Hírek

Vidám vébé-résztvevők

El Ninno, a rangado.hu állandó kosárszakértője folytatja a vébé-résztvevők elemzését. Ma újabb két válogatott került terítékre...

Miután láttuk a favorit USA, a házigazda spanyol, a képzett litván, a kiszámíthatatlan francia és a fegyelmezett argentin válogatottat, most szétnézünk azon csapatok közt, amelyek “meghalnak a szépségben”. Kosárlabdájuk látványos és közönségszórakoztató, de valószínűleg nem jutnak a legjobb négy közzé. A vidám fiúk asztaltársaságából 4 csapatot veszünk górcső alá.

Dominikai Köztársaság

Ha fura társaságot keresünk a VB-n, akkor a laza dominikaiak igen szórakoztatóak lehetnek. Nem elég nagy baj nekik, hogy egy szigeten kell osztozniuk spanyolként a francia Haitival, most még egy csoportba is kerültek az USA válogatottjával! Nyugodjon meg mindenki, ezek a fiúk nem nagyon fognak idegeskedni, az biztos. Teljesen tisztában vannak a képességeikkel, ha egy kis mázlifaktor is vegyül a könnyed akarásba, tovább is surranhatnak a csoportjukból. Valószínűleg a finnekkel fognak nagy csatát vívni a továbbjutásért, hiszen az ukránoknak most van gondjuk bőven, Új-Zéland pedig inkább rugby-ban verné tönkre a mezőnyt, mint kosárlabdában.

A szövetségi kapitányuk legendás alak! Bár a Harlem Globetrotters hírnevét kicsit elhomályosítja mostanság az AND1, azért a rutinosabb kosárlabda rajongók valószínűleg emlékeznek még Orlando Antigua-ra, ugye? Na Ő az a manus, aki szinte tökélyre fejlesztette a háttal vállal és fenékkel való “passzolást”! Akire érdemes lesz figyelni, az a fura hajzatáról és arcszőrzetéről neves Jack Martinez lesz. A labdák többségével őt fogják keresni a társak! Nagyon képzett, agilis játékos, aki csapata legeredményesebb játékosa lehet a VB-n. Meccsenként 14-20 pontot várhatunk tőle, és persze lekapkodja a rossz dobások nagyját is!

Mit várhatunk Dominikától?

Vérmérsékletük, edzőjük és mentalitásuk inkább a játékos, látványosabb kosárlabdát preferálja. Amennyiben továbbjutnak a csoportból, vagy a fegyelmezett és egyénileg erős szlovénokkal vagy pedig a csapategységében igen erős kengurusokkal találkoznak. Előbbiek ellen nem sok, a kengurusok ellen viszont annál több eséllyel lépnek pályára! Bármi is lesz, Ők a Vb-nek az a válogatottja, amelyet akkor is tárt karokkal, büszkén és boldogan várnak vissza, ha az összes meccsüket elveszítik! Csak az a fontos, hogy játszanak látványosan és szerezzenek szép kosarakat!

Brazília

A brazilok kosárlabdában nyertek kétszer Vb-t, sőt, a kettesek jegyében bezsebeltek két ezüst és két bronz érmet is! Ha az argentinokról elmondtuk, hogy sok válogatott játékost ad hazájuk bajnoksága, ugyanezt kell tennünk a brazilokról is! Nyolc brazil bajnokságban serénykedő játékos aspirál a még kiadó helyekre! A legnagyobb labdapattogtató szaktekintélyük nem NBA-s játékos, hanem a Barcelona floater dobógépe, Marcelinho Huertas. Személyében tisztelhetjük a csapat eszét és összetartóját. Az NBA-t Varejaho -LeBorn James csapattársa – képviseli. Idegesítően erőszakos, rutinos center. A Cleveland-en kívül a Washington varázslója Nené, és a Spurs óriása, Thiago Splitter képviseli az NBA-s vonulatot. Szövetségi kapitányuk Ruben Mangano. Tapasztalt edző, aki 2004-ben az argentin válogatottat az olimpiai győzelemig vezette!

Mit várhatunk a braziloktól?

A FIBA ranglistáján a 10. helyre taksálják őket. A kezdő nagyon erős, de ha lesérülnek, elfáradnak, netán kipontozódnak, akkor már lehetnek gondok is. A keret nem biztos, hogy elég mély egy ilyen sorozatterheléshez. A londoni olimpián majdnem megcsinálták a csodát, de két ponttal mégis felülmúlta őket az USA válogatottja – elfáradtak a végére! A csoportból továbbjutnak, az egészen biztos, merthogy Irán és Egyiptom – bármennyire is szimpatikus csapat – nem olyan erős, hogy továbbjusson. Magas emberes posztokon erősek, védekezésük 3-2-es és 2-3-as klasszikus zóna, nem fognak sok pontot kapni. Palánk alatt pedig nagyon sok szép jelentere számíthatunk! Nagyon sok múlik azon, hogy mennyivel nyernek majd, vagy éppen kapnak ki! A végelszámolásnál ez sorsdöntő lesz majd. Aztán pedig bármi lehet, csak egy kis szerencse kell!

Olvasói sztorik