Hírek

Párizsi és baszk diadal!

Metz-PSG 2!

Az újonc eddig jól tartja magát a bajnokságban, odahaza egyenesen félelmetes, ám szerintünk az Ibrahimovic-csal felálló bajnok megfosztja őket hazai veretlenségüktől…
A Metznek – olybá tűnik – nem lesznek kiesési gondjai az idei kiírásban. A bordók tavaly megnyerték a másodosztályt, a keretet egyben tartották, és céljuk az élvonalbeli tagság meghosszabbítása. Ehhez egyébként a legjobb úton járnak: 13 mérkőzést követően 18 egységgel a 9. helyről várják a folytatást. Saját közönségük előtt, a Stade Saint Symphorien-ben 4-2-0-ás, egészen ütős statisztikát hoztak össze Albert Cartier fiai. A Rennes-nek és a nantes-nak sikerült pontot csennie tőlük, kapitulált náluk viszont a Lyon is. A forma igencsak szeszélyes, mert amennyire jól tolják odahaza Maigáék, annyira cudarok a túrákon. Mindenesetre eddig stabil középcsapatként könyvelhető el a Metz. A keret nem lesz teljes, ugyanis a házi gólkirály sérült, rajta kívül az asszisztokban jeleskedő bekk is kidőlt a sorból, illetve egy cserecsatár is.
Laurent Blanc együttese úgy tűnik, begyújtotta a rakétákat. A fővárosiak a válogatott szünet előtt négy bajnokit húztak be zsinórban, közben győztek a BL-ben is, ráadásul a pontvadászatban a legnagyobb riválist fektették két vállra: a Marseille 2-0-ra maradt alul a párizsiakkal szemben. És a találkozónak volt még plusz hozadéka: visszatért a piros-kékekhez Zlatan Ibrahimovic! A svéd óriás csereként lépett pályára, de a hétközi Eb-selejtezőn már a kezdőben kapott helyet, és, ha már pályára lépett, gólt is szerzett. Kellenek is a találatok a centertől (is), ugyanis hiába a veretlenség, Cavaniék sok meccset adtak ikszre, és jelenleg még “csak” a második helyen állnak 27 ponttal (7-6-0).
Idegenben 3-4-0-ás mérleget hoztak össze Mouráék, és a pontvesztések nem is rangadókon történtek, hanem kiscsapatoknál. Ám nem mostanában! Az utolsó két kirándulás már sikeres volt (Lorient, Lens), úgyhogy érthető módon optimista a hangulat az öltözőben. Van der Wiel eltiltása letelt, így újra bevethető a holland bekk – számottevő sérültje nem is lesz a párizsiaknak a találkozón.
A PSG viszont nem mostanában nyert a Metz-nél! 2003-ban arattak utoljára diadalt a fővárosiak – most azonban előzni akarnak Mottáék, ehhez pedig nyerniük kell, és nyernek is! Tippünk tehát: 2-es!

Athletic Bilbao-Espanyol 1!

A baszkok elkezdték a felzárkózást, Aduriz felépült, az idegenben sebezhető Espanyol ellen folytathatják sorozatukat a csíkosak!
Ernesto Valverde együttese nem bírta a kettős terhelést: a baszkok eddigi teljesítménye messze elmarad a várakozástól, a BL-nek búcsút intettek, és a La Ligában is alaposan beragadtak a rajtnál. Muniainék az első nyolc játéknapon mindössze egy sikert könyveltek el, a kiesőzónában tanyáztak, mígnem eljött az Almeria elleni idegenbeli siker. Ezt a Sevilla legyűrése, majd a valenciai pontszerzés követte. És, ami nem elhanyagolható tényező, mindhárom meccset kapott gól nélkül húzta le a védelem. Közben a Porto elverte a csíkosakat a San Mamesben, és ezzel tulajdonképpen ki is golyózta az elitligából a Bilbaót.
A San Mamesben 2-2-1 Benaték mérlege – csak a Granada győzött náluk. Most a 11. helyen állnak Iturraspéék 11 ütközetben szerzett 12 pontjukkal. Jó hír a csapat házatájáról, hogy Aduriz, a gárda házi gólkirálya felépült sérüléséből, Iraola, a bekk is jó eséllyel tudja vállalni a játékot, így csak a két hete lecserélt Guillermo Fernandez marad ki a keretből.
Az Espanyol is középcsapat, egy hellyel és egy ponttal van aktuális riválisa mögött a tabellán. A kék-fehérek idegenben harmatosak, (0-2-3, 3-8), legutóbbi két kirándulása kudarcba fulladt Sergio Garciáéknak. A válogatott leállás előtt értékes pontot tartottak otthon Colotto hajrában szerzett találatával Sergio mester fiai a Villarreal ellenében – kellett is a sikerélmény a barcelonai brigádnak, ugyanis immár négyforduló óta nem tudnak nyerni, és az Atletico Madridot leszámítva bizony nem erős együttesek vártak Stuaniékra…
A forma tehát nem az igazi, a vendégmérleg gyenge, tán csak az szól a katalánok mellett, hogy szinte teljes lesz az utazókeret.
Az Espanyol mostanság a baszkok mumusa: 2010 óta nem nyert a Bilbao a kék-fehérek ellen, legutóbbi két ütközetük a San Mamesben egyaránt vendégsikerrel zárult. Ma viszont az az érzésünk, megszakad a piros-fehér-feketék rossz szériája az Espanyol ellen, és a pontok Bilbaóban maradnak. Tippünk tehát: 1-es!

Olvasói sztorik