Hírek

Hiányzott egy férfi a nők közül

A női labdarúgás napját ünnepelték Telkiben – a korábbi kétszeres szövetségi kapitány nélkül.

Az első női válogatott mérkőzés

Magyarország–NSZK 1-0
Siófok, 1985. április 5.
Magyarország: Kiss Mária – Bukovszkiné Boross Piroska, Kiss Lászlóné, Matskássyné Boda Mária, Jenei Anikó – Lovász Gyöngyi, Bárfy Ágnes, Szegediné Lojd Zsuzsa – Vrábel Ibolya (Markovics Magdolna), Kern Edit, Keresztes Zsuzsanna (Tóth Ilona). Szövetségi edző: Tóth Ferenc

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebookon!

A Magyar Labdarúgó Szövetség szerdán rendezte meg a női labdarúgás napját, amelynek keretében köszöntötte a Német Szövetségi Köztársaság csapatát éppen harminc éve 1-0-ra legyőző első női válogatott tagjait.

A Telkiben rendezett sajtóeseményen Török Gábor, a szövetség női bizottságának elnöke arról beszélt, hogy Magyarországon hosszú évtizedekig méltatlan helyzetben volt a női futball, pedig annak támogatása, segítése szerinte elemi érdeke a magyar labdarúgásnak.

– Fontos cél, hogy a nők ne szenvedjenek hátrányt a labdarúgásban, mint ahogy az élet más területein sem. Mindez nem csupán miattuk, hanem a férfiak futballja miatt is fontos. Ugyanis, ha nincsenek nők, akik fociznak, akkor nem lesznek olyan anyukák, akik elengedik gyermekeiket futballozni, nem lesznek olyan barátnők, akik elkísérik párjukat a meccsekre – érvelt Török Gábor, hozzátéve, hogy az MLSZ éppen ezért két-három éve elindította a női szakág fejlesztési programját.

Szerinte az elsődleges feladat a szakág megismertetése az emberekkel, hogy tudják, létezik női labdarúgás, és senki számára ne legyen furcsa, ha a lányok ezt a sportágat akarják választani, majd ezt követően jöhet a tömegbázis növelése. Hangsúlyozta, ez a folyamat már megkezdődött, a televízióban, újságokban folyamatosan lehet találkozni női focival. Hozzátette, hogy a körülmények javítása mellett a legnagyobb lökést természetesen az adhatná, ha a válogatott kiugró eredményt tudna elérni.

Ezzel kapcsolatban Markó Edina szövetségi kapitány jelezte: keményen dolgoznak azért, hogy kihozzák a játékosokból a maximumot. Elmondása szerint jelenleg még nagyon szűk a merítési lehetőség, éppen ezért fokról fokra tud javulni az együttes, de arra még nem képes, hogy nagyobbat ugorjon. Ő is hangsúlyozta, hogy az elmúlt időszakban rengeteget javultak a körülményeik, de idő kell ahhoz, hogy komolyabb bázis alakuljon ki itthon.

A válogatott következő Európa-bajnoki selejtezőjének sorsolását április 13-án rendezik, melyen a csapatot a harmadik kalapból húzzák majd, azaz papíron két erősebb együttes biztos lesz a csoportjában, ugyanakkor a pótselejtezőhöz a második helyen kell végeznie. Markó Edina szerint a néhány hete Horvátországban rendezett felkészülési tornán a második kalapos csapatok ellen látszott, hogy közelítik azok szintjét, ezért bízik benne, hogy sikerülhet a bravúr.

Lovász Gyöngyi, az NSZK elleni győztes csapat tagja a harminc éve játszott mérkőzéssel kapcsolatban megjegyezte, hogy óriási élmény volt számára, és örök emlékként őriz egy heget a lábán, amit a találkozón szerzett.

– Csoda volt, hogy akkor győzni tudtunk, de olyan elképesztő akarattal és egységesen léptünk pályára, hogy sikerült – mondta az MLSZ női bizottságának tagja, aki szerint az akkori körülmények összehasonlíthatatlanul rosszabbak voltak a maiaknál. Harminc éve ugyanis alig volt néhány csapat, ám úgy véli, akkor talán nagyobb lelkesedéssel és jobb szellemiségben játszottak, mint manapság.

A 21-szeres válogatott Lovász Gyöngyi háromszor volt ezüstérmes a Bundesligában, és kétszer nyert Német Kupát. Elmondta, nagyon szeretné megérni, hogy egyszer Magyarországon is hatvanezer ember előtt rendezzenek női meccset, mint amennyi előtt ő játszhatott Berlinben.

A sajtótájékoztató után az MLSZ képviselői a győztes válogatott 11 tagját emlékplakettel és virággal jutalmazták, míg további négy volt labdarúgó virágcsokrot kapott.

Nem hívták meg a kapitányt

A szerdai szövetségi ünnepség megítélését némileg beárnyékolja, hogy a Rangadó.hu értesülései szerint a szervezők nem hívták meg Vágó Attilát. „Az MLSZ nagyszabású ünnepséget szervez a harmincadik évforduló megünneplésére, az első válogatott keretének tagjai, és az azóta eltelt három évtized szintén meghívott kiemelkedő játékosai, vezetői, segítői főszereplésével” – írja a szövetség honlapja. Ennek alapján a női válogatottat szövetségi kapitányként két időszakban (2007–2010 és 2013–2014) is irányító Vágó Attilát az elsők között kellett volna meginvitálniuk Telkibe, ám úgy tudjuk, végül egyáltalán nem hívták…

Olvasói sztorik