Hírek

Holland foci és két kosár!

Amszterdamban kupázunk, Ninno jóvoltából pedig az El Clasicot is sikerült feltérképezni!

Ajax-AZ Alkmaar +2,5!

Eseménydús kilencven percet várunk a ma esti rangadótól!
Az amszterdami együttes lassan lemondhat a címvédésről, viszont az ezüstérem BL-selejtezőt ér. A piros-fehérek a 2. pozíciót foglalják el, nevük mellett 43 egységgel. Odahaza masszívak (8-2-1), csak a nagy rivális PSV nyert az Amsterdam Arénában. Frank de Boer együttese egészen jó formát mutatott – állítjuk ezt annak ellenére, hogy decemberben csúnya verésbe szaladtak bele Milikék a kupában -, hiszen szeptember közepe óta nem találtak legyőzőre. Aztán az elmúlt másfél hétben tönkre vágtak mindent: előbb nem bírtak hazai környezetben a Feyenoorddal szemben, majd kikaptak a Vitessetől Arnheimben (1-0). És, ami korábban nem volt jellemző a társulatra, az a vészes gólszegénység. A Ghazi-Milik-Schöne csatársor mintha elveszítette volna a fonalat, december 14-e óta nem lőtt gólt a trió. A sztárcsapat mozgásban volt az átigazolási piacon, így került a Heerenveen szélsője, Sinkgraven az Ajaxhoz. A keretben egy fontos bekk, Veltman továbbra is sérült, és Sigthorsson, az izlandi ék sem lesz ott, miután a hosszú sérülést követően a Feyenoord ellen megint kidőlt a sorból.
Az AZ élcsapat, a szokásoknak megfelelően, a 21. játéknap előtt 35 pontjával az 5., play offot érő pozícióban tanyázott. Az alkmaari legénység 5-2-2-es, igazán erősnek mondható túramérleggel rendelkezik, csak a PSV-nél és (meglepetésre) a Willemnél maradtak pont nélkül Elmék.
John van den Brom legénysége jól kezdte a 2015-ös esztendőt, legalább is ami a bajnokságot illeti, hiszen 3 találkozón 7 egységet húztak be Berghujisék, ugyanakkor a kupának Gudeljék is búcsút intettek (Twente 3-0). A hétvégén a gyengécske Heracles nem okozott gondot Johannssonéknak, magabiztosan tartották a pontokat az AFAS Stadionban (3-1).
Az alkmaari csapat akár még a dobogóra is odaérhet, ebben a külön versenyben a Twente-Zwolle-Feyenoord triót kellene maga mögé utasítania. Összességében erre szerintünk kicsi az esélyük a piros-fehéreknek, de a play off-pozícióra igen nagy a sansza a társaságnak.
Ma egy igazán fontos hiányzója lesz a vendégeknek: a Paraguay-i Ortiz épp a hétvégén sérült meg, őt Elm pótolhatja a középpályán.
Az Ajaxnak 11/9, az AZ-nek 12/8 az over-under mutatója. Ha ehhez hozzávesszük, hogy az elmúlt években is rendre jött a 3 találat az egymás elleni meccseiken, akkor még nyugodtabb szívvel ajánlhatjuk a +2,5-ös opciót. Mi erre fogadunk!

Real Madrid-Barcelona

Nem csak fociban van „El clasico”, kosárlabdában is feszült, érzelmekkel és indulatokkal teli meccset hoz ez az ibériai rangadó! A Real Madrid szurkolók várták a 10. „BEK –BL” győzelem beteljesülését egy jó Realtól fociban. Sikerült is nekik! Kosárban már évek óta várják a 9. Euroliga bajnoki címet, de valahogy mindig porszem kerül a gépezetbe! A Real az európai kosárlabdaélet elitklubja, amely nélkül a Final Four elképzelhetetlen, és extra motivációt jelenthet a “blancok” csapatának, hogy a négyes döntőnek Madrid ad majd otthont.

Egy spanyol-katalán derby több mint egy meccs, ez már politika! Itt a Barcelona Európa legnagyobb kisebbségét képviseli, a klubnak magának pedig elévülhetetlen érdeme van a katalán területi autonómia kivívásában. Giga klubokról beszélünk mindkét csapat esetében, mindkét csapat képes két kezdőt is kiállítani, ha netán arra lesz szükség. Az anyagi nehézséget, mint olyat, nem ismerik, NBA-s mértékű fizetéseket osztogatnak, és az idegenlégiósok elkötelezett hívei. A két csapat bő keretében 26 játékosból mindössze 6 hispán található!
A Real vereséggel tért haza Izraelből, a Maccabi az első félidőben zónát tartott, így lehetőséget adott a Real távoli dobásaira. A 2. játékrészben félzónára és emberfogásra váltottak, így megfojtották a Real kinti dobóit! Láttuk már többször ebben a szezonban, hogy lábon verhetők a királyiak, csak Llull az, aki valóban gyorsnak mondható. A Barca idegenben nem túl acélos. Oroszlánkörmeiket elegánsan visszahúzzák, és hajlamosak tanácstalan dobálgatásba kezdeni, ha elfáradnak az eredmény üldözésébe.
Az utóbbi idők egymás elleni eredményei Barcelona-fölényt mutatnak, de ez nem lehet mérvadó kiindulási alap a fogadás elhelyezésekor!
Csodás számokat produkál mindkét csapat: a Barca 84, a Real 86 dobott pontot átlagol! Hármasokban, lepattanókban és büntetőzésben a Barca, kettesekben, a palánk alatt és asszisztokban a Real a jobb.
A Barcelona oldalán két remek tripladobó, a veterán Navarro, valamint Oleson sérült, a Real Madrid oldalán szerda délután nem találtam sérültet.
Mit várhatunk a meccstől?

Szoros 1-7 ponton belül eldőlő meccs lehet ebből! A védekezés kulcsfontosságú lesz egy ilyen derbyn, ahol ennyire jó támadócsapatok futnak össze. Gyakran előfordul, hogy erős támadócsapatok kioltják egymást, a rohanást a Barca jól bírja, lábon tudják tartani a Real mesterlövészeit. Talán +8.5-tel jók lehetnek a katalánok – ez is fizet 1.55 öt -, de inkább abban bízom, hogy nem lesznek képesek 40 pontnál magasabb pontszámú negyedeket átlagolni.
-160.5 pont jó választásnak tűnik a meccsre, és 1.9-et fizet!

Crvena Zvezda-Zalgiris Kaunas

A szerbek nem felejtenek! Kommandósok és 2000 rendőr biztosította a Zvezda-Galatasaray meccset, és bizony úgy tűnik, hogy a Törökországban meggyilkolt Zvezda fanatikus, Marko Ivkovic halála még erősebbé tette a Zvezda amúgy sem gyenge hazai kemény magját!
20.000 ember énekli, dobolja, petárdázza és tombolja végig a meccset a Delije kemény magjának vezetésével. A Partizan Belgrád hiányában kijelenthetjük, hogy most a Zvezda otthona a legforróbb kosárlabda csarnok egész Európában!
Alapvető különbség az “El clasico” résztvevőihez képest, hogy itt megszállottan hazafias csapatok találkoznak. Légiósból csak minőségit és nagyon keveset, ez a jelmondatuk!
A Zvezda agyonverte az Alba Berlint, 86-69-re nyertek a szerbek. Persze, nem lett volna ekkora az a bizonyos különbség, de a közönségük belehajszolta a rácokat a nagy győzelembe.
Kellett is ez az önbizalmuknak a Galatatól elszenvedett hazai vereség után!
A Kaunas hagyományosan szintén hazai pályán vagánykodó csapat. Képzett magas emberekben nincs hiány, de Andersonon kívül ügyes irányítójuk vagy védőjük sajnos még nincs. Azért mondható így, mert előbb-utóbb előkap majd egy fiatal litván tehetséget a Zalgiris, hiszen ők elkötelezetten litván “emberanyagra” építenek.
Nem sok esélye van továbbjutni egyik résztvevőnek sem, de saját hazájukban szigorú elvárások vannak mindkét csapattal szemben, így amit meg lehet tenni, azt bizony meg is fogják!
A Kaunas legutóbb Barcelonában égett be, 17-tel kaptak ki – épp annyival, amennyivel a németek Belgrádban –, és hálát is adhatnak az égnek, hogy ennyivel megúszták!
A meccs érdekessége az ifjú titán Boban Marjanovic palánk alatti harca lesz a veterán Robertas Javtokassal. Boban nevével kezdődik az Euroliga sorozatának legeredményesebb játékosainak felsorolása! Javtokas 35 éves, de képzettségével és rutinjával pótolja korából eredő hátrányát.

Mit várhatunk a meccstől?
Litvániában a hármast hamarabb tanulják dobni a srácok, mint a büntetőt, szóval a játék ezen szegmensét nem vitás, ki fogja nyerni. Ennek ellenére semleges pályán is jobbak 3-4 ponttal a szerbek, de így, hogy ezt a szurkolói tragédiát még mindig nem heverték ki, biztosak lehetünk benne, hogy ha lehet, még inkább fokozni fogja közönségük a pokoli hangulatot. Egymás elleni összevetésük létfontosságú lesz, így a litvánok érdeke jobb híján egy szoros vereség kell, hogy legyen, a Zvezdáé pedig legalább, hogy 8 pontot ráverjenek a litvánokra. -7.5-tel jó választásnak tűnik a Crvena Zvezda győzelme 1.9-ért!

Olvasói sztorik