Hírek

Görögország és Horvátország, a sötét lovak…

El Ninno, a rangado.hu állandó szakértője ezúttal is két válogatottat térképezett fel a hamarosan induló vébé előtt...

Kiveséztük a favoritokat, utána pedig az önmagukhoz képest legtöbbet fejlődő, szépen játszó csapatokat. Most azt a két csapatot vesszük górcső alá, amelyek bár nagyon hajlanak a szélsőséges teljesítményre, mégis simán benne van, hogy akár várakozáson felül, az elsők közt végezzenek!

A “Görög Phalanx”

Büszke Spárta utódai az előkelő 5. helyen vannak rangsorolva a Fiba ranglistáján, és mint a felvezetés is sejteti, ennek a válogatottnak specifikus taktikája van, amely már évek óta képes megfojtani ellenfeleit! A görögök elképesztő módon tudnak védekezni, tehát ha pontszegény meccsekre hajtunk, akkor náluk jó helyen keresgélünk. A lendületes Andrea Trinchieri helyét egy feszesebb hellén szakember, Fotis Katsikaris vette át. Annyiban másabb a mostani görög válogatott – az új fazonszabásztól -, hogy a csapategység és a fegyelem még nagyobb szerepet kap, mint a fura hajzatú, szemüveges félőrült idején!

A görög kezdő atomerős: Kostas Papanikolau a Houston Rockets-ből, Zizis a Kazanytól, Bourousis a Real Mardidból, Nick Calathes a Memphis-től, valamint Printezis az Olympiakosból. Annak ellenére is erős ez a “gyenge” görög válogatott, hogy a legnagyobb óriás Sofoklis Skortianitis a 160 kilójával és a 212 centiméterével nem lesz ott. A Panathinaikos erőssége, Diamantidis már évek óta hanyagolja a válogatottat. Az Olympiakos hőse és húzóembere, “Kill Bill” Spanoulis szintén kihagyja ezt a VB-t. Nem látjuk a válogatottban azt a Mike Bramost, aki a Panaban szórta a triplákat, és olyan hatékonyan, hogy elvitte az Atalanta, hogy az NBA palettáját színesítse. Szóval a görög keret hiányzói ellenére is erős! A gond a kispad lehet! Vannak ugyan harcedzett és nagyon jó képességű játékosok, de nem hiszem, hogy a kispad 19-22 pontnál többet tudna a közösbe tolni!

Mit várhatunk a görögöktől?

34-szeres pénzt fizetnek a végső győzelmükre – de a William Hillnél már 41-szereset adnak érte -, és azt kell megállapítanunk, hogy a 41-szeres pénzt érő litván győzelemben nagyobb érték van, sőt a szintén 34-szeres pénzt fizető szerb győzelemben is inkább van fantázia. Továbbmennek a csoportjukból, az biztos, hiszen Argentínával, vagy a nagyon sok könnyű labdát szerző horvátokkal kell majd megbirkózniuk a csoportelsőségért. Puerto Rico, Szenegál és a Fülöp-Szigetek mindent meg fognak tenni, hogy a nagyok müzlijébe belerondítsanak, de érdemi hozzászólásuk nem lesz. Csoportjukban a második helyen jutnak tovább, ezt várom, és így az A csoport 3. helyezettjével kerülnek majd össze, ami vélhetően Franciaország vagy Szerbia lesz. Szoros, kevés pontos meccseket várhatunk a hellénektől, brusztolós, csúnya, agyontaktikázott játékot. Ez a csapat nem sokszor fogja elérni a 70 pontot, de nincs szabály, ami tiltaná, hogy a csúnya kosárlabdát játszó csapat nem érhet el jó helyezést! A görögöktől nagy betli és nagy bravúr egyaránt kitelik!

Drazen Petrovic fentről szurkol a sakktáblás szomszédoknak!

Horvátország legjobbjai tűnnek még állóvizet felkavaró csapatnak. Ez a válogatott, ha még lenne Jugoszlávia, simán megnyerné a VB-t, hiszen a legjobb szerbekkel együtt már az NBA-s vonulatnak is nagy fejfájást okoznának! Tomic és Krstic, Bogdanovic és Teodosic egy csapatban, húú…

A FIBA rangsorában a 16. helyen állnak. Ez nem túl hízelgő a szebb napokat is látott, nagy múltú válogatottnak. Hogy miért látok bennük mégis ütős potenciált? Jött Jasmin Repesa és Zan Tabac, és valami egészen különleges dologra tanították a válogatottat. Ezek a manusok lopják a labdát! Olyan szintre fejlesztették a félzónás védekezést, annyira egyben mozog a csapat, és olyan könnyűnek tűnik átmenni rajtuk, hogy nagyon. Csakhogy közben az első passznál közbenyúl egy kéz, és az irányító már a félpályán túl várja a könnyű passzt és szerzi a ziccert!

Talán még az USA válogatottja lesz az, amelynek össze fog jönni olyan sok könnyű kosár, mint a horvátoknak.

Két NBA-s játékosuk van. Damjan Rudez az Indianaból igazi útcsináló melós! Ha nem tud kosarat szerezni, akkor utat túr az érkezőknek, vagy előkészíti a tripladobónak a helyet, és eltakarja a vállaival a palánkot. Bojan Bogdanovic a Brooklyn-ban is ugyanazt csinálja, amit a válogatottban: tolja a triplákat ezerrel. Kevés olyan játékos van, aki olyan szép dobótechnikával rendelkezik, mint a félőrült horvát! Centerposzton nagyon brutál párosa van a sakktáblásoknak. Tomic a Barcából és Luka Zoric a Fenertől. Előbbinek védekezése nem túl acélos, kimondottan támadó képességekkel megáldott szakember. Luka Zoric pedig akár Luca Brasi is lehetne. Az álmatag tekintet mögött egy pszichopata rejtőzködik, és néha bizony elő is tör belőle. Ha eldurran az agya, akár 20 pont fölé is felharcolja magát, egyetlen negatív tulajdonsága, hogy nem képes kiegyensúlyozott teljesítményre. Egyaránt képes lealibizni egy meccset 7 ponttal, vagy ugyanannyi idő alatt szór egy durva 20-ast!
Oliver Lafayette hét éves karrierje során igen sok csapatban megfordult, eléggé intoleránsak vele szemben az edzők, merthogy ez a manus szereti a látványt! Szép passzok, látványos floater-ek, tökéletes feladások zsákolásra, no és a triplák – na ezt tudja a színes bőrű horvát.

Mit várhatunk a horvátoktól?

Sok-sok hármast! Sok-sok lopott, elcsent labdát! 67-szeres pénzt ér a végső győzelmük, ez bizony teljesen értékarányos, csak az toljon rájuk pénzt, aki egészen elfogult. A realitásnál maradva, ha az első 8 hely bármelyikét megszereznék, az már kisebb csoda lenne! Egyénenként nagyon jók, de csapatszinten… – fene sem tudja mennyire kapják össze magukat. Sok a légiós, és nagyon sok felkészülési meccset kellett volna tolniuk, ez az 5 meccs nem sok, de legalább valami. A litvánok dettó ebben a cipőben jártak, hiszen sok a légiósuk, de csak toltak alig egy hónap alatt 14 felkészülésit – még akkor is, ha csak 12-őt nyertek meg. A sakktáblások a Fülöp-Szigetekkel kezdenek, akik egy lábon rendkívül gyors csapat, és nem félnek nekirontani a palánk alatti óriásoknak. 21-25 ill. 26-30 ponttal várható a horvát győzelem, 5 és 5.6-szoros pénzért. Hosszú távú opcióként szerepel, hogy a horvátok előkelőbb helyen végeznek-e a törököknél, na ez 1.67-szeres pénzt ér, és megéri tenni az igen opcióra egy komolyabb összeget!

Nincs mitől tartaniuk a horvátoknak, ezzel szemben minden velük szembekerülő csapatnak jobb lesz óvatosnak lennie! Teher nélkül nyomhatják, és ez nagy előny, a teher dolgot meg kell hagyni a favorit USA-nak és a házigazda spanyoloknak! Drazen Petrovic az NBA és a Horvát kosárlabda legendás hőse az égből, sok lelkes horvát pedig a helyszínen fogja biztatni őket!

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik