Hírek

Spanyol és holland kupa, no meg két kosár!

Ma a Malaga és az Ajaxre fogadunk, Ninno mester pedig két kosármeccset szemelt ki magának...

Malaga-Deportivo La Coruna 1!

A vendégek inkább a bajnokságra koncentrálnak, a galíciai 1-1 után ma a déliek ünnepelhetnek.
A legjobb 16 közé jutás a tét a Király Kupában – a párharcok második felvonásait a napokban rendezik. Hőseink csatája egyelőre nem dőlt el, az első ütközetben ugyanis remiztek a felek: 1-1 lett a vége a Riazorban.

A nagy kérdés persze az, hogy melyik klub veszi komolyan, vagy legalább is komolyabban a kiírást. A Malaga elméletileg meg is teheti az idén, hiszen masszív középcsapattá vált Javi Gracia együttese. A néhány éve még a BL-ben vitézkedő halványkékeket elérte a válság, csapatnyi futballista igazolt el a déliektől, ám az idén stabilizálódni látszik a helyzet. A hispán szakírók nem is vártak ilyen jó szereplést Dudáéktól, akik jelenleg a 7. pozíciót foglalják le a La Ligában, pontszámban pedig tartják a lépést az EL-es pozícióban lévő alakulatokkal.

Camachoék elsősorban a La Rosalédáben vitézkednek, 5-2-1-es soruk tekintélyt parancsoló – csak a száguldó Real győzött náluk, de szűkösen (1-2). Antunesék formájára nem ehet panasz, hiszen az idegenbeli kupaiksz után két bajnokit is behúztak. Legutóbb a Celta vizitált délen, és noha két kezdő csatára is sérült volt Santa Cruzéknak, végül csak behúzták a három pontot Javi Garcia fiai.

A párharc első felvonásában erősen felforgatott összetételben lépett pályára a Malaga, és ez várható ma este is. Viszont a keret nem rossz, a helyettesek is minőséget képviselnek.

Victor Fernandez társulata végre elmozdult a vonal alól! A Depor újoncként vágott neki a bajnokságnak, és elsődleges célja élvonalbeli tagságának meghosszabbítása. Az északiak tavaly remek védekezésüknek is köszönhették a feljutást, ám a La Ligában már nem működik olyan jól a hátsó alakzat.
Tochéék egy pocsék sorozatot zártak le hétfőn, amikor is az Elche ellen kiesési rangadót nyert meg a Riazorban (1-0). A társaság elmozdult a vonal alól, azonban hátradőlésre, megnyugvásra semmi ok, hiszen nagyon tömör a tabella alsó fertálya.
Vendégségben nagyon nem megy a Depornak, 1-2-4-es sora ezt támasztja alá, egyetlen bajnoki sikerét még a szezon elején aratták Medunjanin az Eibarnál. A Cordobánál és az Espanyolnál összejött egy-egy pont, de gólt azokon a túrákon sem sikerült szerezniük a kék-fehéreknek.
A bajnoki szereplés egyértelmű prioritást élvez a klubnál, ennek megfelelően az első mérkőzésen is erősen tartalékos összetételben küldte pályára alakulatát Fernandez mester. És ma sem a legjobb tizenegy kezd a La Rosalédában.
A Malaga nyugodtan készülhet a kupameccsre, a Depornak viszont nagyon meleg a pite a bajnokságban. Nem csodálkoznánk, hogy ha ma is takarékos üzemmódban szerepelne a La Coruna-i együttes. AZ első meccsen nem dőlt el semmi, ma viszont a Malaga kivívja a továbbjutást. Tippünk ennek megfelelően: 1-es!

Ajax-Vitesse 1!

Az amszterdamiak remek előjelekkel fogadják a sárga-feketéket: szerintünk a piros-fehérek nem hibáznak, és ők jutnak a legjobb nyolc közé.
Az Ajax az év végére összekapta magát, a bajnokságban tulajdonképpen a PSV-vel vív külön csatát az aranyéremért, a BL-ben hozta a kötelezőt, azaz a 3. helyet, amely tavasszal EL-t ér. A hazai kupában eddig két kiscsapatot végeztek ki Frank de Boer fiai, akikra az idén még egy idegenbeli, Excelsior elleni összecsapás vár a mai mérkőzésen kívül.
Az Ajax komolyan veszi a kupát, mint minden évben, így csak a sérült játékosok hagyják ki a mai randevút. Sigthorsson még nem épült fel, viszont a támadót remekül helyettesíti a fiatal lengyel Milik. Klaassen és Schöne egyaránt jó formában van, úgyhogy a támadószekció ezúttal is brutális lesz. Hazai környezetben egyébként is félelmetesen tolják az amszterdamiak: 7-1-1-es sorukhoz 26-8-as gólarány párosul – csak a nagy rivális PSV fosztotta ki, de nem mostanában.
A Vitesse tavaly üde színfoltja volt a pontvadászatnak, sokáig a dobogón tanyáztak a sárga-feketék, ám tavaszra megfáradt a brigád, így végül az alapszakaszt a 6. pozícióban zárta a gárda. Az idén gyengébben rajtoltak Peter Bosz fiai, rengeteget remiznek, 4-7-5-ös mérlegük viszont csak a középmezőny második feléhez elegendő. A támadófutball továbbra is Ibarráék erőssége, 32 gólt lőttek már, viszont 27-szer kapituláltak már, ez pedig nem éppen hízelgő adat a védelemre nézve.
Sok döntetlenből érkeznek a mai kupameccsre, viszont október közepe óta nem tudtak nyerni Traoréék. Lapinformációk szerint egy négygólos középpályás sérült, nem tudja vállalni a játékot, az alapcsapat többi tagja viszont bevethető. A kupában eddig két kört éltek túl a sárga-feketék, két 2-1-es szűkös sikert arattak Vejinovicék.
A bajnokság nyitófordulójában a hátigazda 4-1-re mészárolte le a Vitesse-t. És ma sem gondoljuk, hogy borulna a papírforma. Az Ajax jó passzban van, a kupát komolyan veszi, ennek pedig a vendégek ihatják meg a levét. Nálunk 1-es e történet!

Valencia-Neptunas

Az Euroliga D-csoportjában a kisebb válságban lévő Valencia fogadja a sorozat kezdetén a “futottak még” kategóriába sorolt litván csapatot!

Csak a becsületéért harcolhat a denevéres csapat, továbbjutni nem fognak, de hazai pályán illik odatenniük magukat rendesen! A Balti miniállam hozza azt, amiről igazán elhíresültek, képzett játékosok, egységes csapatszellem és annyi légiós, amennyire valóban szükség van. A Neptunas jelen esetben mindössze két légióssal büszkélkedhet Mustafa Shakur és Keith Benson személyében, akik valóban minőséget képviselnek.

A litván csapatoknál példa és iránymutató módon a hazai játékosok élveznek előnyt a külföldi légiósokkal szemben, és lám, kis szerencsével a Zalgiris beküzdheti magát a Top 16-ba a Neptunas-szal karöltve!

Úgy kell ez a győzelem a litvánoknak, mint egy falat kenyér, a Valencia pedig meg kell mutassa végre, hogy van élet Justin Doellman után is! Elengedték legjobbjukat a Barcába, és azóta nem igazán találják a helyes utat. A Perasovic mester vezette Turia partiak a játék egy szegmensében baromi gyengén teljesítenek, ez pedig a lepattanók megszerzése! Ha egy csapat ezen a téren gyengébb, mint ellenfele, akkor nem is csoda, ha több meccset bukik el adott időszakban, mint amennyit megnyer. Eddigi remeklésük során van még egy szembetűnő jelenség, mégpedig, hogy 225 triplát dobáltak el eddig és “csak” 34%-os hatékonysággal. Amikor bajban vannak, akkor nem töltenek, csak lőnek a hármasról. Nem biztos, hogy jó megoldás, de kétségbeesett húzásként legalább valami. Litvániában hamarabb tanulnak meg a gyerekek hármast dobni, mint büntetőt, így a Neptunas 33.7 %-os dobásmutatót tud felmutatni. Ez szintén nem kiemelkedő, de arányaiban nézve tűrhető.

A Valenciának jót tenne, ha sok-sok büntetőt harcolnának ki, merthogy arról a vonalról már erősebbek a litvánoknál. Idegenben nem nagyon megy a Neptunasnak, eddigi hőstetteiket inkább hazai pályán érték el. A Valencia viszont sehol nem remekelt eddig, legyőzték ugyan a Laboral Kutxa-t és a Galatat, de 9 meccsből ez a két győzelem – nem nagy mutatvány!

A litvánok idegenben eddig még nem nyertek, 4 győzelmet és 5 vereséget tudnak felmutatni, igaz egy zakót az Olympiakos elleni hosszabbításban buktak el! Hiányzók? Van Roosom, az őrült belga és Lishchuk, az óriás ukrán maródi a denevéreseknél, a litván oldalon elméletileg mindenki bevethető.

Mit várhatunk a meccstől?

A bukik 1.45-tel mérik a hazait, tehát kitartanak amellett, hogy továbbra sem fog menni a litvánoknak ez az idegenbeli fellépéses dolog. A becsületéért küzdve és hazai közönsége előtt biztosak lehetünk benne, hogy tudása legjavával fog előállni Perasovic csapata, a litvánokban pedig van tartás – mentálisan erősek -, meríthetnek a 94-87-es győzelemből, amikor odahaza verték a Valenciát. Ameddig a győzelem halvány reménysugarát látni vélik a litvánok, addig menni fognak, mint a mérges kannibálok, ezt nevelik beléjük kicsi koruk óta. +7.5-tel a győzelmük szerda este 1.65-szörös pénzt ér!

Real Madrid-Anadolu Effes

Mennyire lesz hatékony a legtöbb pontot dobó spanyol csapat a legjobban védekező Euroliga csapat ellen?

Az utálatos számok nyelvén 783 pontot termelt a Real 9 meccsen, ez nagyon formás 87 pontos átlag, az Anadolu Effes pedig 9 eddigi meccsén 606-ot kapott! Ez azt jelenti, hogy 67 pontot kapnak átlagban, ami messze a legjobb mutató, ami a védekezést illeti!

Ami a Panathinaikos volt egy két szezonnal ezelőtt, most az lett a török csapatból, ami a védekezést illeti. Dusan Ivkovis elvitte a Pana gaboni viperáját, Lasmét, aki Európa legjobb védekező játékosa, és hát amúgy is neves és harcedzett légiósok egész sorát költöztette Isztambulba az öreg mester.

A Real Madridról szuperlativuszok egész sorát puffogtatják a szakoldalak, és egy pár írásomban én is. Nagyon jó már évek óta a Real Mardid, és klubszimpátia ide vagy oda, már tényleg megérdemelnék az Euroliga győzelmet, aminek mindig elérnek a közelébe, de amikor karnyújtásnyira érnek, valami mindig közbejön! Annyira erősek, hogy akár két kezdőcsapatra is futja az erejükből. A tripláról, a palánk alól betörésből, a középtávolról a személyi hibák kierőszakolásában nagyon ott vannak, csak hát jöttek megint új arcok, akiket be kell építeni, és már annyi sztárjátékost tömörítenek a királyiak, hogy Pablo Laso mesternek nem edzőnek kell lennie, hanem ügyes pszichológusnak, nehogy sértődés essék a kevesebb játékperc miatt!

Az Anadolu idegbeteg, szélsőségekre képes! Volt olyan meccsük, amikor mindössze egyetlen triplát tudtak bedobni. Simán nyerhető meccseket buktak el, és végül, de nem utolsó sorban, megverték a Realt Isztambulban! Nem volt persze egy agyonverés, de az a két pont épp elég volt a sikerhez.

Sérültek? Campazzo gyengélkedik a Real oldalán, Krstic pedig a törökökén .Ez a Realnak nem gond, egy emberrel kevesebb, aki jól irányít, és aki 8-9 méterről is dobja a hármasokat. Krstic hiánya már cinkesebb az Anadolunál! Motiváció? Vissza kell vágni a török zakóért a Realnak, a törökök meg jönnek a maguk kiszámíthatatlan mentalitásával, és a remélhetőleg hatékony védekezéssel.

Mit várhatunk a meccstől?

A buki sacc 10 pontos győzelmet vár a Real Madritól. Ha figyelembe vesszük azt, hogy ha van csapat Európában, aki képes nagy rohamokra – akár nagyon jól védekező csapatok ellen is -, akkor egyértelmű, hogy a Realra számíthatunk. Ahol ennyi jó tripladobó sorakozik, és a lepattanókat ilyen szépen képesek szedni, bizony jó esély van egy 11-18 pontos Real győzelemre. Krstic az Euroliga mezőnyének 5 legjobb centere között van, ez nem lehet vitás! Hogy mennyire fog fájni a hiánya? Szerintem nagyon! Egy negyedet lehet, hogy el fog csípni az Anadolu, de hármat hoznia kell a Realnak, ebből pedig igencsak valószínűsíthető a -10.5 pontos győzelem. Ez 1.9-szeres pénzt ér!

Olvasói sztorik