Hírek

Keleti hadszinterek

A PSV és a Metalist sikerét várjuk...

Sahtar Szoligorszk-PSV 2!

Az első meccsen szűkös előnyt szereztek az eindhoveniek – szerintünk ma is nyerhetnek a hollnadok, így biztosítva be EL-tagságukat…
A Sahtar tavaly sokáig harcban állt a bajnoki címért, ám végül a BATE futott be elsőnek. Az idén a szloigorszki együttes lényegesen visszafogottabban teljesít, jelenleg mindössze a 4. a pontvadászatban, várhatóan lemarad a dobogóról is. Ráadásul pocsék formát mutat, legutóbbi öt tétmeccsén nyeretlen maradt. Három bajnoki zakó mellett kikapott Eindhovenben, a Zulte elleni hazai 2-2 viszont továbbjutást ért a második számú európai kupasorozatban (idegenben 5-2-re diadalmaskodtak Sergey Borovskii tanítványai Belgiumban.).
A brigádnak jó a védelme, viszont a támadósor gyengén teljesít. Egy beszédes adat: 21 bajnoki után 18-17 a társulat gólaránya. Eltiltott és friss sérült nincs a keretben.
A PSV rendesen beleállt az idei kiírásba: minden fronton menetelnek Cocu mester fiai. A bajnokságban három sikert számlálnak, vasárnap például a címvédőnél arattak taktikus játékkal sikert (Ajax 1-3). A piros-fehér-feketék így a tabella élén állnak, 12-3-as gólaránnyal, száz százalékos teljesítménnyel. Mindeközben az EL-t sem veszik félvállról Depay-ék, a St. Pölten ellen – ha nem is meggyőző fölénnyel – de kettős győzelemmel léptek tovább, és most is ugye előnyt szerezve várják a visszavágót az eindhoveniek.
A Stroitel Stadium-ban a PSV-nek elegendő lenne egy iksz is a továbbjutáshoz, ám szerintünk de Jongék nem bízzák a véletlenre a dolgot. A fehéroroszoknak muszáj jönniük, és a fellazuló védelmüket Maherék szétkontrázhatják. Nálunk a hollandok a favoritok, kettős győzelemmel lépnek tovább az eindhoveniek. Tippünk tehát: 2-es!

Metalist Harkiv-Ruch Chorzow 1!

A keleti ütközet első felvonása nem hozott döntést: ma szerintünk az ukránok vívják ki a továbbjutást!
A Metalist tavaly az ukrán élvonalban bronzérmet szerzett, megelőzte többek között a Dinamo Kijevet is. Igor Rakhayev legénysége az idei pontvadászatot szeszélyesebben kezdte, négy meccs után hat egység áll Jajáék neve mellett (2-0-2). Az igazsághoz azonban hozzátartozik, hogy a két sitt a Dinamo és a Sahtar nevéhez fűződik. A nemzeti kupában a minap egy kiscsapat ellenében túlórára kényszerült, de azért összejött a továbbjutás. Az első mérkőzésen némiképp felforgatta alapcsapatát a szakvezető, ám a lengyelek ellen így is sikerült megőrizni a gól nélküli döntetlent. A klubnál egyértelmű cél a csoportkörbe jutás, s noha vasárnap is rangadó vár a sárga kékekre (Metalurg Donyeck), várhatóan legjobb összetételében lép pályára a kharkovi együttes.
A Ruch Chorzow tavaly a felsőházi rájátszás tagja volt, és itt szerzett előkelő 3. helyet. A társulat a nyáron valamelyest gyengült, így nem is annyira meglepő, hogy hat bajnoki után öt egységgel mindössze a tabella második felében tanyázik Jan Kocian együttese. Az EL-ben eddig két kört élt túl a kék sereg: a Vaduz és az Esjberg ellen sikerült kivívni a továbbjutást, bár itt halkan jegyezzük meg, hogy egyik párharcban sem mutatott döntő fölényt a lengyel brigád. A dánok ellen idegenben szerzett góllal léptek tovább (0-0, 2-2). A legutóbbi öt tétmeccsükön nem kaptak ki Kowalskiék, igaz, négy remi mellett mindössze egyszer nyertek.
Ma sem lesz sok örömük a lengyel legényeknek, az ukránok hazai környezetben nyernek, és bejutnak az EL-csoportkörbe! Tippünk tehát: 1-es!