Hírek

Derbi Északon!

Ma a Bundesligában és a Mennyi Bajnokságban jártunk...

Bremen-Hamburg 2x!

Slomkával a kispadon éledezik a Hamburg! Az északi derbin szerintünk nem kapnak ki a vendégek…
Nincs mit szépíteni, kiesési rangadót rendeznek ma délután a Weser Stadionban. A két, egykor szebb napokat megélt alakulat ma a túlélésre játszik, és egyelőre mindkettejük helyzete bizonytalan. Egyetlen szerencséjük, hogy a Braunschweig-Freiburg páros még náluk is gyengébbnek tűnik az idei kiírásban…
A zöld-fehérek Robin Dutt mester vezetésével vágtak neki a pontvadászatnak, ám olybá tűnik, a Weser-parti legények nem igazán tudnak maradandót alkotni az idén. A brigád mindössze a 14., 22 fellépésen 22 egységet gyűjtve. Odahaza 3-4-4-es statisztikája igencsak gyenge, 12-24-es gólaránya pedig arról árulkodik, hogy botrányos a védekezése. Legutóbbi 11 Bundesliga-ütközete közül csak egyet nyertek meg Petersenék, 2014-ben pedig két remi mellett háromszor zakóztak. A múlt héten Frankfurtban vizitáltak Eliáék, és értékes ponttal tértek haza. A találkozón kiállították Kroost, az alapembernek számító középpályást, így vele nem kalkulálhat a szakvezetés. A házi gólkirály, Nils Petersen ugyan betegséggel küzdött, de immár bevethető.
A Hamburg is botrányosan teljesítenek, immár harmadik trénerüket fogyasztják. A gyenge rajt miatt Bert van Marwijk ült le az északiak kispadjára, ám a holland mesterrel sem ment jobban. Bár az elnök többször kijelentette, hogy töretlen a bizalma a németalföldi trénerrel szemben, a braunschweigi égést követően már nem tudott mit tenni: kirúgta az edzőt. Jött a nemrég felszabadult Mirko Slomka (Hannover), és a szakember összekapta a piros-fehér-kékeket! A Borussia ellen nagyszerű játékkal és szép gólokkal 3-0-ra nyertek az Imtech Arénában. A korábban sematikusan, rengeteg hibával futballozó hamburgiak megtáltosodtak, és szerintünk a lendület kitart még az északi derbire is.
A keret erősségéről már többször írunk, szerintünk lényegesen jobb pozícióban kellene állniuk Adleréknek. Mert bizony jelenleg csak a 16., osztályozós helyen állnak 19 ponttal, a vonal alatti Freiburgnál a játéknap előtt csak egy egységgel álltak jobban. Helyzetük nem reménytelen, hiszen a 11. Hannover is csak 24-ig jutott. Tehát egy jó sorozattal megindulhatnak felfelé a tabellán. Ráadásul a brémai túra után négy olyan ütközet jön (ebből három otthon), amelyet riválisok ellen vívnak meg Sobeichék.
Vendégségben eddig nem brillíroztak Lasoggáék: 2-3-6-os mérlegükhöz 22-28-as gólarány párosul. Egy szembetűnő adat: 11 túrájuk közül 9-szer jött a +2,5-ös opció…
Beister és van der Vaart sérült, tehát két középpályás alapember nem lehet ott a mai találkozón. Vannak még hiányzók, ám ők nem számítanak alapembernek.
Az elmúlt években nem sok babér termett a hamburgiaknak a Weser stadionban. Nyerni 2007-ben, pontot szerezni pedig 2010-ben tudtak utoljára. Ma azonban megtörhet az átok. Slomka mester felrázta a piros-fehér-kékeket, akik tuti, hogy nem térnek haza pont nélkül Brémából. Tippünk tehát 2(x)!

Mezőkövesd-Kecskemét 1! +2,5!

