Hírek

Portugál, angol és izraeli sikerek…

Ma két focimeccs mellett - Ninno mester jóvoltából - ismét kosarazunk is egy kicsit...

AZ Alkmaar-Benfica 2!

A portugál elitegység erősebb holland riválisánál, amely ráadásul nincs is csúcsformában. Előnyt szerezhetnek az odavágón a luzitánok…
Már az elődöntőbe jutás a tét a második számú európai kupasorozatban. Hőseink közül a hollandok itt is kezdték a küzdelmet, s miután továbbléptek a csoportból, immár két ellenfelet is búcsúztattak. A Slovan Liberec és az Anzsi Mahacskala volt az áldozat – ha belegondolunk, akkor azért nem volt kegyetlen a sors az alkmaari alakulathoz, hiszen jó néhány nagcsapatot sikerült elkerülniük Gudmundssonéknak.
Egészen a múlt hétig egyébként háromfrontos küzdelmet vívtak a piros-fehérek: a kupában az Ajax azonban nagy falatnak bizonyult, így most már csak két sorozatban kell helyt állniuk Poulsenéknek. A bajnokságban a Twente elleni vereséget egy hazai siker követte, majd a Cambuur otthonában csak remizni tudtak Dick Advocaat fiai. Beerens megsérült az összecsapáson, vele minden bizonnyal ma sem kalkulálhat a szakvezetés. A Cambuur elleni meccsen egyébként nem brillíroztak a vendégek, a 0-0ás döntetlen az összefoglaló alapján inkább az AZ-re nézve volt hízelgő.
A Benfica – oylbá tűnik – az idén megtöri a Porto egyeduralmát! A lisszaboni piros-fehérek hét ponttal vezetik a bajnoki táblázatot, ám nem a legősibb rivális, hanem a városi konkurencia előtt! És ezt az előnyt a hátralévő 5 játéknapon biztosan nem szórakozzák el Jorge Jesus tanítványai. A hétvégén Bragából hozták el a pontokat Garayék, és ugyan a portugál kupából kiestek (épp a Porto búcsúztatta őket), a fanatikusok most mindenképpen a bajnokságot, no és nem mellékesen az EL-t kezelik prioritásként.
A BL-búcsú után a PAOK és a Tottenham sem tudtak feltartóztatni Cardozóékat: előbbi ellenfél nem jelentett komoly akadályt, utóbbi ellenében viszont voltak izgalmas pillanatok a visszavágón… 3-1-re nyertek Luisaoék a White Hart Lane-en, és az Estadio da Luz-ban is vezettek – ám a londoniak fordítottak. A végén azonban jött Lima, aki ikszre hozta a találkozót. Elnézve az eddigi EL-meccsek kereteit, Jorge Jesus komolyan veszi a kiírást, és a klub honlapján is arról olvashattunk, hogy bizony a lisszaboniak be akarnak jutni a torinói fináléba. Íme a luzitánok utazókerete: Kapus – Artur Moraes, Paulo Lopes és Oblak; Védők – Steven Vitória, Garay, Maxi Pereira, Jardel, Silvio, Siqueira és Luisao; Középpályások – André Almeida, Djuricic, Gaitán, André Gomes és Ruben Amorim Salvio; Csatárok – Sulejmani, Cardozo, Markovic, és Rodrigo Lima.
Bár az AFAS Stadionban erős a holland alakulat, ma mégis a portugál együttesnek szavazunk bizalmat. Azt gondoljuk, hogy a Benfica idegenben is képes lehet győzni. Erősebb a kerete a vendégeknek, és a formájuk is biztatóbb. Nálunk nagyon sanszos a Benfica-diadal.

Halifax-Braintree 1! +2,5!

