Hírek

AIK, Malmö, Dortmund, Bayern

Ma három mérkőzéssel jelentkezünk...

AIK-Djurgarden 1!

A nemzetközi kupakudarc után immár a bajnokságra koncentrálhat a házigazda: ha nyer, felzárkózik a Malmőre. Eltiltottjai is visszatérnek – ebből hazai lesz…
Az utolsó harmadához közeledik a svéd pontvadászat. A bajnoki aranyról jószerivel már csak két brigád álmodozhat – egyik közülük épp az AIK, amely 18 fordulót követően 37 pontjával a második, a sárga-feketék lemaradása a nagy rivális Malmővel szemben 4 egység. Az AIK a Friends Arénában 7-1-2-es tekintélyt parancsoló sort tud felmutatni, csak a Göteborg és a Norrkoping nyert nála, de ennek már jó ideje. Az első három hazai fellépésén veszített pontokat, azóta zsinórban hétszer diadalmaskodtak Bahouiék! Összességében is remekelnek a fővárosiak: hét bajnokiból hatot behúztak, így tudják tartani a lépést a nagy riválissal. A keret izmos, visszatérhet egy alapembernek számító középpályás és egy ritkán szerepet kapó bekk – előbbi sárga, utóbbi piros lapot kapott két hete. Ugyancsak bevethető a vébét is megjárt Costa Rica-i Borges. Egy középpályás sérült, de már hónapok óta. Összességében jó passzban, nagy lendületben várja riválisát az AIK, amely az EL-től fájdalmas búcsút vett, miután az idegenbeli 1-1 után otthon 0-3-ra kikapott a Lokomotiv Asztanától.
A Djurgarden a 7. helyről várja a folytatást 23 ponttal. A kékek a liga döntetlenkirályai a Göteborg mellett: 5-8-5-ös a soruk, ebből vendégségben 3-4-3-at túráztak össze. Idegenben sem bunkeroznak, ezt 15-13-as gólarányuk bizonyítja. Fejzullahuék viszont július közepe óta képtelenek nyerni – három sitt mellett egy iksz jött össze ebben a periódusban.
És még csak a sorsolásra sem foghatjuk a hanyatlás okát, hiszen a Hackentől oda-vissza kikaptak, ez még bele is fért volna, de a gyengécske Helsingborggal nem bírtak otthon, majd a kiesés elől menekülő Halmstadnál is megégtek. Egy rutinos középpályás sérült, és a házi gólkirály sem szerepelt az elmúlt játéknapokon.
AZ egymás elleni mérlegük kiegyensúlyozott, viszont az elmúlt három esztendőben nem tudott nyerni a Djurgarden. És ma sem szavazunk bizalmat a kékeknek. Szerintünk az AIK a bajnokságban vigasztalódik, és folytatja a Malmö üldözését. Tippünk tehát: 1-es!

Malmö-Örebrö +2,5!

A listavezető az újoncot fogadja: elnézve közös múltjukat, garantált a három találat – no meg azért a hazai siker is…

A címvédő az AIK-kal vív különversenyt a bajnoki címért. A kékek várták a fordulót az élről, 18 csatában 41 pontig jutva. Odahaza, a Swedbank Stadionban 5-3-1-es sort tudnak felmutatni – a kiscsapatoknak nem kegyelmeztek. A formával nincsen probléma, legutóbb májusban szenvedtek vereséget. És Age Hareide együttese még érdekelt a nemzetközi porondon is. A BL-ben nagy bravúrt hajtottak végre Rosenbergék, miután a prágai 4-2-es vereség után hazai környezetben 2-0-ra diadalmaskodott a gárda. A középpályán két hiányzó van: Molins és Thern egyaránt alapembernek számított, ám hetek óta nem bevethetőek.
Ami a gólokat illeti: a bajnokságban 12/6 a társulat over-under aránya. Saját stadionjában csak egyszer nem jött a +2,5…
Az Örebrö újonc a ligában, tavaly a 2. pozíciót szerezte meg a második vonalban. Cél a bennmaradás kivívása, jelenleg a 13. 19 ponttal – épp ennyi áll az osztályozós Helsingborg neve mellett. Minden egységre szüksége van a fekete-fehéreknek, akik a jó rajt után mély gödörbe kerültek. Ennek a pocsék szériának tettek a végére pontot a minap Hasaniék, amikor is a Mjallby vendégeként diadalmaskodtak (0-1). Közben edzőt is váltott a csapat: Axen Alexander kapott bizalmat – nagy kérdés, hogy mennyire tudja felrázni a társaságot. Biztató jelet azért lehetett már látni a legutóbbi ütközetben, a védekezés rendben volt, nem mostanában hozott le nullra mérkőzést az újonc. Idegenben 2-3-4 a vonatkozó mérlege, a nagycsapatoknál rendre kapitulált. A keretben két sérült van, egy középpályás és egy bekk.
Az elmúlt esztendőkben szinte mindig jött a +2,5-ös opció a randevúikon. Most is ebben látjuk a legnagyobb sanszot. A Malmö az esélyese az ütközetnek, ám a találatokban van a nagyobb érték. Mi a gólokra megyünk rá, húzzuk be az overt bátran!

Borussia Dortmund-Bayern München Mindkét fél betalál: IGEN!

Gólváltással kalkulálunk a német szuperkupa döntőben!
Klopp mester tavaly megint a 2. helyeket húzta be. Mind a bajnokságban, mind pedig a kupában is az ezüstérem jutott a sárga-feketéknek. Az egy évvel korábbihoz képest ezúttal csak két medáliát vihettek haza Reusék, ugyanis a BL-ben az előző kiírásban nem sikerült bejutni a fináléba. Mkhitaryanék becsülettel tették a dolgukat minden fronton, de a bajorokkal ezúttal sem bírtak. A nyáron volt mozgás a piacon, Lewandowski, a gárda gólfelelőse épp Robbenékhez igazolt, pótlására az olasz Immobile (Torino) és Ramos (Hertha) érkezett. Jó fogásnak számít még Sahin visszatérése, valamint az ex-freiburgi Ginter leigazolása. Nagy kérdés jelenleg, hogy mi lesz Reus-szal: laprétesülések szerint a fiatal klasszist az Arsenal vásárolná meg – egyelőre azonban nincs megállapodás a két klub között.
Guardiola mester vezetésével két trófeát sikerült behúzniuk a bajoroknak, a BL-ben viszont nem sikerült a duplázás. A Bundesligát hátradőlősen nyerték meg Pizzaroék, a kupa fináléjában viszont megszenvedtek a dortmundiakkal: csak a ráadásban sikerült betalálniuk. A nyári leállás alatt Lewandowski érkezése tűnik a legjobb fogásnak, érkezett még Pepe Reina és Benat. Távozott Mandzukic (Atletico) és Kroos (Real). Müllerék kerete bomba erős, meggyőződésünk, hogy az idén sem lesz igazi kihívója a bajor alakulatnak.
Azt gondoljuk, hogy a szezon felvezető mérkőzésén nem unatkoznak majd a dortmundi Signal Iduna Parkba kilátogató nézők. Óvatoskodás kizárva, sokkal inkább igazi támadófutballt várunk mindkét fél részéről. És gólváltást! Összességében a Bayernt érezzük esélyesebbnek, de a találatokban jobban bízunk. Húzzuk be a mindkét háló megzörren opciót, egy másik szelvényen pedig a 2-est – mi erre fogadunk…

Olvasói sztorik