Hírek

Novák Dezső utolsó interjúja

Március 17-én lesz a Ferencváros egykori játékosának és edzőjének búcsúztatása a Szent István Bazilikában.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A február 27-én, életének 76. évében elhunyt Novák Dezső búcsúztatását március 17-én, 13 órától tartják a Szent István Bazilikában.

Novák Dezső a magyar labdarúgás egyik legeredményesebb egyénisége, kétszeres olimpiai bajnok, a Ferencváros örökös bajnoka. Szombathelyen, a helyi Postásban, később a Haladásban szerepelt. 22 évesen, 1961-ben lett a Ferencváros labdarúgója. Az Üllői úton hamar a közönség egyik kedvencévé vált, elsősorban kitűnő rúgótechnikája és csupa szív játéka miatt. A zöld-fehérek jobbhátvédje kitűnő helyezkedése mellett szabadrúgásairól és tizenegyes rúgásairól volt híres. 333 bajnoki mérkőzésen 69 gólt szerzett.

Kilencszer volt tagja az A-válogatottnak, a Ferencvárossal négyszeres magyar bajnok, és Vásárvárosok Kupája-győztes. Kétszeres olimpiai bajnok (Tokió 1964, Mexikóváros 1968) és egyszeres bronzérmes (1960 Róma), játszott a világválogatottban is (1968).

Novák Dezső labdarúgó-pályafutása után edzőként is sikeres volt: háromszor nyert bajnokságot a Fradival (1981, 1995, 1996), irányításával 1995-ben az FTC bejutott a Bajnokok Ligájába. 2004-ben Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje kitüntetést kapta a köztársasági elnöktől.

Novák Dezsőt a Magyar Labdarúgó Szövetség, a Ferencváros és a Magyar Olimpiai Bizottság saját halottjának tekinti.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik