Hírek

Holland foci, európai kosár!

Az Ajax mellett - Ninno mester jóvoltából - két kosármeccset is kiveséztünk...

Ajax-Groningen +2,5! 1!

A bajnoki címre törő házigazda gólgazdag meccsen fekteti két vállra a zöld-fehéreket.
Frank de Boer alakulata a pontvadászat felénél négy egységes hátrányból várja a folytatást. A piros-fehérek 39 pontig jutottak, az Amszterdam Arénában tekintélyt parancsoló mutatót összehozva: 7-1-1-es statisztikájukhoz 26-8-as gólkülönbség párosul. Csak a nagy rivális listavezető PSV tudott nyerni nála. A leállás előtt a bajnokságban brillíroztak Schonéék, ugyanakkor a kupának búcsút kellett inteniük: a Vitesse 4-0-ra tömte ki a társulatot Amszterdamban. A keretben két bekk sérült, az ötgólos izlandi center viszont már a keretben lesz. A 4-3-3-as felálláshoz ragaszkodik a tréner, és ehhez meg is van az anyag, Elől a Schone, Milik, El Ghazi (Kishna) trió kezdhet – azért ez ütős kis támadószekció!
A Groningen középcsapat, 24 pontja a 8. pozícióhoz elegendő. Otthon még veretlen, vendégségben viszont felettébb sebezhetőnek tűnik: 2-2-5-ös a vonatkozó mutatója, ehhez 8-1-9-es gólarány társul. De Leeuw-ék egész elfogadható formában zárták a 2014-es esztendőt, 5 bajnokin maradtak veretlenek – igaz, csak egyszer győztek, meglepetésre Entschédében (Twente 1-2), és a kupában is továbbjutottak (Volendam 3-0).
A zöld-fehérek kerete majdnem teljes lesz, egy védő sérült, a többi hiányzó abszolút peremembernek számít.
AZ Ajax a legutóbbi 5 hazai meccsén mindig rúgott legalább három gólt, a Groningen ellen a legutóbbi 18 tétmeccsén 16-szor legalább kettőt. A 12 legutóbbi hazai ütközete közül 11 végződött over eredménnyel – minden a gólparádé mellett szól!

Panathinaikosz-Zalgiris Kaunas

Kiélezett versenyre lehet számítani a Top16-ban a négy kiadó helyre pályázó csapatok között, ezért lassan már nemcsak az lesz a fontos, hogy melyik csapat nyer, hanem az is, hogy mennyivel! Jelenlegi állás szerint nem jut a legjobb 8 közé a Barcelona, a Galatasaray és a Zvezda sem, az Alba hiánya nem lesz szívbemarkoló! Ott van viszont a mindig megújuló Pana és a litván zászlóshajó! A Pana egységes csapatként halad előre. Legutóbb őrült és emlékezetes meccsen kaptak ki négy ponttal a Barcelonától. Nincs legjobbjuk, mindenki beleteszi azt a 7-12 pontot a közösbe, és így egészen meglepő módon az előző szezonokban pontszegény meccseiről és brutális védekezéséről elhíresült görögök már 77 pontot átlagoltak az lapszakaszban! Elég drasztikus átalakuláson mentek át az öreg Hókuszpók, Dusko Ivanovic vezetése alatt!

A Zalgiris a szezonnak „nyugdíjasklubként” rontott neki, kicsit szánakozva és fejcsóválva néztük az öreg legendák szenvedését, mígnem jött egy kis forradalom, és Songaila, valamit Javtokas maradt hírmondónak az idősebb legendák soraiból. Befiatalítottak, ifjú tehetségeket emeltek fel az utánpótlásból és kerestek Litvánia szerte, és most ott vannak a legjobb 16 között!

A kaunasi társaságot egyértelműen egy szem amerikai légiósuk, Anderson húzza! Ha neki nem megy, ha kifog egy gyengébb napot, ha megsérül, vagy összeszed 3-4 személyi hibát, akkor a litvánok megtorpannak és összeomlanak.

Ha a két csapatot összevetjük, akkor azt látjuk, hogy a triplavonalról minimális Panathinakos fölény mutatkozik, a büntetővonalról is a görgök a precízebbek, palánk alatt is jobban nyomja a Pana fürge mamutja Batista, és a rutinos Mavrokefalidis. Lepattanózásban mutatkozik egyedül érdemi litván előny, ugyanis passzkészségben is a görgök az erősebbek!

A Pana is inkább az az otthon vagánykodó csapat, a litvánok sem szeretnek kimozdulni csodálatos hangulatú arénájukból. Komolyabb csapatok ellen rendre megégnek, ha kimozdulnak, egyedül az Anadolu Effes legyőzése volt igazán nagy fegyvertény. Tegyük hozzá, az Anadolu akkor Janus arcának a gyengébbik, rosszabbik felét mutatta!

Mit várhatunk?

Egyértelmű Panathinaikosz győzelmet kell, hogy hozzon a meccs! Meg tudják oldani Anderson kikapcsolását, amibe az is belefér, hogy nem dob az elvetemült amerikai csak 13-15 pontot. Ha még a triplák is úgy sülnek, ahogy szoktak, akkor egy olyan előnyt kell összehozniuk, mint amilyet a Galata szerzett a litvánok ellen. Egy negyedet hoznak a litvánok, mert annyira biztosan jók lesznek, a másik háromban viszont összejön akkora előny a lefújáskor, hogy ne kelljen izgulnia a görögöknek Litvániában, ha az egymás elleni összevetésnek kell döntenie a továbbjutásról! 9-15 pont között kellene hoznia ezt a görög csapat tudása legjavával.

Panathinaikosz győzelem -8.5-tel 1.7-ért jó választás lehet erre a meccsre!

Unicaja Malaga-Emporio Armani Milano

Ha van citromdíjas csapat az utóbbi 6-8 hét teljesítményét összesítve, akkor itt egy nagyon peches és szimpatikus, lelkes, no meg harcos társaság, az Unicaja Malaga.

A Maccabi elleni hazai meccsen a bírók olyan durván beavatkoztak a végjáték kimenetelébe, hogy még Plaza mestert is kiállították, és a győzelmet odaajándékozták az izraelieknek! Aztán a CSKA Moszkvától kaptak ki egy hosszabbításba fajult meccsen, ráadásul egy szem ponttal! Az Olympiacos ellen az utolsó 2 és fél percben bukták el a meccset a görögöknek kiosztott ajándékbüntetőknek köszönhetően, hogy legyen hab is a tortán, még az Anadolut is szorongatták, de belefutottak a gyilkos védekezésbe, és a 3. negyedet csak 8 ponttal zárták, így azt is elbukták. A cseresznyét a bajnoki meccs a Barcelona ellen jelentette, az utolsó 2 percben Thomasra, Tomicra és Doellmanra összesen 5 támadóhibát fújtak a bírók – segítve a Malagát –, de mégis X-re tudta menteni a meccset a Barca egy utolsó tized másodperces hármassal. Természetesen a ráadásban megint elvérzett a Malaga!

A Milano javuló formát mutat! Samardo, Hacket, Brooks, Gentile és Kleiza fémjelezte ötös húzza Giorgio Armani csapatát. A baj csak az, hogy úgy tűnik, nincs cseresoruk!

Ha egymás mellé tesszük a két csapat alapszakaszban nyújtott teljesítményét, akkor azt látjuk, hogy nagyjából ugyanolyan ponterősek, hármasokban és palánk alatt jobb a Milano. Lendületből, büntetőkben, lepattanózásban és passzkészségben már a Malaga a jobb. Green és Marcovic maródi a Malagánál, a Milano teljes csapattal érkezik.

Mit várhatunk?

Nem gyenge a Milano, de nem olyan erős, mint a Barca, a Real, a Maccabi vagy az Anadolu Effes. Volt ideje rákészülni Plaza mesternek erre a mérkőzésre, és van olyan jó pszichológus, hogy a harci morált fel tudja éleszteni a csapatában. Aki ilyen sokszor csúszott el az utóbbi időben banánhéjon, mint az övéi, az most úgy meg kell, hogy verje a soron következő ellenfelet, hogy azt kábultan mossák fel a parkettről!

Húzzuk be -7.5-tel a hazaiak győzelmét, bízván profi hozzáállásukban, mesterük rutinjában, pedagógiai érzékében, illetve hazai közönségük előtti bizonyítási vágyában. Keretük a két estleges hiányzó ellenére is erős, merész ez a tipp egy kicsit, de ilyen sokszor egymás után nem szabad beégnie ennek a csapatnak! Az opció 1.9-szeres kifizetést ér.

Olvasói sztorik