Hírek

Keleti és ibériai csaták

Ma irány a H-csoport!

Sahtar Donyeck-BATE Boriszov (0-1) 1!

Megint elveri az ukrán alakulat a fehérorosz bajnokot, nincs kétségünk efelől…
Porto (7), Sahtar (5), BATE (3), Bilbao (1) – így áll három fordulót követően a H-jelű kvartett. Két héttel ezelőtt, fordított felállásban a narancssárgák valóságos mészárlást rendeztek Adriano Luiz vezetésével: 0-7 lett vége az összecsapásnak. Az ukrán címvédő jelenleg csak a harmadik a bajnokságban (7-0-3), a hétvégén is kikapott rangadón, hátránya a Kijevvel szemben már 5 egység. persze, még hátra van a pontvadászat kétharmada, annyi azonban kijelenthető, ezúttal komolyabb erőfeszítéseket kell tenniük Mircea Lucescu fiainak az aranyérem megszerzéséhez. A BL-ben egy baszk iksszel nyitottak Teixeiráék, majd otthon remiztek a Portóval – a luzitánok a ráadásban mentettek pontot. Ezt követően jött a mészárlás. A keret teljes lesz, és bár a donyeckiekre kemény kilencven perc vár vasárnak (Dnyepr), a román tréner be akarja biztosítani a továbbjutást a csoportból, így nem tartalékol a bajnokságra.
A BATE csoportkörbe jutásához jókora szerencse kellett, és olybá tűnik, hogy a fehéroroszok nem is tudnak maradandót alkotni a H-jelű kvartettben. Az akkor pocsék formában lévő baszkokat legyűrték, viszont a másik két meccsükön viszont össze-vissza verték Chernikéket… Aliaksandr Yermakovich alakulata a hazai bajnokságot minden bizonnyal ismét megnyeri, 29 fordulót követően 4 pontos előnnyel vezet, egyetlen vereségét pedig még a nyitófordulóban szenvedték el Mladenovicék.
A forma nem rossz, ugyanakkor az tisztán látszik, hogy erősebb ellenfelekkel szemben könnyen megadják magukat a sárga-kékek. Akik nem is tudnak teljes kerettel szerepelni, ugyanis egy rutinos, meghatározó védőjük sérült.
A donyeckiek komolyan gondolják a továbbjutást, és sorsuk a saját kezükben van: ha nyernek, akkor kényelmesebb pozícióból várhatják a folytatást. És szerintünk megint behúzzák a három pontot az ukránok: ha nem is héttel, de legalább kettővel elverik riválisukat. Nálunk hendis H e történet!

Athletic Bilbao-Porto 1x! -2,5!

Ha a baszkok komolyan gondolják a továbbjutást a csoportból, meg kell kezdeni a felzárkózást. Ma nem maradnak pont nélkül…
A Bilbao eddig csúnyán elulteljesít csoportjában: 3 játéknapot követően egy ponttal az utolsó. A BATE 3-nál, a Donyeck 5-nél, a Porto 7-nél jár eközben… A csíkosak nemcsak a nemzetközi porondon, hanem a bajnokságban is beragadtak rendesen a rajtnál. Most már a 11. helyen tanyáznak, de két hete még a kiesőzónában állomásoztak Susaetáék. Az elmúlt két fordulóban viszont végre győzelmet ünnepelhettek Laporte-ék, így valamelyest jobb a hangulat az öltözőben. Ernesto Valverde remek szakember hírében áll, nagyszerűen tudja motiválni övéit, és erre most bizony szükség is lesz a San Mamesben: ha ma nyernek Iraizozék, úgy reális esélyük marad a továbbjutásra. Iksz esetén inkább a 3. pozíció megszerzése lehet realitás, vereségről, nos arról egy szót sem ejtenek baszkföldön!
Otthon nem rosszak azért Iturraspéék, csak a Granadától kaptak ki. Eltiltott nem lesz a keretben, viszont Aduriz megsérült a Sevilla ellen, így a támadó kénytelen kihagyni a ma esti fellépést. Jó hír ugyanakkor, hogy Gurpegi felépült, és csereként már beszállt a hétvégi bajnokin.
Julen Lopetegui irányításával eddig nem lehet panasz a Porto teljesítményére. A hispán, korábban elsősorban utánpótlás-válogatottaknál ténykedő szakember jó munkát végez, a bajnokságban másodikok (egy pontos lemaradásban a benfica mögött), a BL-csoportjukban pedig az élen állnak a kékek. A Brahimi-Martinez csatársor szépen termeli a találatokat, három győztes bajnoki meccsből érkeznek a fiúk a találkozóra.
A csoportban a baszkokat nehezen, a fehéroroszokat könnyedén verték a Sárkány Stadionban, eddigi egyetlen túrájukon a ráadásban sikerült a pontmentés (Donyeck 2-2). Eltiltott és friss sérült sincs a keretben, így izmos kerettel készülhetnek a luzitánok az ibériai derbire.
Hogy mit is várunk az összecsapástól? Nem gondoljuk, hogy veszett sok találat esne a kilencven perc során. A baszkok formája javul, és a San Mamesben a Real és a Barca sem mehetett soha biztosra… Nálunk nagyon ikszes e történet, de megtámogathatjuk az alaptippet egy iksszel…

Olvasói sztorik