Hírek

Mire képesek a házigazdák és a litvánok?

A kosárlabda VB végső győzelemre is esélyes csapatai közül a házigazda spanyol és a litván gárdát mutatjuk be, és természetesen egy kis esélylatolgatásra is vállalkozunk.

A kosárlabda VB végső győzelemre is esélyes csapatai közül a házigazda spanyol és a litván gárdát mutatjuk be, és természetesen egy kis esélylatolgatásra is vállalkozunk.

A Real Madrid és a Barcelona játékosai egy cél érdekében?

A hispánok odahaza nyerni akarnak! A spanyol válogatott a teremsportok természetéből eredendően minden meccsen legalább 5-7 pontos előnnyel fog indulni, efelől kétségünk se legyen – minden meccsen ők lesznek hazai pályán. A FIBA ranglistán az USA válogatottja mögött a második helyen állnak, 2006-ban sikerült elhódítaniuk a világ legjobb válogatottjának járó címet, de volt benne egy kis szerencse is, hiszen a görög válogatott elütötte hat ponttal az elődöntőben a csúcsfavorit USA-t, viszont a meccs nagyon sokat kivett belőlük, és simán lelépték őket Gasolék!
Amikor ez az írás készül, 15 játékost számlál a keret, Juan Antonio Orenga vezeti a legjobb hispánokat! Kimondhatjuk, hogy az Eb-n csúfos kudarc volt a 3. hely, a jelenlegi csapat annyiban más, hogy most mindkét Gasol testvér bevethető a palánk alatt! Hat NBA-s játékos kapott behívót, Marc Gasol és testvére Pau a Memphistől illetve Chicagótól, az atletikus Ibaka az Oklahomától, a kreatív szervező Ricky Rubio a Minnesotától, Victor Claver a Portland erőcsatára. A vajkezű és harcedzett Jose Calderon, a tempók és hármasok specialistája, aki három éve edződik az NBA-ben, és most Kicks csapatát erősíti.

A Barcát a mesterlövészek képviselik, a fiatal Abrines és a veterán ikon Navarro. A Real Madridot Reyes, az erőember, na és az a Rudy Fernandez képviseli, aki olyan, mint a focis szakosztályban Cristiano Ronaldo: ha nagy a baj, akkor őt keresik, és nem véletlenül, hiszen nem remeg meg a keze. Ott van még Sergio Rodriguez, az ütem- és ritmusváltások mestere, remek játékszervező és biztos kezű dobó, illetve Sergio Lull, a triplák mestere. Dani Diez szintén a Real Madrid reménysége, 21 éves, szép jövő áll előtte, de valószínűleg a keretszűkítés áldozata lesz: kevés a rutin, jól állnak centerben, és a 100 kiló a kevés tapasztalattal együtt nem elég a végleges névsorba kerüléshez.

A mindössze 20 éves Guillermo Hernangomez, a spanyol kosárlabda ifjú centerreménysége a Sevillából érkezik, ő annyiban esélyesebb a keretbe kerülésre, hogy sokkal erőszakosabb. Pau Ribas a csendes őrülteket képviseli. Jelenleg a Valenciában szórja a triplákat, nagyon összeszedett, fegyelmezett, hidegvérű játékos. Tökéletes kiegészítőember, igazi 6. játékos ebben a nagyon erős válogatottban. A játéka kulcstényező lehet!

Mit várhatunk a spanyol válogatottól?

Nagyon jó dobószázalékot, sok pontos meccseket, sőt, azt is meg lehet kockáztatni, hogy 80 pont felett fognak átlagolni, ami dobott pontjaikat illeti. Ez a csapat támadásra született! A döntőbe jutás a minimális elvárás, a szakvezetés és a közvélemény ezt várja. A válogatott korban, rutinban, agyban és harci morálban igenis képes partiban lenni a csúcsfavorit USA-val szemben. Erre jelenleg még nem találni opciót, de nyugodjunk meg… LESZ! A végső győzelmüket 3.5-ért adja a BWIN, ez jelenleg a legjobb szorzó, és van benne ráció! A csoportgyőzelmükért 1.45-szörös kifizetést kínálnak, a Parker nélkül érkező franciák, az atletikus brazilok, Irán legjobbjai, Egyiptom és a vérmes szerb csapat tagja még az A-csoportnak. Amennyiben megnyerik, úgy a B-csoport 4. helyezettjével találkoznak majd Madridban. Ez valószínűleg a Puerto Rico-i válogatott lesz.

Litvánia, a kosárlabda Spártája!

Az Európa bajnokságon így mutattuk be a büszke litvánokat, és ki is tettek magukért rendesen. A döntőben elvéreztek a gallok ellen, és így az ezüstérmet szerezte meg a kis balti állam, ahol a kosárlabda a nemzeti sport. Azt a csapatot már a mágus Jonas Kazlauskas vezette, aki ’99-ben a Zalgiris Kaunas-szal Euroligát nyert. Később az Olympiakos és a CSZKA csapatait is irányította. Remek edző, aki egy fiatalabb titántól, Kestutis Kemzurától vette át a válogatottat.

Kemzura a fanatizálásra és a fegyelemre, az idősebb Kazlauskas a munkára és a kreativitásra építi a csapatot. Ennek jegyében július 26-ától augusztus 30-ig 14 felkészülési, keretszűkítő jellegű meccsen szokják egymást és a sorozatterhelést, mert ez így a normális!

Európában minden “nagy” csapat foglalkoztat litván légiósokat, rendkívül képzettek és fegyelmezettek, genetikai adottságaik pedig már alapból magukban hordozzák a széles vállakat és az átlagon felüli magasságot. Ők azok, akik minden világeseményen meglepetés kategóriások, akiknek nincs vesztenivalójuk, és akiktől általában tartanak az ellenfelek. Litvániában a válogatott minden meccsen telt ház előtt játszik, ez érvényes a felkészülési meccsekre is! 16.000 ember a helyszínen mindig kíváncsi rájuk!

A litvánokra amúgy is jellemző a nagy hazaszeretet. A Zalgiris Kaunas meccsein láthattuk, amint nem csapatukat, hanem az országot éltetik. Ami még erősíti nemzetük elismert helyét – jelenleg negyedikek a FIBA rangsorban – az az, hogy nagyon erős utánpótlásképzésük van, és ezen játékosokat beépítik és használják is. Litvánia nem a légiósok hazája, saját erőből oldanak meg mindent, az a kevés külföldi, aki ott pattogtat, valóban minőséget kell képviseljen.

Linas Kleiza, és a litván kosárlabda nagy ikonja Robertas Javtokas kihagyják ezt a VB-t. Ez első látásra kicsit szörnyű hír, viszont belegondolva már nem olyan cinkes a helyzet. Kleiza képtelen a kiegyensúlyozott teljesítményre, Javtokas bármennyire is jó center, de a “cápaembernek” már ott sorakozik a fiatal és sikeréhes utánpótlás.

NBA-s játékosuk mindössze kettő van. Jonas Valanciunas és Motejunas Donatas. A Toronto és a Houston játékosai, akik a palánk alatt szeretnek dominálni. Valanciunas közelebbről, Donatas pedig inkább kicsit távolabbról vagy lendületből érkezve. Jonas Maciulis veterán bika, aki jelenleg a Real keretét erősíti. Számára nincs elveszett labda, remekül dob távolról és előszeretettel tör kosárra lendületből. Mantas Kalnietis a Lokomotiv Kuban esze, soha nem adja fel. Olykor kicsit le kell ültetni, hogy lenyugodjon. A Lavrinovic testvérek Darius Európa legnevesebb csapataiban pattogtatott, tökéletes cseréje Valanciunasnak. Ksistof, a testvére, a Valencia erőssége, mindketten veszélyesek a hármas vonaláról is, tehát ki kell menni velük, így marad palánk alatt elég hely a lendületből érkezőknek. Seibutis Törökországból érkezett a kapitányi hívó szóra, Gudaitis és Jankunas a Zalgiris csapatától. Thomas Deliakainitis tökéletes kiegészítő emberként képes 8-10 pontot dobni a közösbe. Martinas Pocius nagy veterán! Volt a Real Madrid és a Zalgiris, jelenleg pedig a Galatasaray csapatának erőssége. Végül pedig Kuzmiskas, aki nem fogadta el Kaunasból a Real ajánlatát, és inkább Malagába ment! Fiatal, erőszakos, és bár van még csiszolódnia, de ott a helye a litván keretben!

Mit várhatunk a litvánoktól?

Az első 5 hely bármelyikét! Amíg a spanyol válogatott a támadásban erős, a litvánok inkább az egyensúlyra törekednek. Egy hatalmas fogyatékossága van a csapatnak, mégpedig az eladott labdák! Túl sok a légiós, keveset tudnak együtt lenni. Talán ennek köszönhetik, hogy most alig egy hónap alatt 14 meccset tolnak zsinórban, hogy kicsit összeszokjanak!
Csoportelsőségük 1.9-szeres pénzt ér, a szellemes Mexicóval kezdenek, aztán ott lesz még a kengurusok, a szlovénok, a Dél-Korea és az Angola elleni meccs. Ebben van fantázia! Későbbiekben lesz majd olyan opció, hogy ki végez előkelőbb helyen. Meg lehet tolni, hogy a litvánok megelőzik a szerbeket és a franciákat is.
Végső győzelmük 51-szeres kifizetést ér a Bet365 kínálatában, a BWIN csak 41-szerest fizet érte. Egy buliszelvénybe, vagy akár kis pénzzel érdemes lehet megtolni, hátha sikerül csökkenteni az eladott labdák számát… 🙂

Olvasói sztorik