Hírek

Sárgaláz az Argentína-Hollandia elődöntőn?

Lapos, de gólszegény meccset hozhat a másik elődöntő...

Argentína-Hollandia +3,5 sárga! -2.5!

Megszórhatja lapokkal a játékosokat Cakir játékvezető! Több érvünk is van a “sárgaság” mellett… A török Cüneyt Cakirnek ez lesz a harmadik feladata a tornán: korábban ő teljesített szolgálatot Brazília–Mexikó és az Algéria–Oroszország összecsapásokon. Mindkettő ütközet döntetlent hozott. No, de a mi szempontunkból fontosabb, hogy miként kártyázott a spori! A brazilok találkozóján 4-szer, az oroszokén ötször nyúlt a zsebébe – ismerve a büntetőlapokkal kapcsolatos statisztikákat a vébén, e két adat azért felfelé húzta az átlagot. És még egy fontos momentumról nem szabad megfeledkezni: az elődöntők előtt törlődtek a kártyák, azaz mindenki tiszta lappal vághat neki a finálét érő csatának. Ismerve az argentin és a holland futballistákat, tuti, hogy nem kímélik majd egymást ebben a sorsdöntő ütközetben. Négy sárga igencsak benne van a pakliban, pontosabban könnyen kikerülhet Cakis spori zsebéből…
A hollandokat gyakorlatilag majdnem mindenki leírta a torna előtt sőt, sokan még a csoportból való továbbjutásukat is megkérdőjelezték. Aztán a kritikus hangok elcsendesedtek a spanyolok 5-1-es kiütését követően, hiszen Robbenék lemosták a pályáról a címvédőt. Az ausztrálok elleni meccset nem vették elég komolyan a narancsosok és Cahillék akár még pontot is rabolhattak volna, de végül mégsem így alakult (2-3). A harmadik körben aztán a biztos továbbjutás tükrében játszott a chilei és a holland együttes és végül a hajrában két gólt begyötörve győzött van Gaal csapata a nem túl látványos meccsen, így meg is nyerte csoportját.
A nyolcaddöntőben aztán a brazilokat megszorongató Mexikó várt a tulipánosokra. Kiegyenlített meccsen a közép-amerikai gárda túlságosan magára húzta ellenfelét, így a hollandok a végén egy büntetővel fordítottak és továbbléptek. Az persze már más lapra tartozik, hogy mi lett volna akkor, ha Robben műeséseit a meccs során lappal “jutalmazza” a bíró, de ez már sosem derül ki… Costa Rica ellen a negyeddöntőben nem igazán tudott mit kezdeni a holland együttes a visszahúzódó ellenféllel, Robben 1-2 veszélyes megmozdulásától eltekintve nem volt meg a kellő tűz van Gaal csapatában a győzelemhez, a hosszabbításban aztán mindkét együttes továbblőhette volna magát, de végül csak a büntetők döntöttek – a holland együttes javára.
Argentína a csoportmeccsek alatt nem nyújtott meggyőző játékot: Bosznia (2-1) és Irán (1-0) ellen is Messi zsenialitása kellett a 3 ponthoz, majd a Nigéria elleni sörmeccsből ők jöttek ki végül jobban. Svájcon végül a hosszabbítás utolsó pillanataiban sikerült felülkerekedni, míg a belgák ellen elégnek bizonyult a korai gól a továbbjutáshoz. A csapatban igazából csak Di Maria és Messi játékán érződött az akarat és a kellő odaadás és lendület. A védelem annak ellenére, hogy az egyenes kieséses rendszerben még nem kaptak gólt sebezhetőnek tűnik, melyet egy helyzeteit jobban kihasználó csapat kegyetlenül megbüntethet.
És csak hogy ne legyen olyan egyszerű egyik csapat élete sem: mindkét oldalon lesznek hiányzók! Holland oldalon de Jong már edzett, de még nincs 100%-os állapotban, Vlaar térdsérülés miatt szintén nem teljesen egészséges, Fer pedig biztosan kihagyja a meccset, míg az argentinok oldalán érzékeny veszteség Di Maria sérülése, ráadásul Agüero sem egészséges, de elvileg bevethető… Eltiltott viszont egyik oldalon sincs. A mérkőzés nagy kérdése, hogy az argentin kapitány milyen módon tudja majd semlegesíteni Robbent, van Persie formába tud-e lendülni, illetőleg a holland védelem mire megy majd Messi ellen? Talán a hollandok vannak előnyben abból a szempontból, hogy Di Maria személyében egy kulcsember dőlt ki az argentinok oldalán, aki eddig minden meccsen képes volt színezni a dél-amerikaiak játékát, hogy őt tudja-e valaki pótolni, nos az erősen kérdőjeles… Abban viszont biztosak vagyunk, hogy taktikus és kemény mérkőzés lesz ez és ahogyan az az egyenes kieséses szakaszra jellemző volt eddig, nem várunk gólparádét. Három gólig szerintünk nem jutnak el a felek, ezt pedig a két gárda közös múltja is alátámasztja!

Olvasói sztorik