Merész álmokat szövöget mindkét alakulat: cél a League II.! Otthon félelmetesek a pirosak – és felettébb gólerősek. Hazai sanszra gyanakszunk…
Elmaradt rangadót pótolnak az angol ötödik vonalban: mindkét együttes a rájátszásra hajt, és ha tartják remek formájukat, úgy részesei lehetnek a play off küzdelmeinek. A Halifax nagyon kétarcú alakulat – volt! Nagyon sokáig. A gárda saját stadionjában brillírozott (15-4-1), idegenben viszont rendre elkalapálták (3-5-11). Viszont változás állt be a közelmúltban, ugyanis Gregoryék legutóbbi két túrájukon győztek – tulajdonképpen így maradt esélyük a rájátszásra. A tabella élmezőnye nagyon tömör, a Luton feljutása már biztosra vehető, a Cambridge 2. helye is simának tűnik, viszont a 3-5. pozícióra még sokan pályáznak. A Halifax jelenleg 39 meccsen 63 egységet gyűjtve a 7. – ha ma nyernek a fiúk, feljönnek a 3. helyre! Azért ez kellő motiváció!
És akkor arról még mélyen hallgattunk, hogy milyen passzban vannak a hazaiak. Nos, az újonc öt győzelmet aratott zsinórban, legutóbbi két sikerét rangadókon érte el. Bizakodó a hangulat a klubnál, a szakmai stáb elismeréssel nyilatkozott Maynardék teljesítményéről. A hátralévő játéknapokon ugyan többször játszanak idegenben a fiúk, ennek ellenére azt gondoljuk, hogy odaérhetnek a play offra Robertsék.
Otthon eddig 52-17-es találati mutatót produkáltak, és valamennyi ütközetben eredményesek voltak Marshallék. Azért ez kiemelkedő támadó-eljesítményre vall…
A Braintree tavaly a középmezőnyben végzett, az idén azonban nagyobb célokat fogalmazhatnak meg a klubnál. Aktuális riválisát egyelőre egy ponttal és egy hellyel előzi meg, igaz, egy meccsel kevesebbet is játszott a Braintree, mint a Halifax. 19-7-12-es mérlegéből 8-5-7 származik a túrákról – hatszor maradtak impotensek Holmanék. A társulat nincs rossz passzban, legutóbbi öt fellépése közül négyet győztesen zárt, egyetlen veresége a 4. Gateshead-nél még akár a belefért kategóriába is sorolható.
A sorsolása nem éppen egyszerű a Braintree-nek, három rangadó is vár még a finisben a csapatra. Mindenképpen szükséges lesz bravúrra, bravúrokra, ám ma szerintünk nem folytatja pontjai gyűjtögetését a társaság.
Még a hazaiakra a gólgazdag meccsek a jellemzőek (45-15 a +2.5-ös mérlege), addig a vendégek inkább nyugalmas kilencven perceket produkáltak eddig (14-14). Ősszel, fordított felállásban 1-0-ra nyert a Braintree.
Ma viszont szerintünk folytatja száguldását az újonc, az az érzésünk, hogy a Halifax nyer! No, és ismerve a hazaiakat, találatokban is érdemes gondolkodni…

Bayern München-Maccabi Tel Aviv

Miután lassan hozzászoktunk, hogy a Bayernnek kosárcsapata is van, és ez még tudatosult is bennünk, meg kellett barátkozni a gondolattal, hogy Európa legjobb 16 csapata között látjuk őket! Karakán társaságot hoztak össze Münchenben. Van ugyan még mit javulniuk, de szinte minden Euroliga-meccsen erőn felül teljesítve állnak helyt! A Maccabi kisebb válságban van, de egy ilyen komoly hagyományokkal, erős kerettel és stabil anyagi háttérrel rendelékező klub – meg fogja találni a kiutat a gödörből!

Két forduló van még hátra a középdöntőből. A Maccabinak jó esélye van, hogy második vagy harmadik helyen tovább lépjen, a bajoroknak pedig elképesztő mázli kéne, hogy továbbcsússzanak. A Bayern a CSZKA ellen bukott el viszonylag szoros meccsen, hiszen csak hét ponttal kaptak ki – a buki sacc 15-16 pontos különbséget várt. A Maccabi egy fej-fej melletti meccset hozott le a Real szupercsapatával, de egy szem ponttal elbuktak, pedig Tyus kicsikarhatta volna a hosszabbítást az utolsó másodpercben, de büntetőt hibázott.

Thompson, Djedovic, Troutman az, akitől sokat lehet várni a bajor csapatból, Byant – akit az Ulmtól hoztak – teljesen szélsőséges teljesítményre képes. Egy center, aki hármast is jól dob, aki jobbal és ballal küldi a horgot a gyűrű közeléből, és a lepattanók megszerzésében is penge, csakhogy van, amikor teljesen beleszürkül a mezőnybe – elég kedvember benyomását kelti -, de ettől eltekintve igen komoly játékerőt képvisel.

Smith, Tyus és Hickman tolta a Maccabi szekerét legutóbb. Az izraeli csapatnál Sofoklis az, aki képes erőn felül teljesíteni. A színes bőrű görög óriás, ha sérülése nem hátráltatja, szinte megállíthatatlan, csak akkor sikerül elérni, hogy ne remekeljen, ha már a bepasszt lekapcsolják félúton, és el sem jut hozzá a labda.

Mindent összevetve hármasokban és mezőnyben is erősebb a Maccabi, a büntetőket a Bayern dobja pontosabban, lepattanózásban az atletikusabb németek a jobbak! 73 pontot átlagolnak a németek, míg az izraeli csapat majdnem 79-et! Sérültet csak a Maccabi oldalán találni James Shawn személyében.

Mit várhatunk?

A büszke németek nem fognak megfeküdni, az biztos, és az is, hogy partiban lesz a Maccabi a Bayern fiatalos rohanásában. Lüktető, sok pontos – több mint +150 -, és szoros végkimenetű meccset várunk, ahol a nagyobb motiváció és az erősebb cseresor győzelme kellene, hogy érvényesüljön. Maccabi Tel Aviv győzelem 1.67-ért!

Olvasói sztorik