Hírek

Középpontban a finnek és a mexikóiak

El Ninno, a rangado.hu állandó szakértője ezúttal a vébére készülő finneket és mexikóiakat térképezte fel...

Mi a közös a vidám fiúk asztaltársaságának két utolsó résztvevőjében?
A lendületesség, a fuss, dobj és ne kenődj el, a csapategységbe fektetett energia, na és persze a befeccolt meló utáni hála! Egy év alatt finn rokonaink 9 helyet haladtak előre a világranglistán, a mexikói válogatott pedig 8 hellyel értékelődött fel, miután megnyerték a Közép-Amerikai bajnokságot.

A zord északon is teremnek jó kosarasok, íme Finnország válogatottja!

A finnek a világ legjobb mesterlövészét adták a világnak! Most olyan lövészgenerációval bír a jeges észak népe, hogy Simo Hayha is megirigyelné őket! Az Európa-bajnokságon már megmutatták tökös rokon népeink, hogy miként kell megfektetni a sokkal nevesebb válogatottakat. Legyőzték a sokkal erősebb törököket, a görögöket, az oroszokat, na meg a svédeket – hoztak 4, 6 és 9-szeres szorzókat, ezzel is erősítve győzelmeik értékét. Merthogy a szakemberek és a bukik is semmibe vették azt az országot, amely inkább a hokijáról híres. A házigazdát mindig nagy szó legyőzni, és az Eb-házigazda szlovénok igazán nem panaszkodhattak a bírói segítségre, kétszer olyan nehéz volt leverni őket, de ezt is megcsinálták, így aztán pikk-pakk felkerültek nem csak Európa, hanem a világ kosárlabda térképére is!

Legjobbjaik? Petteri “penge” Kopponen a Khimky Moszkvától, nincs ugyan nagy finn-orosz barátság, de ha ez a manus nincs, akkor a finneknek annyi! Ő az, akire minden cinkes szituban lehet számítani, akinek nem remeg meg a keze, és persze Ő az, aki egyben tartja a csapatot! NBA-s finn játékos? LeBron James csapattársaként? Nem tiltja semmilyen szabály, hogy finn játékos is a legerősebb bajnokságban pattogtasson. Na, ennek jegyében jött ez a 23 éves srác, Erik Murphy, és megmutatta, hogy a klasszikus horog, a félhorog, és az ütemtelenül feltett dobások milyen hatékonyak! Ez a srác aranyat ér! Kivételes ütemérzéke van, amit védekezésben is hasznosítani tud!

Tuukka Kotti a Nilan Bisontól érkezik, ezt a csapatot ismerhetjük az Eurocup sorozatból, nagy meglepetéseket és sok pontos meccseket hoztak! A fentebb említett úriember pedig harcosságával tűnik ki a mezőnyből! Gerald Lee a román bajnokságban pattogtat, mégpedig Ploiestiben. Ez a románoknál jól csengő csapatnak számít. Centerposzton nem állnak túl fényesen, így Lee számít a legjobbnak, 9-13 pontokat várhatunk tőle, és olyan centerjátékot, amilyet európai élvonalban nem igazán szoktunk meg! Rengeteget mozog, merthogy magassága és testfelépítése megengedheti neki, így sokkal nehezebb tartani, és nagyon sok személyi hibát ki tud provokálni!

Mit várhatunk a finnektől?

Sok pontos meccseket leginkább! Talán továbbjutnak a csoportból, de ehhez kell a nagy vetélytárs, a Dominikai Köztársaság bukása! Egymás elleni meccsük nagy derby lesz, igazi sorsdöntő! A finn válogatott játéka igen nagy hasonlóságot mutat a régi NBA-s philadelphiai tanokkal. Minél többször dobnak gyűrűre, annál nagyobb eséllyel lesz több találatuk. Gyors, kiszámítható pályán a legrövidebb úton vesznek fel pozíciót, és igyekeznek az előtt befejezni az akciót, mielőtt az ellenfél még fel tudná venni az embert vagy a zónát! Finn meccseken nyugodt lélekkel támadjuk a sok pontot! A védekezésben nem túl acélosak, de szemrebbenés nélkül dobnak, rengeteget futnak, és nagyon nagy a rotáció is! Az biztos, hogy egy igazán különleges játékstílust fogunk látni tőlük, és lesz egy kis pikantéria is rögtön az első meccsen, hiszen az USA válogatottja ellen bizonyíthatnak! Ezek a finnek nem is töltenek, csak lőnek és lőnek és lőnek…

A sas, amely kígyót tart a karmai közt: a mexikói válogatott!

Hogy mit fog karmai közt majd ez a bizonyos címerállat, az majd kiderül. Túl nagy ábrándjai biztosan nincsenek a hős mexikóiaknak, de amit a haza megkövetel, azt maradéktalanul teljesíteni fogják! Az van ugyanis, hogy ők egy 11 győzelmet számláló sorozat – és a Közép Amerika bajnoka cím megszerzése – után kezdték meg a felkészülést a világbajnokságra, és így fáradtan, első lendületre neki is rontottak a nagyon jó argentin és az atletikus brazil válogatottnak. Az pedig, hogy a ukránokkal nem tudtak mit kezdeni, már nem is meglepő. Jól kikaptak mindhárom felkészülési meccsen, de egy ilyen sorozatterhelés után nem is csoda! Elfáradt egy kicsit ez a nagyon szimpatikus társaság!

Azt hitted a mexikóiak mind alacsony, vékonydongájú emberek, akiktől ez a sportág teljesen idegen? Ez bizony nem úgy van! A nagy USA testvér árnyékában és szomszédságában, no és főleg úgy, hogy majd 110 milliós emberanyagból válogathatnak, össze is tudtak gyűjteni egy olyan csapatot, amely fizikai felkészültségben, agilitásban, technikai tudásban és taktikai felkészültségben nagyon sokat fejlődött önmagához képest! Ez az a mérce, amivel egy csapat valóban mérni tudja saját teljesítményét, a válogatott jelenleg 24. a világranglistán!

Az NBA-s vonulatot két játékos képviseli. A 23 éves Gutierrez a Brooklyn védője, és az Atalanta játékosa Gustavo Ayon, ők azok a rendkívüli adottságokkal rendelkező húzóemberek, akiknek húzniuk kell a mexikói szekeret. Gutierrez szellemes megoldásokra képes, vajkezű fiatalember, lendületből érkezik, passzol, forgolódik, szóval pörög 1000-rel! A palánk alatt Gustavo Ayon lakik, és ezt nagyon erőszakosan tudtára is adja minden arra tévedőnek. Bár csak 110 kilós a mexikói verőlegény, és nem is túl magas a 206 centijével, de jó helyezkedéssel és fizikai erejével megoldja amit meg kell. Paul Stoll Törökországban is megfordult, így világlátottnak számít ebben a válogatottban, amely túlnyomó részt a Halcones Xalapa és más hazai bajnokságban szereplő játékosokra alapoz. Az úriember személyében egy alig 180 centis védőt tisztelhetünk. Képes alárendelni magát a csapatérdekeknek, mindenhová besegít, és mégis 10 pontos termésekre képes. Ettől a három játékostól elvárható 30-40 pont!

Mit várhatunk Mexikótól?

Litvániával, Angolával, Dél-Koreával, Szlovéniával és Ausztráliával kerültek egy csoportba. Nyitómeccsükön a csoportfavorit litvánok ellen kell megmutatniuk, mit is tudnak. A kezdőjük elég erős, azzal nem is lesz baj! Hanem a cseresor, az már elég harmatos. Ne számítsunk jó 6. emberre, sem pedig arra, hogy ha nem megy a kezdő 5-ösnek, akkor majd a beszállók összedobálnak 30-40 pontokat. Angolával, Dél-Koreával partiban lesznek, a kengurusokat is megszorongathatják, ha kifognak egy jó napot, és nem mindegy, mennyivel kapnak ki a szlovénoktól és a litvánoktól. Összességében továbbjutásukat várom a csoportból, de nagy dolgokra nem lesznek képesek. Az európai elme felülmúlja a lelkesedésüket, Mexikó nincs hozzászokva a fegyelemhez és ahhoz a precíziós játékhoz, ami az öreg kontinensen alap. Addig fognak menni, amíg meg nem halnak, és csak azok ellen a csapatok ellen nyújtanak majd 100 százalékot, akik ellen lesz is esélyük. Csúnya dolog ilyet mondani, de nagyon vigyázniuk kell maghatározó játékosaikra, és ha belegondolunk szűk egy hónap alatt 14-16 meccsen és sok-sok kilométeren lesznek túl. Kétszer is meg kell gondolniuk, ki ellen mit mutatnak, de akin lehet, azon át fognak gázolni, merthogy a gólkülönbség pontazonosság esetén igen komoly tényező a továbbjutás számolgatásakor!

Olvasói sztorik