four-ra koncentrálnak.
Mit várhatunk?
Annyira magas, gyors és erőszakos az orosz csapat, és olyan erős a kispadjuk, hogy csoda kellene ahhoz, hogy az igen szívós Olympiakos jusson a döntőbe. Ennek orosz győzelemnek kell lennie -6 ponttal 1.82-ért. Abban bízom, hogy nem fog fogást találni a görög csapat az orosz „blitzkrieg-en”, nem fogják bírni az erősebb cseresort, sem pedig a nagyobb tempót. Amennyivel pontosan 6 ponttal nyerne az orosz csapat, úgy a fogadást egyszeres szorzóval fizetik ki.

Real Madrid-Fenerbahce

Fociban tavaly jött a várva várt 10. BL, de kosárlabdában már évek óta érik a 9. Euroliga győzelem.
Fociban és kosárlabdában is Európa legeredményesebb klubja a Real Mardid. Olyan költségvetéssel dolgoznak, ami a legjobb NBA-s csapatokat jellemzi, a klubra költött pénz pedig meg is látszik a teljesítményen. A Fenerbahce évek óta a török kosárlabda zászlóshajója nemzetközi porondon. Temérdek pénzt ölnek a török kosárlabdába, fiatal és idősebb sztárok sorakoznak a csapatokban. Teltházas, élettel teli meccsek, nagy médiaérdeklődés, no és elképesztően jó utánpótlás jellemzi őket.
A Fenerbahce csapatánál dolgozik Európa legsikeresebb edzője, egyszer-kétszer egy jó edző nyerhet Euroligát, ha viszont ezt valaki nyolcszor is meg tudja ismételni, na az ott már nem a véletlen műve! Zejko Obradovic tudja, hogyan kell Euroligát nyerni, és most pont a 9. győzelmére készül, még akkor is ha a Real az ellenfél.
Goudelock 443 pontnál jár az Euroliga szezonban! Vesely és Bjelica 300 fölötti, Bogdanovic pedig a 300-at ostromlók közé tartoznak! Nagyon erős kezdője van a törököknek, és nem lehet vitás, hogy a Realnak sokkal minőségibb a kispadja, így török szemmel nézve bizony észnél kell lenni, amikor a legjobb játékosokat kényszeríti védekezésre a jól triplázó és gyors rohanásokra képes Real.
A Real Madridban 7 játékos is van, aki 200-320 pont közötti pontszámot tud felmutatni. Sokkal inkább csapatjátékot játszanak, mint a törökök. 2 percenként cserélnek, és két első csapatot is ki tudnak állítani. Középtávoli dobásokban és lepattanókban ebben az Euroliga szezonban a törökök a jobbak, minden más összevetésben pedig a Real Madrid. Ami szembetűnően gyenge a törököknél, az a büntetőzés, 67 százalékkal dobni a vonalról ezen a szinten bizony nem nagy durranás…

Mit várhatunk?
Álomdöntőt. A Real győzelme nem fizet, csak 1.37-szeres pénzt. Valahol 150-160 pont között kéne végezzenek, de hogy mekkora zakót tud szabni a Real a Fenerre, az már cinkes! A Fener soha nem adja fel, egy Obradovic csapat a végsőkig harcol. A hazai pálya és a nagyobb sztárok amúgy is előnyt fognak jelenteni a spanyoloknak, így kizárom, hogy a törökök nyerjenek. Félidő Real vezetés vége Real győzelem 1.87-ért már jobb ajánlat, 21-szeres pénzt adnak a félidő döntetlen vége Real Madrid győzelemre, ez is megérhet egy kis aprót!

Olvasói sztorik