Hírek

Nemzetközi csütörtök

Ma egy ukrán-gall focimeccset és egy olasz-spanyol kosárderbit választottunk - utóbbit Ninno mester jóvoltából!

Csernomorec Odessza-Lyon 1x!

A gallok legjobbjaik nélkül kelnek útra, ahol bizony melegük lehet…
Az odesszai alakulat az 5. helyen telelt az ukrán pontvadászatban, és elnézve a bajnokság erejét, bizony ez megsüvegelendő pozíció. Sőt, a kék-feketéknek a 2. Mettalist Kharkhiv mögött csak egy pont a lemaradásuk, tehát még simán partiban vannak a BL-t érő helyekért. A Chornomorets Stadium-ban csak a Sahtar tudott nyerni, a védelmük különösen hatékony, otthon csak 4-szer, összességében pedig 11-szer kapituláltak. Mindkét kategóriában rekorder az odesszai alakulat.
A Razgrad mögött, a PSV-t és a Dinamo Zagrabot megelőzve jutottak tovább csoportjukból Dja Djedjéék, akik végül 10 pontot szereztek. Idegenben 7-et, odahaza 3-at. A keretben extra változás nem történt, a márciusi bajnoki rajtra már régóta készül s Csernomorec. Ám előtte az EL-ben kellene bizonyítani. A sorsoláskor nem feltétlenül örültek a kék-feketék, hogy az Olympique került a gárda útjába, ám az elmúlt napok eseményei miatt már egyre optimistább a hangulat az odesszai oldalon.
Történt ugyanis, hogy a lyoniak szakmai stábja úgy döntött: a kulcsjátékosai nélkül kel útra! Íme a hiányzó névsor: Lopez (First gk 19/0), Bedimo (24/0), Umtiti (18/0), Lopes (14/0), Gonalons (23/0), Fofana (24/2), Grenier (23/4), Lacazzete (23/13 top scorer), Gomis (20/10 second top scorer), Gourcuf (14/3), Benzia (10/2).
Tulajdonképpen az alapcsapat marad Galliában, és nézzük, hogy kik utaznak el Ukrajnába: Bahlouli – Bisevac – Briand – Danic – Fekir – Ferri – Ghezzal – Gorgelin – B. Koné – Malbranque – Mvuemba – N Gouma – N Jie – Sarr – Tolisso – Tsimba – Vercoutre – Zeffane.
Jó-jó, itt is vannak azért ismert nevek, de azért az első osztag ütősebben hangzott. A lyoni döntés hátterében vélhetően a bajnoki szereplés prioritása áll: a fehérek a 6. helyen állnak 40 ponttal, 5 egység a lemaradásuk a 3., BL-selejtezőt érő pozícióval szemben. És vasárnap este épp a jelenlegi bronzérmes Lille vendége lesz a Lyon – az a kilencven perc sok mindenről dönthet…
A galloknak tulajdonképpen sima útjuk volt a legjobb 32 közé, a Rijeka-Guimares-Betis trió ellen veretlenül tudta le a csoportkört. Más kérdés persze, hogy Gomisék a BL-ben vitézkedtek volna szívük szerint, ám az elitligában a baszkok s végállomást jelentették a Lyonnak.
Azt gondoljuk, hogy az ukrán társaság hazai környezetben elverheti a franciák B-csapatát. Nagyon sok lesz a hiányzó a Lyonban, és ezt könnyen kihasználhatja a Csernomorec. Tippünk ennek megfelelően 1(x)!

Armani Milano-Unicaja Malaga

A fürge lábú és technikás olaszok az agresszív és atletikus spanyolok ellen . Mi is sülhet ki ebből? Sok jóra bizony nem számíthat a Malaga, merthogy most van igazán ütős kis csapat az “öltönyösöknél”, arról nem is beszélve, hogy eddig kétszer találkoztak, és a Milano még nem nyert!

Mindkét csapat győzelemből érkezik, és mindkét csapat egyszerűen szólva hozta azt a kötelezőt, amit meg kellett tennie! A Milano a Pistoia-t, a Malaga a Cajasolt verte, ahogyan kell! Hazai pályán bivaly kis csapata van a divatcézárnak, legutóbbi 20 milánói meccsükről csak a Real és Siena tudott pontokat elcsenni, és ez akárhonnan is nézzük, bizony nagyon szép teljesítmény! A hangulatra sem lehet panasz, hiszen egyre többen járnak ki, és egész pofás hangorkánt teremtenek Hackett-éknek!

A Malaga idegenben felemásan teljesít, 20 meccsből 10-et nyertek. Most sem nekik áll a zászló, amiből viszont erőt meríthetnek, az Plaza mester agya. Szorgalmasan kísérletező agybajnokról van szó, aki a támadó harcos kosárt preferálja, de közben nagy rafkósan kikísérletezi meccs közben, hogy melyik is a leghatékonyabb védekezési forma, és a második félidőkben ill. az utolsó negyedben ezzel a mentalista húzással pikk-pakk szorossá teszi a meccset!
Sérültként csak Callowayt találtam a Malaga oldalán szerda este, de ne vegyünk mérget semmire, ami kosárlabdahír és a maródiakra vonatkozik!

Top 16-os teljesítményük alapján elmondhatjuk, hogy 73 pontot átlagolnak az olaszok és 77-et a Malaga. A hárompontosokat mindkét csapat 41 százalékkal küldi – ez már nagyon szép szám! A mezőnykísérleteknél kiegyensúlyozott a mérleg, a büntetőkben egy picit jobb a Malaga, lepattanókban is egy alig érezhető spanyol fölényt láthatunk.

Veterán légiósok és válogatott játékosok akadnak szép számmal mindkét oldalon. A Milano az Euroligában legutóbb a Barcától kapott ki, és sokáig még partiban is volt. Langford, Samuels és Hacket megtették, amit kell, és a többiek is bedobták a közösbe, amit tudtak!
A Malaga a Panathinaikost verte magabiztosan – ebből aztán erőt is meríthetnek -, és most is sokat lehet várni Caner-Medley-től, Toolsontól és Vasqueztől.

Mit várhatunk?

Két, nagyjából azonos képességű csapat találkozik. Majdnem minden a Milano mellett szól, de mégsem a győztes kilétét választom, hanem inkább a pontokat javaslom megtámadni. Nagyszerű egyéni képességeket várok, sok pontot és nagy rohanást. Plaza mester zseniális agya remélhetőleg nem talál ki sem hatékony zónát, sem pedig tökéletes semlegesítést. Ha minden jól megy, mindkét csapat 73 és 80 pont között fog megállni, így pedig könnyen jöhet a bukik által vizionált +149.5 pont a meccsen, ami 1.9-et fizet!

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik