Hírek

Német és magyar Eb-rajt

Ma pályára lép a világbajnok és a magyar nemzeti tizenegy is...

Németország-Skócia (0-1) 1!

Megkezdődnek a küzdelmek az Európa bajnoki részvételért. A D-csoportban viszonylag egyszerű a képlet: a germánok elsőségét nem nagyon lehet megkérdőjelezni, viszont a másik két továbbjutó helyért öldöklő csata várató.
Joachim Löw világbajnoki címig vezette a Nationalelfet a nyáron. Kloséék kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtva nyerték meg a tornát, a legjobb négy között a dél-amerikai riválisokat oktatva. A vébét követően Lahm, Klose és Mertesacher is visszamondta a válogatottságot, ám sztárból még így is maradt rengeteg a keretben. A torna után egy barátságos meccsel hangolt a mostani kiírásra a germán alakulat: szerdán az argentinok 4-2-re verték Götzééket Düsseldorfban. Persze, ebből a találkozóból nem érdemes messzemenő következtetéseket levonni, hiszen azért az tisztán látszott, hogy Schürlléék ennél lényegesen jobb produkcióra képesek.
A felkészülési ütközetben Löw mester a következő összetételben szerepeltette övéit: Neuer (Weidenfeller, a szünetben) – Grosskreutz, Ginter, Höwedes (Rüdiger, 77.), Durm – Kramer, Kroos (Rudy, 71.) – Schürrle (Th. Müller, 57.), Reus, Draxler (Podolski, 33.) – M. Gómez (Götze, 57).
A skótoknak szemernyi esélyük sem volt a vébére való kijutásra, csoportjukban mindössze a 4. pozícióban zártak, a belgák, a horvátok és a szerbek is megelőzték a kék-fehéreket, csak a walesiek és a macedónok gyűjtöttek kevesebb pontot Naismith-ék. A selejtező óta viszont egészen eredményesen teljesítenek Snodgrassék, verték a lengyeleket, a norvégokat, ikszeltek az amcsikkal és Nigériával. Morrisonéknak nem lesz egyszerű dolguk, hiszen a továbbjutásért még Grúzia, Lengyelország, Írország és Gibraltár száll harcba. Elnézve az erőviszonyokat, várhatóan megint a skótok nélkül rendezik meg a következő Eb-t…
A németek lazáztak egyet szerdán, ám most véresen komolyan veszik majd a kilencven percet. Keretük klasszisokkal erősebb a skótokénál, és ez megmutatkozik majd a pályán is. Nálunk hendis hazai az alaptipp, de akár három is lehet a végén közte – természetesen Reus-szék javára…

Magyarország-Észak-Írország -2,5!

A Fradi stadionjában debütál a magyar fociválogatott a 2016-os Eb-selejtezők első meccsén, az ellenfél Észak-Írország. Gera Zoli megsérült, de nem csak emiatt várunk gólszegény meccset.
Szeretnénk azt mondani, hogy egy, a szigetországi válogatottakhoz hasonló, ám nem éppen a világfutball elitjéhez tartozó csapattal szemben hazai pályán abszolút esélyesek hazánk fiai, mégsem tesszük.

Nehezen tudjuk ugyanis elhelyezni Pintér Attila legénységét a labdarúgás térképén: négy barátságos mérkőzést vívtak eddig Dzudzsákék, több-kevesebb sikerrel (győzelem Albánia és Kazahsztán, döntetlen Dánia, vereség Finnország ellen). A kapitány válogatási elvei is érdekesek, főként NB I-es labdarúgókra épül a keret, bár az is igaz, nehéz lenne most jó formában futballozó légióst találni. A Szalai-üggyel kapcsolatban nyilván naphosszat lehetne vitázni, hogy melyik félnek van igaza, mégis, egy Ádámhoz hasonló befejező csatár alighanem elférne a támadósorban. Főleg, hogy a meccs előtti nap kiderült, sérülés miatt kidőlt a sorból a Ferencvárosban remekül teljesítő nagy visszatérő, Gera Zoltán.
Ami a rivális észak-íreket illeti, nyilván nem a látványos megoldások és technikai bravúrok, sokkal inkább a brusztolós és romboló futball lesz jellemző a játékukra. Az előző kvalifikációs sorozatban Oroszország, Portugália, Izrael és Azerbajdzsán mögött az ötödikek lettek a csoportjukban, csupán Luxemburgot tudták megelőzni. A gárda legismertebb játékosa alighanem a Norwich Cityben futballozó 26 éves támadó, Kyle Lafferty.
Meglátásunk szerint nem fog ízleni a mieinknek a vendégek betömörülő, deffenzív játéka, de abban is biztosak vagyunk, hogy a Michael O’Neil irányította társaság – amely több mint négy meccs, 378 perc óta nem szerzett gólt – sem fog felesleges kockázatot vállalni, számukra már a döntetlen és az azzal járó egy pont is jó eredménynek számítana. Éppen ezért kevés gólt vizionálunk, két találatnál nem várunk többet, bízzunk benne, hogy azokat mi szerezzük.

Olvasói sztorik