Hírek

Kik búcsúznak a tornától?

El Ninno, a rangado.hu kosárszakértője ezúttal is két meccsel érkezett...

Véget ért a csoportkör öt mérkőzése, és most elérkeztek abba a kieséses szakaszba a csapatok, ahol már senki nem hibázhat, ahol már nincs második esély. Aki veszít, az csomagolhat is, aki pedig a hátralévő négy meccset megnyeri, az világbajnok lesz. Sacc két hét alatt igazi kőkemény sorozatterhelés várt a csapatokra, itt már topon kell lenni agyilag és fizikálisan is, most jön a neheze!

USA-Mexico
Rég volt ilyen szerencsés favorit csapat a Vb-k történetében!

A USA válogatottja eddig az önmagukhoz képest sokat fejlődő finnekkel, a vidám dominikaiakkal, a nyűgökkel teli ukránokkal, a Hakaval ijesztgető Új-Zélanddal és a törökökkel került egy csoportba. Sétagalopp a köbön. Ennél könnyebb csak akkor lett volna a dolguk, ha esetleg Irán is csoportjukba vegyül valahogy.

Természetesen amit várt tőlük a közvélemény, azt hozták, hol határozottan, hol pedig úgy, hogy annyit adtak ki magukból, amennyire feltétlenül szükség volt. Említettem, hogy a dobószázalékaik elég gyengére sikerültek eddig, merthogy az USA nem dob – az USA zsákol, és lerohan, amit ők nyomnak az az igazi “blitzkrieg”. Az ukránok elleni meccsen viszont már dobásra kényszerítő fegyelmezett védekezéssel találkoztak, amin nehéz volt átrohanniuk. Lehetőséget kaptak távoli dobásokra is, amit szembetűnően és önmagukhoz képest kiváló százalékkal hoztak. Az USA eddig nem asszisztokat osztott ki, hanem leindított és lerohant, a játékuk primitív és hatékony volt – ez nem degradáló jelzőként használatos, hanem ténymegállapítás -, fizikai erejükre, robbanékonyságukra, fegyelmezett védekezésükre alapozva labdákat, lepattanókat szereztek, és már indultak is szabadon kosárra törve.Eddig!

Az ukránok ellen már rést kellett keresniük a pajzson, tehát a védelem széthúzására kényszerültek, megoldották és 25 gólpasszukból majdnem 20 valódi gólpassz volt, nem ez a leindítós értékű. Játékos, közönségszórakoztatóbb, élvezhetőbb meccset hoztak le, mint az eddigiek.

Mexikó?
Surranópályán továbbléptek, mint ahogyan azt vártuk. Akit lehetett, azt meg is verték! Legyőzték DélKoreát és Angolát. Helyt álltak a litvánok ellen, viszont nagyon kikaptak a szlovénoktól, és ha picit jobban értékesítik a büntetőket, simán megfektetik a kengurusokat. Ayon, Mendez és Gutierrez tolja Mexikó szekerét rendületlenül, sajnos, a többiek nem igazán tudnak érdemben hozzátenni. A legértékesebb játékosoknak bizony nagyon kell vigyázniuk, hogy ne gyűjtsenek sok személyi hibát!

Mit várhatunk a meccstől?

Szomszédok csatája ez, a kosárlabda nagyhatalom és 110 milliós kisöccse között. Kamu meccsen már találkoztak a Pánamerikai játékokon, és akkor Mexikó lemosta az USA-t 16 ponttal. Most kb kétszer ennyivel fognak kikapni! A cél nem lehet más, mint az USA játékának elrontása, és tanulni eddigi meccseikből. Úgy saccolom, valahol 60-65 pont környékéig fognak eljutni, és amennyiben sikerül az ukránok által mutatott fegyelemből csak egy kicsit is átvenni, úgy 95-105 pont között tartják majd a csúcsfavoritot. Tisztes vereségért lépnek pályára az esélytelen teljes nyugalmával. Amennyiben csak 25-30-cal kapnának ki, az már nekik sikeres búcsú lenne a Vb-től! A tipp a meccsre -175.5 pont 1.9-szeres kifizetésért!

Dominikai köztársaság-Szlovénia

Teljesítették a dominikaiak, amit elvártak tőlük. Új Zélandot és Finnországot is esélytelenként győzték le, természetesen kikaptak az USA-tól, az ukránoktól és a törököktől is, de ez nem zavarta meg őket lelki békéjükben. Vidám és játékos csapatot hozott össze az egykori Harlem-es szövetségi kapitány, simán belemennek egy nagy adok-kapok játékba is, ha úgy hozza a helyzet, csak az a fontos, hogy szép kosarakat szerezzenek, és jól érezzék magukat. Ők igazán képesek meghalni a szépségben! Nem fog bejönni nekik az Európában is lassan divattá váló posztnélküli játék, a kamuzóna, vagy az igazán szoros emberfogás. A szlovénok pedig azontúl, hogy képzettek, még fegyelmezettek is! Lesz itt gond, nem is kevés, és csak akkor lesz olyan sima ez a meccs, amilyennek a buki is várja, amennyiben már az első két negyedben határozottan értésére adja a pici Szlovénia a vidám Dominikának, hogy nekik maradjon csak a szépség, Ők pedig továbbjutnak, mert sürgős elszámolnivalójuk van az USA-val, és nem érnek rá ráadásban tökölődni.

Dominika kispadjáról váratlan segítségként Vargas, Garcia és Feldein mellé Martinez szokott még erősítésként megjelenni, a szlovénoknál pedig Jaka Blazic, az aki váratlanul hozzá tud tolni 10-14 pontokat a bivalyerős kezdőcsapat pontjaihoz. Balazic, a Dragic tesók, Lorbek és Omic kezdőötös a Vb csapatainak elitjébe tartozik!

Mit várhatunk a meccstől?

Koncentrált szlovénokat és minden mindegy alapon nyomuló Dominikát! Ha kikapnak 10-15 ponttal, akkor is büszkén fognak hazamenni, és szeretettel fogják őket fogadni odahaza. Ha a szlovénok nem nyernek, csak szűkös 1-5 ponttal, akkor meg fog törni egy picit az önbizalmuk, hiszen egy nehéz ki-ki USA meccsnek jobb lenne nagyobb önbizalommal nekivágni. Persze, így már túlságosan előrerohantunk az időben, de biztosak lehetünk benne, hogy az edzők és a csapat fejében is ezek a gondolatok motoszkálnak! Mindent összevetve azt kell mondanunk, hogy a szlovénok negyedenként 2-3 ponttal jobbak, még akkor, ha benne van a pakliban, hogy talán egy negyedet el fog csípni Dominika is! A reális különbség a két csapat közt 6-10 ill. 11-15 pont, ez 4.5 és 5.25-szörös kifizetést ér. Összességében pedig szlovén győzelmet várok -7.5-tel 1.76-ért.

Olvasói sztorik