A keleti ütközetben a hazaiakat érezzük esélyesnek…
Véber nagyúr összességében sikerrel erősítette meg csapatát a tavaszi folytatásra. Kellett is az izmosodás, ugyanis a sárga-kékek a 12. helyen fordultak 18 egységgel – három pontos fórban a vonal alatt telelő MTK-val szemben. Nézzük, milyen mozgás volt a keretben! Érkezők: Menyhért Ádám (szabadon igazolható, legutóbb Diósgyőri VTK), Rajczi Péter (szabadon igazolható, legutóbb Kecskeméti TE), Szilvási Zoltán (ukrajnai, szabadon igazolható), Takács Péter (Diósgyőri VTK), Stanislav Velicky (szlovák, szabadon igazolható, legutóbb DAC 1904 Dunajská Streda – Szlovákia), Vermes Krisztián (szabadon igazolható, Újpest FC). Távozott/távozhat: Bagi István (Békéscsaba Előre), Hamar Ádám (Szolnoki MÁV FC), Irhás Ignác (Kisvárda SE), Lakatos Béla (?), Petneházi Márk (Dunaújváros PASE), Linas Pilibaitis (litván, Győri ETO FC, lejárt a kölcsönvételi szerződése, onnan Zalgiris Vilnius – Litvánia), Vaskó Tamás (Puskás Akadémia FC)
Minden csapatrészbe jött tehát meghatározó futballista, és meggyőződésünk, hogy az erősítés elég lehet a bennmaradás kivívására. Véber György “játsszó” csapatot rakott össze Mezőkövesden, e szemléletben biztosan nem lesz változás tavasszal sem. A felkészülési meccseken nem mentek rosszul Harsányiék, bár egy Vasas elleni vereség után kiakadt a mester. A héten Ligakupa mérkőzés szerepelt a programban, és a megyei riválist 3-1-re verték Szalaiék.
Otthon 3-1-4-es mérleget produkáltak a matyóságiak, az őszt kimondottan remekül zárták Fotyikék: verték a Győrt és az MTK-t, remiztek a Lokival.
A vendégeknél valami nem stimmel: anyagi problémákról lehetett hallani, és bizony szerintünk nem feltétlenül erősödött a lilák kerete. Íme a mozgás! Érkezők: Bara Mamadou Lamine Ndiaye „Bebeto” (szenegáli, Lugano – Svájc, kölcsönbe), Burics András (Debreceni VSC – kölcsönbe), Henritse Eninful (togói, Újpest – kölcsönbe), Darko Pavicsevics (montenegrói, Zalaegerszegi TE FC), Vukasin Polekszics (montenegrói, Debreceni VSC – kölcsönbe), Simon András (Győri ETO FC – kölcsönbe), Szécsi Márk (Debreceni VSC – kölcsönbe), Brahima Touré (elefántcsontparti, Lugano – Svájc, kölcsönbe). Távozott/távozhat: Antal Botond (Kaposvári Rákóczi), Borisz Bulajics (montenegrói, ?), Christian Ebala (kameruni, ?), Koszó Balázs (Békéscsaba Előre), Mogyorósi József (FC Ajka), Sidoine Oussou (benini, Valerenga – Norvégia, kölcsönből vissza), Elhadj Ousmane Barry „Pato” (guineai, Panahaiki – görög), Rajczi Péter (Mezőkövesd).
Bekő Balázs alakulata ősszel totálisan kiszámíthatatlan volt: verték például a Győrt, de kikaptak aktuális ellenfelüktől, nem is kicsit (2-6). Idegenben gyengék (1-4-3), csak első túrájukon tudtak nyerni a lilák (Kaposváron). Az őszi szezon végét nem zárták rosszul Pótiék, négy mérkőzést hoztak le vereség nélkül. A felkészülési meccseken nem brillíroztak Balázsék, pedig nem is voltak igazán nevesek az ellenfelek.
Az az érzésünk, hogy Véber nagyúr rendesen felpaprikázza a sárga-kékeket a bajnoki rajtra, és a Mezőkövesd megnyeri a mérkőzést. A hazai alaptipp mellett pedig azt is elképzelhetőnek tartjuk, hogy lesz legalább három találat a kilencven perc során…

Olvasói sztorik