Hírek

Feljutás és továbbjutás

Ma egy foci- és egy kosártippet tolunk!

Caen-Clermont Foot 1!

A hazaiak még nem tettek le a feljutásról – ha ma nyernek, tesznek egy nagy lépést a dobogó felé. Márpedig a Clermont Foot nem hisszük, hogy megnehezítik a dolgukat…
A 26. fordulót rendezik a hétvégén a gall második vonalban, és hőseink bizony motiváltan lépnek pályára ma este. A Caen tavaly lemaradt az osztályváltásról, a 4. pozícióban zárt, és az idén ismét a feljutás a cél a piros-kékeknél. Patrice Garande erős kerettel vágott neki a pontvadászatnak, és a télen további igazolásokkal még izmosabb alakulatot gyúrtak össze a Stade Michel d’Ornano-ban. Élvonalból érkeztek futballisták, Saez például remekül oldja meg a szervezési feladatokat a középpályán. A gárda jelenleg csak a 7. 38 egységgel, egészen jó hazai mérleggel. 7-3-2-es sorukhoz 20-9-es gólarány párosul – összességében is a második legtöbb gólt vágták a ligában, már 42-nél járnak.
Duhamelék az elmúlt négy bajnokijuk közül csak egyet nyertek meg, és kiestek a kupából is. Ugyanakkor bizakodó a hangulat a klubnál, és nem tettek még le a feljutásról. Hátrányuk hat pont a dobogótól, tehát könnyen ledolgozható. Ehhez viszont kiegyensúlyozottabb produkcióra lesz szükség. A középpályáról lesznek hiányzók, ám ők nem friss sérültek.
A Clermont Foot átlagos szezont fut, tavaly is az alsóház elején zárt, és az idén is oda futhat be. A piros-feketék 11. helyen állnak 31 ponttal, vendégségben viszonylag szerény mérleggel (2-4-6 – a gyengécske Le Havre-nál és az erős Angersnél nyerte, de nem mostanában érték el a sikereiket).
A formájuk viszont pocsék: 2014-ben nem tudtak meccset nyerni, ráadásul az utolsó három találkozójukat bebukták zsinórban. Sok a sérült is a keretben, és, hogy tetézzük a bajt, egy kezdő védő piros lapos eltiltását tölti ma.
Az egymás elleni mérleg nyomasztó Caen-fölényt mutat, és az az érzésünk, hogy ma sem borul a papírforma. A házigazdának muszáj nyernie, és szerintünk nem is botlanak a piros-kékek. Tippünk tehát: 1-es!

Bayern München-Zalgiris Kaunas

Kicsit még szoknunk kell a gondolatot, hogy ilyen jó kosárcsapatot alkottak a bajorok, de igen is nem csak a focira kell gondolnunk, ha a Bayern nevét halljuk! Bár a németek Euroligás szereplése most nem igazán figyelemre méltó, mégis elismerést érdemel maga a tény, hogy ott vannak Európa legjobb 16 csapata között.
A Zalgiris látott már szebb napokat is, jelenlegi csapatunk veterán hazafiak gyülekezete. A kaunasi csapaté az Euroliga legidősebb kerete, és ők alkalmazzák a legkevesebb légióst is!
Vereségből érkezik a Bayern erre a meccsre, bajnokin buktak az Artland ellen egy igazi rohanós, sok pontos meccsen. Bajnokságukat vezetik, az Euroligában 6. helyen állnak a csoportjukban, és nem sok esélyük van a továbbjutásra. A bajorok otthon igazán erősek, 20 legutóbbi meccsükből csak négyet veszítettek el. Pontgazdag összecsapások, sok futás, bátor távoli próbálkozások jellemzik a német bajnokot, és a közönségre sem lehet panasz. Jó hangulatú meccseket hoznak le, ahol fel-feltűnnek a focis Bayern játékosok is.
A Zalgiris Kaunas legutóbbi 20 idegenbeli fellépésén mindössze 6-szor tudott győzni. Nem szeretnek kimozdulni otthonról, meg hát amúgy is már öregek, elvannak a maguk nyavalyáival, és ha alkotni kell valamit, akkor azzal inkább otthon erőlködnek. Elfárad ez a mostani Kaunas!
Sem lábon, sem agyban nem elég kitartóak. Partiban vannak egy ideig, hiszen rutin az van, aztán ahogy fárad a láb, fárad a kéz is, jönnek a rövid dobások, veszekednek kicsit a játékvezetőkkel, várva valami nyugdíjas szupersztár bónuszt, ha pedig nem kapják meg, akkor szépen csendesen “meghalnak”.
Ami a legaggasztóbb lehet, az az, hogy 603 kapott pontot zsebeltek be eddig ez a Top 16-os mezőnyben – messze a legrosszabb 7 lejátszott meccs után.
Csütörtök este nem találtam sérültet egyik csapatnál sem. A litván oldalon két maródi van már rég óta, értük azért kár, mert a fiatalabb generációt képviselik.
Bryant, Thompson, Dedovic, Taylor és Delaney kell, hogy húzzanak a bajor oldalon. A litvánokén pedig Javtokas, Jankunas, Lipkevicius, Pocius, a triplakirály Dentmont, és a nagy dumagép Jasikevicus kéne, hogy nagyot alkosson.
Top 16-os mérlegük alapján azt látjuk, hogy a németek mezőnyből csak 44 százalékkal alkotnak, ez nem nagy szám, ezt még a litvánok is túlteljesítik 51 százalékos teljesítményükkel. Hármasokban is a litvánok a jobbak. Dobásmutatóik alapján csak büntetőzésben lehet dicsérni a fritzeket.
Lepattanókból is a Bayern szedett többet.

Mit várhatunk?
Legutóbb Litvániában a németek szétlőtték a gyűrűt a hármasról, lefutották a hazaiakat, akik nem bírtak hatékony zónát kitalálni, és lábon meg végképp nem bírták követni az atletikus és gyors német csapatot.
Próbáltam valami motivációs tényezőt találni, ami a litvánok mellett szól, de nem nagyon sikerült. A németek mennek, ameddig a reményeik élnek, és nekik legalább arra még futja!
Több sokposztos emberük van a bajoroknak, a Zalgiris játéka és játékosai kiszámíthatóak és “szakosodtak”.
Kell ez a győzelem ennek a Bayern Münchennek, és meg is fogják csinálni olyan pontkülönbséggel, ahogyan ez el is várható. Bayern győzelem -8.5-tel 1.76-ért, ebben bízhatunk leginkább!

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik