Hírek

Déli történetek!

Ma egy olasz focimeccsel és - Ninno kolléga jóvoltából - egy hispán kosárütközettel készültünk...

Atalanta-Napoli 2!

A dobogóért küzdő déliek elhozhatják a három pontot az eltiltások és sérülések miatt igencsak foghíjas védelemmel felálló bergamóiaktól.
Az Atalanta a 12. helyen tanyázik 24 ponttal, kimondottan erős hazai mérleggel: 6-2-2-es sort produkáltak a Atleti Azzurri d’Italia-ban. Csak a Juve és a Fiorentina távozott győztesen, a Roma csak pontot tudott menteni a hajrában. A kék-feketék – hiába az impozáns otthoni mutató – nem érezhetik biztonságban magukat, ugyanis a túrákon a 2. leggyengébbek a ligában! 1-1-9-es soruk arcpirítóan pocsék, gólt is csak elvétve szereznek, ha elhagyják a Bergamo táblát.
E kettősség jellemzi Stefano Colantuono legénységét: 2014-ben idegenben kétszer sitteltek, otthon viszont hat egységet húztak be. Ma viszont nem kis bajban van a szakvezetés: Brivio (14 meccs, eltiltás), Scaloni és Bellini (5-5, sérülés) nem lehet ott a védelemben. És, hogy tetézzük a bajt, a középpálya egyik motorja, Carlos Carmona (19, eltiltás) sem áll Colantuono mester rendelkezésére. Azért ez tekintélyes névsor az Atalanta szintjén…
Különösen akkor igaz e kijelentésük, ha azt vesszük figyelembe, milyen támadószekció érkezik Bergamóba! Azért a Higuain, Callejon, Pandev, Hamsik, Mertens, Insigne hatos a kék-feketéknél acélosabb hátsó alakzatnak is okozott már kellemetlen perceket… Rafa Benitez mester ráadásul valamennyi, a támadásokért felelős futballistájára számíthat ma délután. A keretből Behrami (kp., 14) az egyetlen meghatározó hiányzó, Zuniga és Mesto már huzamosabb ideje sérült.
A halványkékek a 3. helyen álltak a játéknap előtt – 44 pontjukhoz 44-23-as gólarány társult. Idegenben sem megy rosszul Maggioéknak: 6-2-2-es mérlegük erről tanúskodik. Rómában és a Juvénél kaptak ki, Bolognában és Szardínián remiztek. Az idén kissé felemás Higuainék teljesítménye. Mert az oké, hogy veretlenek, és bejutottak az Olasz Kupa elődöntőjébe, viszont a legutóbbi két bajnokin azért két egységnél többet reméltek a drukkerek (Bologna idegenben, Chievo otthon).
Reináék szerencséjére a Fiorentina sem tudott nyerni a múlt hétvégén, így a 21. játéknap után három egység volt a déliek előnye. A Roma hattal megy Mertensék előtt, a Juve pedig már 12-vel – a realitás a bronzérem lehet a Napolinak az idei bajnokságban.
Az Atalanta erős otthon, ám a nápolyi fiúk ma megfirkálhatják a tartalékos bergamói védelmet. Stendardo és Yepes már nem mai gyerek, bajosan bírnak majd Insignéékkel…
Azt gondoljuk, hogy az erősebb játékerőt képviselő vendégek ezúttal nem hibáznak, és behúzzák a fontos három pontot. Tippünk tehát: 2-es!

Zaragoza-Bilbao

A spanyol kosárlabda bajnokság 18. fordulójából választottunk ma egy mérkőzést. Az aragoniai csapat a 6. helyen áll a tabellán, a baszkföldi vendégek pedig 12. helyen szerénykednek! Nem az egykor szebb napokat látott Bilbaonak áll a zászló!

Idegenbeli mérlegük katasztrofális: 23 meccsből 6-ot tudtak nyerni, a Zaragoza pedig 22 hazai meccséből 6-ot bukott el, olyan ellenfelek véreztek itt el, mint a nagyon erős Valencia, az Alba Berlin, a Lietuvos Rytas. Dobos Lacit sajnos már nem láthatjuk a Zaragozában, egy ideig kölcsön adták a 221 centiméteres magyar centerreménységet.

Gyorsabb, kreatívabb kosárlabdát játszik a Zaragoza, védekezésük is jobb, agresszívabb, és a két csapat közti jelenlegi különbséget nagyon jól érzékelteti az a tény, hogy a Zaragoza ott lesz február 6-án a spanyol kupában – a hispánoknál az a szokás hogy az első nyolc csapat birkózhat meg a trófeáért, a többiek pedig nézhetik – a Bilbao erről a lehetőségről meg lemaradt, de jócskán!

Akik meghatározó játékosai lehetnek a mai meccsnek: Shermadini az, aki a fiatal kora ellenére képzett és célratörő, az a center, aki a Maccabinál, a Panathiaikosnál és az Olympiakosnál is megfordult -valóban húzóember lehet ma is! A másik grúz, Viktor Shanikidze Mr. Air Grúzia! Kivételes ütemérzékű ugrógép, a Sienatól érkezett Aragóniába, és nincsenek beilleszkedési gondjai! Damjan Rudez az illetékes, ha távolról kell dobni, és ha adnak neki egy kis helyet, nem sokat tököl a betöréssel! A hazai csapat viszonylag fiatal, átlagéletkora 26 év!

A Bilbao idősebb generációt képviseli. Majd 4 évvel idősebb a társaság, mint a Zaragoza. A csapatkapitány itt az az Alex Mumbru, aki 5 szezonon keresztül tolta a Real Madrid szekerét, nem fiatal, már 34 éves, de nélküle nincs Bilbao!
Roger Grimau szintén ismerősen csengő név, a Barcelonában töltött el 8 szezont. Ő sem a fiatal generációt képviseli a maga 35 évével.
Mit várunk a mai meccstől?
Mindenképp zaragozai győzelmet, amit kb -4.5 ponttal le tudnak hozni az Aragónok! Fiatalabbak, lendületesebbek, egy felvállalható vereségből jönnek Litvániából, odahaza kiegyensúlyozott teljesítményre képesek, nincs sérültjük.
Bár a baszkok rutinja nagyobb, mégis úgy érzem, céljuk nem lehet ma más, mint egy tisztes vereséggel hazamenni, és kikapni 5-8 ponttal. Zaragozában pár éve még ciki lett volna kikapnia a Bilbaonak, de most ez felvállalható kategória.
A Zaragoza -4.5 pontos győzelme 1.9-szeres kifizetést ér!

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik