Hírek

Ki lesz a világbajnok?

A német és az argentin válogatott csap össze a fináléban...

Németország-Argentína 1!

Eljött az idő, vasárnap este kiderül, hogy 2014-ben a németeké, vagy az argentinoké lesz-e a világbajnoki trófea. Egyik csapat sem érdemtelenül jutott el idáig: lássuk mit hozhat a döntő!
A németek a kimondottan keménynek ígérkezett G-jelű kvartettben kezdték meg menetelésüket, ám a portugálok elleni sima 4-0-al igen gyorsan megalapozták a továbbjutásukat. Ghána ellen akadozott a gépezet, fény derült számos védelmi problémára, melyet azonban a támadójáték képes volt kompenzálni (2-2). Az USA csapata ellen is domináltak, ám ez a meccs vajmi keveset mutatott meg akár a német, akár az amerikai együttes erejéből. Papíron kedvezett a nyolcaddöntős párosítás Löw csapatának, hiszen Algéria könnyű ellenfélnek ígérkezett, de végül csak hosszabbításban tudott továbblépni a Nationalelf. A negyeddöntőben aztán a franciákat könnyed eleganciával búcsúztatták (1-0), végül pedig következett a történelmi siker a brazilok ellen (7-1).
A kapuban Neuer nagyon stabilnak tűnik, tökéletesen együtt él a játékkal és hatalmas bravúrokat is mutatott már be. A Boateng-Hummels kettős a védelem közepén nem átjátszhatatlan, de azért bírja a strapát, míg Lahm a szélen életveszélyes felfutásokra képes. Nagy kérdés, hogy a középpályán és a támadósorban ezúttal mit talál ki Löw: a 16 vb-találatával immár egyedüli csúcstartó Klose kezd majd elöl és a Müller-Kroos-Özil hármas mögötte, vagy Müller ismét előre tolva játszik majd? A középpályán elég stabilnak tűnt a Khedira-Schweinsteiger kettős, jó eséllyel ezt nem bontja majd meg a kapitány.
És akkor az argentinok: Sabella mester csapata eddig nem kápráztatta el a közönséget, ettől függetlenül nem véletlenül jutott el idáig. Bosznia és Irán ellen Messi zsenialitása kellett a sikerhez, a Nigéria elleni 3-2-t pedig ugyanúgy nem szabad stabil pontnak venni, mint a németek Egyesült Államok elleni meccsét. Svájc ellen hosszabbításra volt szüksége a dél-amerikai együttesnek, de végül Di Maria döntött, majd Belgium ellen elegendő volt Higuaín korai gólja – ám ez leginkább az impotens belga támadójátéknak volt köszönhető. Hollandia elődöntőbeli legyűrése büntetőkkel jelentős eredmény, taktikailag rendben volt a csapat, volt egy-két veszélyes akciója is, de mégis hiányérzete lehetett a nézők többségének…
Az argentinok oldalán rendkívül fontos tény lehet Di Maria hiányzása. A hollandok elleni meccsen Perez igyekezett őt pótolni – nem túl nagy eredménnyel. Tény, hogy nagyon hiányzik az ő lendülete ebből az argentin csapatból, ezáltal az ellenfél plusz erőket tud mozgósítani Messi tartására, és ezt a hollandok is jól megmutatták, ugyanis a Barcelona sztárjának nem sok momentuma volt a meccs során. A hollandok elleni eredményt jelentős részben azért köszönhették annak, hogy Sneijder és Van Persie borzalmasan játszott, Kuyt félpályás beadásai semmi veszélyt sem jelentettek és a meccs jelentős részében Robbent is képesek voltak kordában tartani a fegyelmezett visszazárásokkal.
Az argentinok abból a szempontból bajban lehetnek, hogy ezúttal már nem “csak” Robbent kell hatástalanítani. A német támadógépezetben olyan nevek futkároznak, mint (ugyan a csúcsformájától messze álló) Özil, Müller, Kroos, Schürrle és Klose. Ez pedig már jelentős problémákat okozhat majd a Rojo-Garay-Demichelis-Zabaleta – persze ha egyáltalán így kezdenek majd hátul – négyesnek, akik azért közel sem tartoznak az átjátszhatatlan kategóriába. Az eddig látottak alapján a német védelmet, középpályát és támadósort is erősebbnek tartjuk a dél-amerikainál, nagy értéket látunk a németek (már rendes játékidőbeli) sikerében – bőven 2 feletti szorzóért.

Olvasói sztorik