Hírek

A Pintér-csapat első győzelme

A magyar válogatott Priskin Tamás tizenegyes-góljával 1-0-ra legyőzte Albániát a Puskás-stadionban rendezett barátságos mérkőzésen.
Nemzetközi felkészülési mérkőzés
Magyarország–Albánia 1-0 (0-0)
Puskás-stadion, 5000 néző. Játékvezető: McLaughlin (ír)
Magyarország: Rózsa – Heffler T., Lipták, Lang, Korhut (Bosnjak, 67.) – Varga J., Rudolf G. (Priskin, 69.), Pátkai (Vécsei, 55.) – Stieber Z. (Varga R., 63.), Futács (Kalmár, a szünetben), Dzsudzsák (Lovrencsics, 73.). Szövetségi kapitány: Pintér Attila
Albánia: Berisha – Hysaj, Mavraj, Curri (Kace, 65.), Lenjani – Lila (Vila, 80.), Cana, Agolli – Rama (Vajushi, 70.), Cikalleshi, Gashi (Kapllani, 66.). Szövetségi kapitány: Giovanni De Biasi
Gólszerző: Priskin (tizenegyesből 82.)

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A szombathelyi kapus, Rózsa Dániel, valamint a paksi jobbhátvéd, Heffler Tibor személyében két újoncot avatott kezdőcsapatában Pintér Attila szövetségi kapitánya az albánok elleni barátságos mérkőzésen. A DVTK védője, Kádár Tamás egy vírusos fertőzés miatt nem szerepelhetett a meccsen, és hiányzott a sérült Tőzsér Dániel, Koman Vladimir, Nikolics Nemanja, Szakály Péter, valamint Radó András, Szabó János és Lázár Pál is. A kapitány 12 cserejátékost nevezett a találkozóra.

Bántóan kevés néző előtt kezdődött a mérkőzés, amely eleinte jó iramú, változatos játékot hozott, a mieinknek és az albánoknak is voltak lehetőségeik. A tizedik percben Stieber remek átadását a becsúszó Futács az ötös vonalán nem érte el. A vendégek csakhamar átvették a játék irányítását, a magyarok alárendelt szerepet játszottak. Korhut Mihályt előbb a tizenhatoson kívül felrúgták, majd a büntetőterületen belül lerántották, de az ír játékvezető egyik esetben sem látott szabálytalanságot.

Az albánok több időt töltöttek a magyar kapu előtt, mint a mieink a túloldalon. A harmincadik percben Dzsudzsák Balázs szabadrúgása süvített el a keresztléc fölött. Nem sokkal később kecsegtető helyzetből jöhettek szabadrúgással a magyarok, de az ellenakcióból a vendégek jutottak el kapura lövésig… Nem véletlenül kiáltottak ébresztőt a szurkolók, majd élénk füttyszó kísérte a csapatokat az öltözőbe a szünet kezdetén, ami a mutatott produkció tükrében nem csoda…

A második félidőt aktívan kezdte Magyarország, egy-két lehetőség ismét kialakult, de számottevő gólveszélyről nem beszélhettünk. A csereként beállt kispesti Vécsei Bálint személyében ismét bemutatkozott egy újonc, majd jött a szombathelyi Predrag Bosnjak is. A hetvenedik percben Dzsudzsák szabadrúgása után Varga József fejelt a kapu mellé. Ezután Kalmár 17 méteres, ígéretes lövése egy albánról szögletre pattant.

A 77. percben egy Dzsudzsák-mezes szurkolónak sikerült bejutnia a pályára, örömében beszaladt az albán kapuba – ha már a labda a magyar játékosok jóvoltából nem jutott be oda… A 81. percben Priskin kapott labdát a tizenhatoson belül, a kezére pattant, de a játékvezető tovább engedte, Kace viszont szabálytalankodott vele szemben, a földre vitte, amiért tizenegyes járt. A labda mögé Priskin állt, és magabiztosan a hálóba lőtt (1-0). A túloldalon Agolli távoli lövését Rózsa bravúrral a keresztlécre ütötte, majd egy szabadrúgás utáni, közeli fejest is hárított, de utóbbi esetben már lesen volt az albán támadó. A 87. percben Priskin lapos beadását Lovrencsics lőtte kapura, de a tizenhatoson belül blokkolták.

A hajrában nagy erőket mozgósítottak az egyenlítés érdekében a vendégek, de az eredmény már nem változott. Az utolsó tíz percen kívül felejthető meccset játszottak a csapatok. Pintér Attila irányításával ez volt az első győzelme a magyar csapatnak, amely eddig csak a Vasas és a Puskás Akadémia ellen tudott nyerni. A szurkolókat ez sem vigasztalta, hiszen a lefújás után is szólt a füttykoncert.

– Tudtuk a mérkőzés előtt, nagy hogy nehéz találkozó vár ránk, hiszen szombaton Románia is csak egy-nullra tudta legyőzni Albániát – mondta a lefújás után Pintér Attila szövetségi kapitány. – Nem akarok a játékvezetéssel foglalkozni, de egy alakulófélben lévő csapatnak nagyon fontos a siker – az első negyedórában két tizenegyesgyanús szituáció is volt, abból az egyik biztos, hogy az volt. Ha azt megadják, berúgjuk, egy-nullra tudunk vezetni, biztos, hogy nagyobb lendületre kapott volna a csapat. Keressük azokat az embereket, akikkel az Európa-bajnoki selejtezőkön minél eredményesebbek tudunk lenni. Azonban azt is látni kell, hogy egy generációváltás közepén vagyunk, ráadásul ez a csapat ebben a felállásban még nem is játszott együtt, mégis meg tudta nyerni a meccset úgy, hogy az albánoknak nem is igazán volt lehetősége. Az egy-nullnak is lehet örülni. Az első játékrészben kevés alkalommal forgattuk át a labdát egyik szélről a másikra, a szünetben kértem is, hogy ezt többször tegyük meg, így több veszélyt tudunk kialakítani. Azt mondom, hogy egy alakulófélben csapatnál nagyon fontos, hogy eredmény is legyen, örülni kell ennek a sikernek.

A mérkőzést a Rangadó.hu szakértője, Kereki Zoltán, a Zalaegerszeg és a Haladás egykori válogatott védője értékelte:

Mindkét félidő jól indult, de tíz-tizenöt perc után ellaposodott a játék. Erősen döntetlen-szagú mérkőzés volt, amelyen az albánok összjátékban semmivel nem voltak rosszabbak, gyengébbek a mieinknél. Ennél eredményesebben, látványosabban kellene játszanunk. Ha a játékvezetőt kritizáljuk, amiért nem adott meg egy jogos tizenegyest a javunkra, akkor azt is meg kell jegyezni, hogy amit viszont megadott, az nem tűnt jogosnak.

Mindkét csapat játéka lassú, körülményes, kiszámítható és sablonos volt, csak egy igazán improvizatív megoldást láttam, Stieber Zoltán passzát a tizedik percben, amelyről Futács Márkó lemaradt a kapu előtt. A magyaroktól több ilyen megoldás vártam. Mindenki ellen nagyon hasznos a győzelem, de Pintér Attila harcos, agresszív, nagyon rendezett albán válogatottról beszélt a meccs előtt, márpedig én ezeket nem láttam az ellenféltől. A támadásaik nem értek semmit, és a védekezésükben is óriási kockázatot láttam.

Kalmár Zsolt játéka kimondottan tetszett a második félidőben, volt egy egyéni akciója, amely során helyzetbe hozta saját magát, ez kiemelendő, nagyon szép momentum volt. Nagyon kevés játékos bizonyította a mieink közül, hogy ott a helye a csapatban a tétmeccseken is, le kell vonni a következményeket…

Pintér Attilának kisebb merítési lehetősége, nehezebb helyzete van, mint Egervári Sándornak volt, hiszen akkoriban négy-öt meghatározó futballistánk is felszálló-ágban volt külföldön, most viszont ez nem mondható el. Pintér nem csak a csapatot keresi, hanem annak a gerincét is. Gratulálni kell a gyengén játszó Albánia legyőzéséhez, mert nem tartunk ott, hogy bárki ellen borítékolható lenne a sima siker.

Az ilyen meccsekről előre tudhatjuk, hogy nem lesz nézőcsúcs a Puskás-stadionban, ezért inkább egy kisebb vidéki vagy fővárosi stadiont kellene választani helyszínnek, mert így a játékosok nem érzik a szurkolást. Bár az embereknek ellenérzésük van, én úgy érzem Pintér Attila eredményt fog elérni az Európa-bajnoki selejtezőben.

Olvasói sztorik