Hírek

Mai étlap: Görögország-Észak-Írország, Dánia-Portugália!

Csak nem hagyjuk abba a selejtezést...

Görögország-Észak-Írország -2,5!

Nem várunk gólzáport az F-csoport éllovasának görög vendégjátékán. A hatosfogat így áll jelen pillanatban: 1. Észak-Írország (6), 2. Finnország (4), 3. Románia (4), 4. Magyarország (1), 5. Görögország (1), Feröer-szigetek (0). A hellének a vébé után – ahol túlélték a csoportküzdelmet, és csak büntetőkkel estek ki a végül a 8-ba jutó Costa Ricával szemben – szövetségi kapitányt váltottak. Jött Claudio Ranieri, aki némiképp változtatott a kereten. A selejtezőt első fellépését nagyon elszúrták Mitrogluék: hazai környezetben, igaz, zárt kapuk mögött kikaptak az egyik legfőbb riválistól, a románoktól (0-1). Hiába a mezőnyfölény, a hellének továbbra sem eredményes támadófocijukról híresek… A második játéknapon Finnországban szerepeltek a fehér-kékek, és 1-1-re végeztek. Itt előnybe kerültek Karelisék, ám végül egyenlítettek az északiak. A görögöknek elsősorban a támadójátékukkal van probléma az elmúlt években. A vébé-selejtezőkön befutottak a 2. helyre, 10 meccsen 12-4-es gólarányt virítottak – azért valljuk be, ez nem feltétlenül dicséretes adat a támadószekcióra nézve. A mostani sorozatban is mindkétszer jött a -2,5-ös opció. A védelem stabil, a tengely régóta együtt játszik, ám az előrejáték döcög…
Észak-Írország eddig a várakozás felett teljesít – sajnos, ennek mi ittuk meg a levét. A zöldek sikert arattak a mieink ellen, majd hozták a kötelezőt a minap a feröeri válogatottal szemben. Michael O’Neill fiai eddig tulajdonképpen nem tettek semmi extrát: megszervezték a védekezésüket, elől pedig igyekeztek jól kihasználni a lehetőségeiket.
E remek nyitány finoman fogalmazva sem volt bent a levegőben. A vébé-selejtezőkön csúnyán lebőgtek Laffertyék: az 5. helyen zártak csoportjukban, 10 mérkőzésen 7 pontot zsebeltek be, és csak egy egységgel előzték meg Luxemburgot, ahol például sikerült kikapniuk. A felkészülési időszakban tisztes vereségek és góliszony jellemezte Mc.Ginnéket, ehhez képest a két ütközetben szerzett 4 találat valóságos gólözönnek számít a részükről.
Az észak-írek szorgos, klasszikus brit stílust alkalmazó társaság, amelytől extrát nem nagyon várhatunk. O’Neill minden bizonnyal megint a védekezésre helyezi majd a hangsúlyt, a támadásokra aligha marad sok erejük a zöldeknek.
Több mint tíz esztendeje találkozott egymással a két együttes, akkor oda vissza nyertek a görögök, idegenben 2-0-ra, otthon 1-0-ra. Szerintünk ma is a hellének az esélyesebbek, de elnézve a csatársorokat és a stabil védekezésen alapuló taktikát, inkább a gólcsendre voksolunk. 1,65-ért csak nem rúgnak három találatot a felek!

Dánia-Portugália 2(x)!

A FIFA-világranglista 27. és 11. mérkőzése az I-csoport 3. fordulójában. Dánia a legrosszabb második helyezettként maradt le a pótselejtezőről. Magának köszönheti, otthon öt meccsből csak egyet nyert meg, és az örményektől például 4-0-ra kapott ki. Legjobbjai nincsenek formában, Nicklas Bendtner régóta, Daniel Agger hazatért, Christian Eriksen még úgy ahogy halad a Tottenhammel. Védelme hosszú távon rossz, az utolsó 15 meccsén csak háromszor nem kapott gólt, ezúttal két legjobbja, Agger és Kjaer is kérdéses. Portugália sem lehet büszke magára, a vb Ronaldo fáradtsága nyomán csapnivalóan sikerült, és azóta is két veresége van. Az Albánia elleni 0-1 Paulo Bento végét jelentette, a görögökkel sikeres Ricardo Santos kiváló utódnak tűnik. Visszahívott néhány régi nevet (Danny, Tiago, R. Carvalho), és ugyan 2-1-re kikapott Párizsban a csapat, a mezőnyt uralta, biztató jeleket mutatott. Hiába a borzasztó forma, a luzitánokban több potenciál van, és elég arra gondolni, Ronaldo mit művelt tavaly Svédországban. Vele biztosan nem tudnak versenyezni a dánok. Ilyen oddsért érdemes próbálkozni.

Olvasói sztorik